• Business

    Γερμανοί και Κύπριοι καλούν τους Έλληνες εφοπλιστές. Στην Κύπρο ήδη 40 πλοιοκτήτες

    ναυτιλία ναυλαγορά


    Την ωρα που η ελληνική κυβέρνηση υπόσχεται οτι δεν θα αιφνιδιάσει τους εφοπλιστές με νέα φορολογικά μέτρα , Γερμανοί και Κύπριοι δίνουν στους Ελληνες πλοιοκτήτες γη και ύδωρ προκειμένου να μετακομίσουν την έδρα τους ειτε στο Αμβούργο ειτε στην Λάρνακα. Δεν είναι τυχαίο οτι κυπριακή κυβέρνηση προ ημερών (αφού ηδη 40 εφοπλιστές εχουν μεταφέρει την εδρα τους στο νησί) πέρασε  στην αντεπίθεση για να προσελκύσει κυρίως τους Έλληνες πλοιοκτήτες στο νησί. Πιο συγκεκριμένα, το κυπριακό οικονομικό δίκαιο προβλέπει αυξημένη ανταγωνιστικότητα δίνοντας:

    – δυνατότητα αφορολόγητων μερισμάτων και σε μη φορολογικούς κατοίκους Κύπρου (non doms) με μόνη προϋπόθεση να υπάγεται σε φόρο 12,5%  (corporate tax) και να έχει τραπεζικό λογαριασμό στην Κύπρο.

    – Επίσης, προβλέπει και έκπτωση από την εταιρική φορολογία του new money ως και 80% τοις εκατό και των εισφορών σε είδος ήτοι αγορές που γίνονται με χρήματα από τη ναυτιλιακή δραστηριότητα, καθώς δίνει κίνητρα για επένδυση σε ακίνητα.

    tanker ALEXANDER_THE_GREAT

    Η Μέρκελ και οι Γερμανοί εφοπλιστές

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ προ ημερών ανακοίνωσε νέες φοροαπαλλαγές για την προσέλκυση πλοίων στη γερμανική σημαία. Μιλώντας στο 9th National Maritime Conference στο Bremerhaven στους Γερμανούς εφοπλιστές υπογράμμισε ότι «το όφελος του ναυτιλιακού τομέα θα διαχυθεί σε όλη τη Γερμανία» με στόχο να εξασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής ναυτιλίας σε βάθος χρόνου.

    Όπως τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος «υπήρξε μία συμφωνία μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των τοπικών κυβερνήσεων ότι χρειαζόμαστε μία πιο δυνατή ναυτιλία κάτω από τη Γερμανική Σημαία». Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε νέα ρύθμιση σύμφωνα με την οποία ο εφοπλιστής παρακρατά το σύνολο των φόρων που αντιστοιχούν στους εργαζόμενους στο πλοίο εάν αυτό είναι εγγεγραμμένο στο γερμανικό νηολόγιο. Μέχρι σήμερα η νομοθεσία προέβλεπε από το 1999 ότι ο πλοιοκτήτης παρακρατά το 40% των φόρων. Επίσης η καγκελάριος υποσχέθηκε την αύξηση των κονδυλίων για την καινοτομία στην ναυτιλία από τα 10 εκατομμύρια ευρώ που είναι σήμερα στα 25 εκατομμύρια.

    Επίσης οι εφοπλιστές με πλοία υπό γερμανική σημαία, απαλλάσσονται από τις εισφορές στην κοινωνική ασφάλιση, εάν επενδύσουν περισσότερο στους νέους γερμανούς ναυτικούς. Όπως ήταν λογικό η Γερμανική Ένωση Εφοπλιστών σε ανακοίνωσή της καλωσόρισε τις εξαγγελίες της Μέρκελ. Και επεσήμανε ότι με «τα νέα φορολογικά μέτρα αυτά που είναι κοινά με των ευρωπαίων γειτόνων μας θα σταματήσουμε την μείωση της απασχόλησης γερμανών ναυτικών.

     



    ΣΧΟΛΙΑ