• Business

    Φραγκιαδάκης : Σε Qatar National ή Garanti η FinansBank

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης Εθνική Τράπεζα

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Διευθύνων Σύμβουλος Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ)


    Δύο είναι οι τελικοί διεκδικητές για την εξαγορά της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα. Μέσα στις επόμενες ημέρες, η Qatar National Bank και η τουρκική Garanti Bank αναμένεται να υποβάλλουν τις τελικές δεσμευτικές προσφορές. Η διοίκηση Φραγκιαδάκη εκτιμά ότι – από τα έσοδα της συγκεκριμένης συναλλαγής – θα αποπληρώσει μέρος της κρατικής βοήθειας και, συγκεκριμένα, τα cocos ύψους 2,2 δισ.ευρώ, ενώ το συνολικό τίμημα μπορεί να φθάσει τα 3 δισ. ευρώ.

    Μεγάλο μέρος της διαδικασίας, και η επιλογή του αγοραστή θα γίνει ως το τέλος του χρόνου και η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2016.

    Στο μεταξύ, ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης κέρδισε το στοίχημα της ανακεφαλαιοποίησης και με τους μικρομετόχους. Χθες το βράδυ, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δημόσια προσφορά για Έλληνες επενδυτές, για συνολικό ποσό ως 300 εκ.ευρώ, το οποίο θα περιορίσει τις ανάγκες της τράπεζας για το δυσμενές σενάριο.

    Η τράπεζα έχει συγκεντρώσει 457 εκ. ευρώ από την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό, 709 εκ. ευρώ ήταν το κεφαλαιακό όφελος από την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων, ενώ 308 εκ.ευρώ αναγνωρίστηκαν ως όφελος από την υποχρεωτική μετατροπή ομολόγων.

    Σήμερα, επιστρέφει στο ταμπλό η μετοχή της Εθνικής μετά το reverse split, ενώ αναμένεται ότι οι νέες μετοχές από την αύξηση θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στις 14 Δεκεμβρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ