• Business

    Μεγάλη πρόκληση για Καραμούζη και Ράπανο η σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ

    EET: O Ράπανος νέος πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών

    Βασίλης Ράπανος, Πρόεδρος της ΕΕΤ


    Με το βλέμμα στο ταμπλό χτύπησαν το πρωί το καμπανάκι της πανηγυρικής συνεδρίασης του ΧΑ ο Νίκος Καραμούζης και ο Βασίλης Ράπανος, αφού η έναρξη της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών για την Eurobank και την Alpha Bank είναι ένα στοίχημα για τις δύο τράπεζες.

    Η ιδιόμορφη μετοχική σύνθεση και η εισαγωγή μεγάλου αριθμού μετοχών αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις, για τις οποίες πάντως οι δύο διοικήσεις έχουν προετοιμαστεί σε ένα βαθμό, τουλάχιστον για το μέρος των μετοχών που ορισμένοι μέτοχοι υποχρεούνται να ρευστοποιήσουν.

    Πρόκειται για κατόχους ομολόγων που αντάλλαξαν τους τίτλους τους με μετοχές και λόγω του καταστατικού τους ή του κανονισμού επενδύσεων – αυτό ισχύει για funds για παράδειγμα money market ή ασφαλιστικές εταιρείες για unit linked προιόντα τους– δεν μπορούν να τις διακρατήσουν επί μακρόν.

    Νίκος Καραμούζης, ετών 63. Πρόεδρος Eurobank
    Νίκος Καραμούζης, ετών 63. Πρόεδρος Eurobank

    Η ιδιομορφία των αυξήσεων κεφαλαίου είναι ότι λόγω των ασκήσεων διαχείρισης παθητικού, βρέθηκαν να ελέγχουν σε αυτή τη φάση μεγάλο ποσοστό οι ομολογιούχοι, οι οποίοι αντάλλαξαν τους τίτλους τους με μετοχές. Ενδεικτικά, οι συμμετέχοντες στα LME κατέχουν το 32,89% της Alpha Bank, το 13,79% της Eurobank και το 27,7% της Εθνικής Τράπεζας. Στο ίδιο πλαίσιο, ποσοστό 5,32% της Eurobank ανήκει στην θυγατρική της Eurolife.

    Από τα ποσοστά αυτά, περίπου 6 με 7% σε κάθε τράπεζα υπολογίζεται ότι ανήκει σε μετόχους, οι οποίοι υποχρεούνται να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις.

    Οι διοικήσεις Καραμούζη – Ράπανου έχουν προετοιμαστεί πάντως, με τη βοήθεια των αναδόχων, ώστε να απορροφηθούν ομαλά τα πακέτα μετοχών, πιθανώς με την μορφή private placement όπως αναμένεται σήμερα να γίνει για τις μετοχές της Eurobank που κατέχει η ασφαλιστική της, και να περιοριστούν οι πιέσεις.

    Σήμερα ξεκινά η διαπραγμάτευση των 1.281.500.000 νέων μετοχών της Alpha Bank, οι οποίες εκδόθηκαν μετά την ιδιωτική τοποθέτηση στο βιβλίο προσφορών και την προαιρετική ανταλλαγή υφιστάμενων τίτλων από κατόχους τους που συμμετείχαν στην άσκηση διαχειρίσης παθητικού, ενώ συνολικά ο αριθμός των μετοχών είναι 1,537 δις.μετοχές με τιμή 2,35 ευρώ.

    Η Eurobank έχει ως τιμή διαπραγμάτευσης τα 1,40 ευρώ και εισάγονται προς διαπραγµάτευση οι 2.038.920.000 νέες µετοχές.

    Χρηματιστηριακοί παράγοντες αναμένουν μεταβλητότητα τις επόμενες ημέρες μέχρι να βρεθεί η ισορροπία για τους δύο τίτλους και να αποκρυσταλλωθούν οι διαθέσεις των επενδυτών που μπήκαν στην αύξηση σε πολύ χαμηλές αποτιμήσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ