• Business

    Γ. Φειδάκης: Φουρτούνες στη Globus (μετά την παραίτηση Καραγεωργίου)

    • NewsRoom

    Γιώργος Φιδάκι, επικεφαλής FG Europe (αριστερά) και Γιώργος Καραγεωργίου


    Σημαντικά προβλήματα φαίνεται να αντιμετωπίζει ο Γιώργος Φειδάκης βασικός μέτοχος της FG Europe με τη θυγατρική ναυτιλιακή εταιρεία του Globus η οποία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Τελευταίο ανησυχητικό κρούσμα για την εταιρεία, η μετοχή της οποίας έχει συμπιεστεί στα επίπεδα τω 19 cents, ήταν η παραίτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Γ. Καραγεωργίου και η αντικατάσταση του από το γιο του κ. Γιώργου Φειδάκη, Θανάση.  Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας ο επικεφαλής της Globus παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους.

    Η αρνητική πορεία της εταιρείας αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα 9μήνου της, όπου ο τζίρος έπεσε στα 3 εκατ. Ευρώ από 5,5 εκατ. Ενώ το προσαρμοσμένο EBITDA εμφανίζεται αρνητικό στα 140 χιλιάδες δολάρια, και οι ζημιές συνολικά στα 2,5 εκατ. Δολάρια.

    Εξάλλου τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία είχαν φανεί από το γεγονός ότι εξέταζε την πώληση τεσσάρων bulkers, σύμφωνα με ναυλομεσίτες. Αν και τα στελέχη της εταιρείας υποστηρίζουν ότι η είδηση για πώληση πλοίων αποτελούσε φήμη.

    Γιώργος Φιδάκι, επικεφαλής FG Europe (αριστερά) και Γιώργος Καραγεωργίου
    Γιώργος Φιδάκι, επικεφαλής FG Europe (αριστερά) και Γιώργος Καραγεωργίου

    FG Europe: Κέρδη €1,89 εκατ. έναντι ζημιών στο 9μηνο

    Πάρα το γεγονός ότι η Globus δεν φαίνεται να πηγαίνει καλά εν τούτοις δεν συμβαίνει το ίδιο με την άλλη εταιρία του ομίλου την FG Europe (0,64 εύρω) η οποία στο 9μηνο του έτους συνέχισε την ανοδική της πορεία με αύξηση κερδών πωλήσεων τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό καθώς και αύξηση των εσόδων στον τομέα της ενέργειας. Για την ακρίβεια 

    1. Τα κέρδη προ φόρων της Εταιρείας, αυξήθηκαν σημαντικά ανερχόμενα σε € 2,79 εκατ. έναντι ζημιών € (2,69) εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2014, (παρά την επιβάρυνση την τρέχουσα περίοδο των αποτελεσμάτων της Εταιρείας με ποσό € 1,94 εκατ. για τη διενέργεια αυξημένων προβλέψεων για απομείωση απαιτήσεων της).
    2. Οι συνολικές της πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 32,5% ανερχόμενες σε € 69,12 εκατ. έναντι € 52,17 εκατ. του 9μήνου του 2014, υπερκαλύπτοντας έτσι στο 9μηνο, το σύνολο των πωλήσεων της χρήσης 2014 (€ 67,35 εκατ.).
    3. Οι πωλήσεις στην εσωτερική αγορά παρά το έντονα αρνητικό οικονομικό κλίμα, αυξήθηκαν κατά 13,1% ανερχόμενες σε € 21,66 εκατ., έναντι πωλήσεων του αντίστοιχου 9μήνου του 2014, € 19,15 εκατ.
    4. Σημαντική αύξηση κατά 43,7% σημείωσαν οι εξαγωγές το 9μηνο του 2015, ανερχόμενες σε € 47,46 εκατ. έναντι αντίστοιχων εξαγωγών € 33,02 εκατ. το 9μηνο του 2014.
    Οι κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, Θανάσης και Γιώργος Φειδάκης
    Οι κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, Θανάσης και Γιώργος Φειδάκης

    Επίσης αύξηση κατά 71,9% παρουσίασαν τα έσοδα του Ομίλου στον τομέα της ενέργειας, τα οποία ανήλθαν σε € 8,10 εκατ. έναντι εσόδων € 4,71 εκατ., το 9μηνο του 2014. Διευκρινίζεται ότι η πραγματική αύξηση των εσόδων, λόγω των ευνοϊκών ανεμολογικών συνθηκών την τρέχουσα περίοδο, ανέρχεται σε 35,22% δεδομένου ότι τα έσοδα του 9μήνου του 2014 είχαν μειωθεί κατά € 1,14 εκατ. λόγω της έκδοσης προς τον ΛΑΓΗΕ ισόποσου πιστωτικού σημειώματος, και είχαν επιβαρυνθεί το α΄ τρίμηνο του 2014 με έκτακτη εισφορά ποσού € 0,14 εκατ.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ