• Business

    Ήρθε το τέλος της ιδιοκτησίας ακινήτων στη Μεγάλη Βρετανία;


    Το να ρίξουμε φως στην αγορά ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτή τη στιγμή είναι μια δύσκολη υπόθεση, καθώς υπάρχουν τόσοι πολλοί υποψήφιοι αγοραστές και τόσο λίγα οικονομικά σπίτια διαθέσιμα. Και σαν αποτέλεσμα, οι τιμές εκτοξεύονται σε όλη τη χώρα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι μισθοί δεν κινούνται ανάλογα με την άνοδο στις τιμές των σπιτιών.

    Η εποχή της ιδιοκτησίας ακινήτων φτάνει στο τέλος της, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του Resolution Foundation.

    Το ίδρυμα υποστηρίζει ότι η ιδιοκατοίκηση μειώνεται σε σημαντικό βαθμό σταθερά εδώ και 20 χρόνια και, από ό,τι φαίνεται, αυτή η μείωση δε θα περιοριστεί ούτε θα σταματήσει σύντομα:

    homeownership1

    Η μέση τιμή αγοράς ενός σπιτιού στη Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται τώρα στις 291.504 λίρες, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Εν τω μεταξύ, για το Λονδίνο αυτή η μέση τιμή εκτοξεύεται στις 551.000 λίρες.

    Για να κατανοηθεί πλήρως αυτό, το μέσο ετήσιο εισόδημα στο Ηνωμένο Βασίλειο – στις 24.300 λίρες – έχει αυξηθεί μόνο 3% από την εποχή της οικονομικής κρίσης του 2007-2008. Ο κόσμος δεν κερδίζει αρκετά έτσι ώστε να αντέξει τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές των ακινήτων και τα δεδομένα δείχνουν ότι τα χαμηλότερα και μεσαία στρώματα ξοδεύουν περίπου το 26% των εισοδημάτων τους στα ακίνητα (φόροι κ.λπ), σε σχέση με το 18% του 1995. Στο Λονδίνο, τα νοικοκυριά ξοδεύουν το 28% των εισοδημάτων τους στα ακίνητα.

    Γι’ αυτό και η γενιά αυτών που μπορούν να αγοράσουν τώρα σπίτια είναι αυτοί που γεννήθηκαν μεταξύ του 1982 και του 2004, σε σύγκριση με προηγούμενες γενιές (1965-1981 και 1946-1964).

    homeonwership3

    Παρακάτω ακολουθεί η δήλωση του Resolution Foundation:

    “Διαδοχικές γενιές αντιμετωπίζουν εντελώς διαφορετικές συνθήκες στο τοπίο των ακινήτων, με τα επίπεδα ιδιοκατοίκησης για τη γενιά 1982-2004 να κυμαίνονται περίπου 16% πιο κάτω από τις προγενέστερες γενιές. Σαν αποτέλεσμα, το ένα τρίτο των ιδιοκτητών είναι τώρα πάνω από 64 ετών. Εν αντίθεση με τους 16-34 που αποτελούν μόλις το 10% των ιδιοκτητών, ποσοστό 19% κάτω σε σχέση με το 1998. Και ενώ τα ποσοστά ιδιοκατοίκησης μειώνονται σταδιακά από την αυγή του 21ου αιώνα, τα μεσαία στρώματα καταγράφουν την πιο έντονη πτώση στα ποσοστά – πιο δραματική πτώση από αυτή που καταγράφουν τα χαμηλότερα ή τα υψηλά εισοδήματα. Η ιδιοκατοίκηση τείνει να γίνει όνειρο θερινής νυκτός για τις νέες οικογένειες με μέτρια εισοδήματα. Ενώ περίπου οι μισοί γύρω στα 35 από χαμηλά και μεσαία εισοδήματα είχαν το δικό τους σπίτι το 2000, σήμερα αποτελούν μόνο το ένα τέταρτο. Και θα γίνουν ο ένας στους δέκα ως το 2025 και αντίστοιχα ο 1 στους 20 για το Λονδίνο”.

    Και το διόλου ενθαρρυντικό διάγραμμα:

    homeownership2

    “Η συμπαγής γραμμή δείχνει το ποσοστό ιδιοκατοίκησης σε σχέση με την ατομική ηλικία σε διάστημα τεσσάρων ετών μεταξύ του 2011 και του 2014, ενώ η διακεκομμένη γραμμή δείχνει τα ποσοστά για την περίοδο 1998-2001. Οι γραμμές χρωματίζονται μετά για να δείξουν την εμπειρία των διαφορετικών γενεών”, εξηγεί το Resolution Foundation.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/elena-kountoura-telossto-telos-dianikterefsis/41365



    ΣΧΟΛΙΑ