• Business

    Η αριθμομαγεία του Τζόκερ που έχει κάνει 139 εκατομμυριούχους στα χρόνια της κρίσης


    Ένα μικρό χωριουδάκι θα μπορούσαν να έχουν δημιουργήσει οι… εκατομμυριούχοι του ΟΠΑΠ που έχουν κερδίσει το χρυσό 5+1 στο ΤΖΟΚΕΡ, μέσα στη τελευταία δεκαετία της πολύπλευρης και εξοντωτικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα. Αρχής γενομένης από το 2009, όταν και ξεκίνησε να αποκαλύπτεται η ελληνική δημοσιονομική τραγωδία, έχουν βρεθεί έως τώρα 139 σούπερ-τυχεροί στις κληρώσεις του ΤΖΟΚΕΡ, ο καθένας από τους οποίους έχει κερδίσει περισσότερα από 1.000.000 ευρώ… Σε λίγες ώρες και συγκεκριμένα στις 9.30 το βράδυ της Πέμπτης, θα διαπιστωθεί αν οι υπερτυχεροί του ΤΖΟΚΕΡ θα γίνουν τουλάχιστον 140 ή όχι. Διότι υπάρχει φυσικά και ο παράγοντας του… τζάκ πότ, που συγκεντρώνει μάλιστα αυξημένες πιθανότητες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, όλοι όσοι παίζουν στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ στην Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, έχουν δικαίωμα στο όνειρο των 5,6 εκατ. ευρώ. Το πολύ μεγάλο αυτό ποσό, που ισοδυναμεί με τη αξία 160,6 κιλών χρυσού, θα μοιραστεί κατ’ ελάχιστον από την πρώτη κατηγορία των νικητών του δημοφιλούς αριθμολαχείου, το οποίο και μετράει 21 χρόνια ζωής.

    H Προϋπόθεση 

    Προϋπόθεση βέβαια είναι να μαντέψει κάποιος σωστά τα 5 από τα 45 νούμερα που θα κληρωθούν, όπως επίσης και τον έναν από τους 20 αριθμούς Τζόκερ που υπάρχουν στο δελτίο. Οι πιθανότητες όμως για να συμβεί αυτό είναι πάρα πολύ λίγες, για όποιον από τους κυνηγούς της τύχης συμπληρώσει μια απλή στήλη, με κόστος μισό ευρώ. Διότι στην περίπτωση αυτή οι πιθανότητες είναι μία στα 24.435.180.

    Πώς προκύπτει αυτό; Υπολογίζοντας πρώτα τον αριθμό όλων των (διαφορετικών) πεντάδων που μπορεί να σχηματιστούν από τα 45 νούμερα, του δελτίου. Δηλαδή 1-2-3-4-5, 1-2-3-4-6 και ούτω καθεξής. Το τελικό αποτέλεσμα που δίνει ο μαθηματικός τύπος ,είναι ότι μπορούν να σχηματιστούν 1.221.759 πεντάδες αριθμών. Πολλαπλασιαζόμενες αυτές με τους 20 αριθμούς των Τζόκερ, αποτυπώνουν την τελική εικόνα των πιθανοτήτων. Έτσι, για να κάποιος σίγουρος 100% ότι θα κερδίσει το πολυπόθητο 5+1, πρέπει να παίξει όλα τα νούμερα και στα δύο πεδία του δελτίου ΤΖΟΚΕΡ (24.435.180 στήλες) πληρώνοντας 12.217.590 ευρώ…

    Ο εξαιρετικά μεγάλος βαθμός δυσκολίας, για νίκη πρώτης κατηγορίας στο συγκεκριμένο τυχερό παιχνίδι, μπορεί να προσεγγιστεί και από μια ασυνήθιστη οπτική γωνία: Στα τελευταία 17 χρόνια, για τα οποία και υπάρχουν στοιχεία, 34 Έλληνες έχουν χτυπηθεί από κεραυνούς… Ήτοι 2 το χρόνο, κατά μέσο όρο. Με βάση τον πληθυσμό της χώρας, η θεωρητική πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι μία στα 5,4 εκατομμύρια. Με άλλα λόγια, το να χτυπηθεί κάποιος από κεραυνό είναι 4,5 φορές πιο εύκολο, από το να βρεί τα 5+1 νούμερα του ΤΖΟΚΕΡ παίζοντας μία και μόνο στήλη…

    Βέβαια, η πληθώρα των εκατομμυριούχων έρχεται να αποδείξει ότι η τύχη μπορεί να συντρίβει ανά πάσα στιγμή τους νόμους των πιθανοτήτων. Εν συνόλω οι 139 υπερτυχεροί έχουν μοιραστεί 499,7 εκατ. ευρώ. Άλλα περίπου 30 εκατ. ευρώ έχουν μοιραστεί σε 63 τυχερούς που πέτυχαν νίκη πρώτης κατηγορίας, παίρνοντας όμως λιγότερα από 1 εκατ. ευρώ, ο καθένας. Εξυπακούεται ότι σημαντικά ποσά ως σύνολο, έχουν πάρει στην πορεία των χρόνων και όλοι οι άλλοι νικητές στις χαμηλότερες κατηγορίες.

    Φυσικά δε θα πρέπει να αγνοηθεί και το γεγονός ότι οι υπερτυχεροί πληρώνουν βαρύ, κεφαλικό φόρο για τα κέρδη τους, στο Δημόσιο. Το οποίο και παίρνει πάραυτα το 20% από τα μεγάλα κέρδη. Αν δηλαδή για παράδειγμα κερδίσει κάποιος σήμερα τα 5,6 εκατ. ευρώ, θα του παρακρατηθεί το 1,1 εκατ. ευρώ περίπου…

    Στην Κύπρο 

    Πέρσι στις 16 Φεβρουαρίου, ένας παίκτης από τη Κύπρο είχε πάρει 16,4 εκατ. ευρώ, παίζοντας ένα δελτίο ΤΖΟΚΕΡ με έξι στήλες 3 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι το μεγαλύτερο που έχει κερδίσει ένας τυχερός, σε ολόκληρη την 60 χρονη ιστορία των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ… Με το συγκεκριμένο δελτίο, ο παίκτης είχε πιθανότητες 1 στα 4.072.530 να τα καταφέρει, αλλά το κατόρθωσε. Είχαν κληρωθεί τα νούμερα 9-11-33-43-44 και Τζόκερ είχε βγει το 13… Ο αμέσως επόμενος μεγάλος νικητής ήταν από τη Θεσσαλονίκη και είχε κερδίσει13,8 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2016.

    Σε σύγκριση με το ΛΟΤΤΟ, όπου οι πιθανότητες να πιάσει κάποιος το χρυσό 6αρι είναι 1 στα 13.983.816, το ΤΖΟΚΕΡ είναι 1,7 φορές πιο δύσκολο. Από την άλλη πλευρά όμως το ΤΖΟΚΕΡ είναι…19,5 φορές πιο εύκολο από το να πιάσει κάποιος το 12αρι στο ΚΙΝΟ. Για το οποίο οι πιθανότητες διαμορφώνονται στο απίθανο 1 στα 478.261.883… Σε κάθε περίπτωση το ΤΖΟΚΕΡ είναι εκείνο που έχει τον καλύτερο συντελεστή κέρδους για τους κυνηγούς της τύχης.

    Η σημερινή κλήρωση για τα 5,6 εκατ. έρχεται μετά από 8 διαδοχικά Τζάκ ποτ στην πρώτη κατηγορία, τα οποία είναι συμβατά με τις… πιθανότητες και συνεπώς εξηγήσιμα με τη μαθηματική λογική. Διότι θεωρητικά πάντα, θα πρέπει να προκύπτει ένας νικητής για κάθε 24,4 εκατ. στήλες που παίζονται από όλους τους παίκτες. Αν υποτεθεί ότι όλες οι στήλες είναι διαφορετικές. Στην προηγούμενη κλήρωση παίχτηκαν περίπου 7,1 εκατ. στήλες και ως εκ τούτου οι πιθανότητες να βγει νικητής ήταν μόνο 29%. Αν και σήμερα οι στήλες δεν ανέβουν πάρα πολύ, τότε το νέο Τζακ ποτ θα συνεχίσει να έχει ισχυρές, ακόμη, πιθανότητες. Εκτός κι αν βρεθεί εκείνος που θα «σπάσει» την… αριθμομαγεία των πιθανοτήτων και θα γίνει εκατομμυριούχος.



    ΣΧΟΛΙΑ