• Business

    Ποιοι φεύγουν , ποιοι έρχονται στις τράπεζες. Τι θα γίνει με την κ. Κατσέλη στην ΕΤΕ

    Λούκα Κατσέλη, Πρόεδρος Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος


    Zητείται στέλεχος με δεκαετή τραπεζική πείρα για θέση σε διοικητικό συμβούλιο. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να αναζητούν μέλη για να στελεχώσουν τα διοικητικά τους συμβούλια αφού η υλοποίηση των απαιτήσεων του νόμου, βάζει ψηλά τον πήχυ, όσο αφορά τα τυπικά προσόντα των προσώπων που θα είναι μέλη της διοίκησης και των επιτροπών στις ελληνικές τράπεζες. Στην ουσία, εάν ο νόμος εφαρμοστεί ως έχει, θα «αφήνει έξω» τα δύο τρίτα των σημερινών δ.σ, ενώ θα στερήσει από τις τράπεζες από την παρουσία επιχειρηματιών που σήμερα είναι ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη και στην ουσία παρέχουν την εμπειρία τους και μια άποψη εκτός των στενών τραπεζικών πρακτικών ορίων αλλά συνδεδεμένη με την αγορά.

    Ετσι, στα δ.σ. δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν επιτυχημένοι επιχειρηματίες όπως ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο Ευτύχης Βασιλάκης, ο Μηνάς Τάνες, η Ιωάννα Παπαδοπούλου και εφοπλιστές όπως ο Πέτρος Παππάς και ο Γιάννης Λύρας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως το lobbying των τραπεζιτών αποδίδει και οι Θεσμοί θα κάνουν δεκτές τροποποιήσεις χωρίς όμως να έχει διαμορφωθεί το οριστικό τοπίο.

    Αναμένεται πάντως ότι θα μειωθεί ο χρόνος της υποχρεωτικής τραπεζικής προϋπηρεσίας από 10 σε 5 ενώ πιθανολογείται ότι θα εξαιρεθούν τα στελέχη έχουν πάρει την άδεια του SSM, όπως η Λούκα Κατσέλη που δεν είναι τραπεζικό στέλεχος.

    illustrate banks

    Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον τα 20 από τα συνολικά 56 μέλη των δ.σ. δεν εμπίπτουν στο ισχύον πλαίσιο. Πέρα από το μέρος που αφορά τα μη εκτελεστικά μέλη, η δεκαετής προυπηρεσία αλλά και άλλα προαπαιτούμενα δημιουργούν πρόβλημα και στα ίδια τα τραπεζικά στελέχη ενώ σημειώνεται ότι θα ακολουθήσει αξιολόγηση που θα συνεκτιμά και άλλα κριτήρια που δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

    Καθώς βασικό μέλημα των Θεσμών αλλά και των επενδυτών είναι να μην υπάρχει πολιτικός επηρεασμός στις διοικήσεις και διορισμοί με αυτή τη λογική, από τη στιγμή που διασφαλίζεται κάτι τέτοιο, αναμένεται να μετριαστούν και οι αυστηρότατες απαιτήσεις.

    Με βάση το νόμο, οι πρόεδροι όλων των επιτροπών του δ.σ. πρέπει να είναι μέλη με διεθνή εμπειρία 10 ετών σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις ξένων τραπεζών ή ελεγκτικών εταιρειών και ταυτόχρονα να μην έχουν δουλέψει τα τελευταία τρία χρόνια σε εγχώριες τράπεζες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, βρίσκεται σημείο συμφωνίας ώστε το κριτήριο προϋπηρεσίας των 10 ετών να μειωθεί, χωρίς να είναι βέβαιο αν απαλειφθεί ταυτόχρονα και το κριτήριο εμπειρίας σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις, όπως επίσης και να διευρυνθεί το πεδίο για τα μη εκτελεστικά μέλη ώστε να μην απαιτείται δηλαδή προϋπηρεσία 3 ετών ως μέλος δ.σ. σε τράπεζα ή σε επιχείρηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά να επιτρέπεται και θητεία σε δ.σ. άλλων επιχειρήσεων.

    Το επόμενο διάστημα, θα αρχίσει από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε συνεργασία με εξειδικευμένο σύμβουλο αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων όλων των τραπεζών, από μηδενική βάση.

    Ως τυπικά προσόντα – τα πρόσθετα κριτήρια θα τα ορίσει το ΤΧΣ – τα μέλη των δ.σ. των τραπεζών κατ’ ελάχιστον πρέπει:

    • να διαθέτουν τουλάχιστον 10 χρόνια εμπειρίας σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις στους τομείς της τραπεζικής, της ελεγκτικής, της διαχείρισης κινδύνων ή διαχείρισης επισφαλών περιουσιακών στοιχείων, εκ των οποίων, ειδικά για τα μη εκτελεστικά μέλη, 3 χρόνια ως μέλος Δ.Σ. σε πιστωτικό ίδρυμα ή επιχείρηση του χρηματοπιστωτικού τομέα ή σε διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

    • να μην ασκούν ούτε να τους έχει ανατεθεί κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια πριν από τον διορισμό τους σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, όπως αρχηγού του κράτους ή προέδρου της κυβέρνησης, ανώτερου πολιτικού αξιωματούχου, ανώτερου κυβερνητικού, δικαστικού ή στρατιωτικού υπαλλήλου, ή σημαντική θέση ως ανώτερου στελέχους δημοσίων επιχειρήσεων ή στελέχους πολιτικού κόμματος

    • Το δ.σ. να περιλαμβάνει τουλάχιστον τρεις εμπειρογνώμονες ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη με επαρκείς γνώσεις και διεθνή εμπειρία τουλάχιστον 15 ετών σε αντίστοιχα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εκ των οποίων τουλάχιστον 3 χρόνια ως μέλη διεθνούς τραπεζικού ομίλου που δεν δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά. Τα μέλη αυτά δεν πρέπει να είχαν οποιαδήποτε σχέση με πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα κατά τα προηγούμενα 10 χρόνια. Τα προαναφερθέντα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη προεδρεύουν σε όλες τις επιτροπές του δ.σ.



    ΣΧΟΛΙΑ