• Business

    Αριστοτέλης Παντελιάδης: Πώς θα καλύψουμε το 100% των αναγκών μας από πράσινη ενέργεια

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ) και επικεφαλής του ομίλου Metro Cash & Carry, κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ) και επικεφαλής του ομίλου Metro Cash & Carry, κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης


    Με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την προβλεψιμότητά του ο όμιλος My Market υλοποιεί ένα συστηματικό σχέδιο για την παραγωγή πράσινης ενέργειας και την επίτευξη της ενεργειακής του αυτονομίας κατά 100% στην επόμενη τριετία.

    Ο κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης μιλώντας στο mononews.gr εξηγεί πώς σχεδιάζει  ο όμιλος My Market να καλύπτει από το 2027 το σύνολο των ενεργειακών του αναγκών από πράσινη ενέργεια μέσω της ανάπτυξης της θυγατρικής του ομίλου στην ενέργεια της Metro Energy.

    “Ξεκινήσαμε με ένα πρόγραμμα net metering για παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά στις στέγες των σουπερμάρκετ.  Έχουν ήδη τοποθετηθεί φωτοβολταϊκά στα 82 απ΄τα 90 καταστήματα και σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση σε όλα. Από την πρώτη αυτή ενέργεια θα καλύπτουμε το 25% των αναγκών μας από δικά μας φωτοβολταϊκά επιτυγχάνοντας και εξοικονόμηση κόστους”, αναφέρει ο κ. Παντελιάδης.

    Τα έργα  αυτά, είναι συνολικής ισχύος 25MW, είναι  επένδυση συνολικού ύψους €18 εκατ., που δανειοδοτείται κατά 50% από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Δεν σταματάνε όμως σε αυτό οι πρωτοβουλίες της εταιρείας για τη μείωση κόστους και τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.

    “Έχουμε ξεκινήσει και την κατασκευή ενός  φωτοβολταïκού πάρκου ισχύος 5,19MW στη Δυτική Αχαΐα, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 202. Στόχος μας είναι να συνάψουμε PPA μεταξύ του  πάρκου και του Mymarket, ώστε να πετύχουμε περαιτέρω μείωση και προβλεψιμότητα  του ενεργειακού κόστους. Από το 2025 με τη λειτουργία του πάρκου θα καλύπτουμε μόνοι μας πάνω από το 30% των αναγκών μας”, σημείωσε ο κ. Παντελιάδης.

    Η τρίτη κίνηση της εταιρείας είναι ακόμη ένα PPA αυτή τη φορά με αιολικό πάρκο. “Έχουμε συνάψει συμφωνία PPA και με ένα αιολικό πάρκο  το οποίο τώρα κατασκευάζεται, ισχύος 30 MW. Όταν το πάρκο μπει σε λειτουργία, θα φτάνουμε να καλύπτουμε το 65-70% των αναγκών μας από πράσινη ενέργεια και το κυριότερο σε κόστη που θα μπορούμε να προβλέψουμε” αναφέρει ο κ. Παντελιάδης.

    “Στόχος είναι στην επόμενη τριετία, μέχρι το 2027, να κάνουμε και άλλες κινήσεις ώστε το σύνολο των ενεργειακών μας αναγκών να καλύπτονται από πράσινη ενέργεια, που είτε θα παράγεται στις ταράτσες των σουπερμάκετ είτε θα έχουμε εξασφαλίσει μέσω συμφωνιών PPA”,  κατέληξε ο επικεφαλής των Mymarket.



    ΣΧΟΛΙΑ