• Business

    Αριστοφάνης Στεφάτος (ΕΔΕΥ): Οι συνέργειες φυσικού αερίου και πλωτών αιολικών δημιουργούν ευκαιρίες

    Ο Αριστοφάνης Στεφάτος  Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ

    Αριστοφάνης Στεφάτος  Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ


    Προωθώντας τις συνέργειες μεταξύ φυσικού αερίου και ΑΠΕ μπορεί να επιταχυνθεί η ενεργειακή μετάβαση και να προσελκύσουμε επενδυτικό ενδιαφέρον σημείωσε ο Αριστοφάνης Στεφάτος  Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥ, ότι η εποχή του φυσικού αερίου τώρα ξεκινά, αφού θα χρησιμοποιείται τουλάχιστον για ακόμη 30 χρόνια.

    Όπως σημείωσε το φυσικό αέριο είναι ένα προϊόν με μεγάλη υπεραξία και  τα αρχικά ευρήματα των εταιρειών -παραχωρησιούχων των οικοπέδων, δείχνουν ότι η δυνητική αξία των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα είναι της τάξης των 250 δις. ευρώ, (με βάση τιμές αερίου στα 60 ευρώ).

    Σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι πολύ καλά τοποθετημένη, σε όλο το φάσμα των ενεργειακών επιλογών και προσφέρεται και για αποθήκευση ενέργειας και  ΑΠΕ αλλά και στο φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα να μπορεί κάποιος ενδιαφερόμενος επενδυτής να συνδυάσει διαφορετικές επενδύσεις.

    Ο κ. Στεφάτος σημείωσε ότι  είναι διεθνής τάση οι μεγάλοι όμιλοι να μειώνουν το επενδυτικό ρίσκο, διαφοροποιώντας τα χαρτοφυλάκιά τους αναπτύσσοντας  τόσο επενδύσεις στο φυσικό αέριο όσο και στις ΑΠΕ και τις νέες τεχνολογίες όπως υδρογόνο και δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.

    Όπως είπε, «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει σημαντικές συνέργειες με πολλές από τις τεχνολογίες αυτές.

    Αναφέρω ενδεικτικά ότι το 60% της τεχνογνωσίας που χρησιμοποιείται για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα προέρχεται από τις υπεράκτιες πλατφόρμες εξόρυξης υδρογονανθράκων, ενώ αποτελεί κοινή παραδοχή ότι το υδρογόνο μπορεί να παραχθεί και να μεταφερθεί αξιοποιώντας τις υφιστάμενες υποδομές φυσικού αερίου. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει στους επενδυτές μια μοναδική ευκαιρία να αποκομίσουν οφέλη από τα δυνητικά κοιτάσματα φυσικού αερίου, τοποθετούμενοι παράλληλα στην ανάπτυξη των νέων, πράσινων τεχνολογιών του μέλλοντος».

    Σχετικά με το φυσικό αέριο, σημείωσε, ότι η σημερινή συγκυρία -με τις τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου για την Ευρώπη να έχουν αυξηθεί κατά 250% από τις αρχές του χρόνου- επαναφέρει με ένταση στο προσκήνιο τον κρίσιμο ρόλο του τα επόμενα χρόνια (αν όχι δεκαετίες) ως καυσίμου-γέφυρα προς την ενεργειακή μετάβαση και καθιστά επιτακτική την ανάγκη για την Ελλάδα να αποκτήσει σαφήνεια για τα δικά της δυνητικά αποθέματα φυσικού αερίου.

    Όπως είπε ο κ. Στεφάτος, «Η διεθνής ζήτηση για φυσικό αέριο αναμένεται να αυξηθεί σε ορίζοντα 20ετίας, λόγω του ρόλου του ως καύσιμου-γέφυρα προς τη μετάβαση σε ενεργειακά συστήματα βασισμένα σε ΑΠΕ. Κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για την Ελλάδα, με δεδομένο ότι το ισχύον Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπει αύξηση 40% στη ζήτηση για φυσικό αέριο.

    Είναι επομένως σαφές ότι το φυσικό αέριο καλείται να διαδραματίσει έναν κρίσιμο σταθεροποιητικό ρόλο για την επίτευξη των στόχων για τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Επομένως, η χρήση του δεν ανταγωνίζεται τους στόχους για την διείσδυση των ΑΠΕ. Δεν υπάρχει δίλημμα «φυσικό αέριο ή ΑΠΕ». Το φυσικό αέριο είναι σημαντικός εταίρος για την ενεργειακή μετάβαση».

    «Τούτων λεχθέντων, σήμερα είναι ίσως πιο σημαντικό από ποτέ να αναδειχθούν τα οφέλη που θα μπορούσαν να προκύψουν για την Ελλάδα από την «κεφαλαιοποίηση» (monetization) των δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου της. Και τούτο διότι η ανάπτυξη του κλάδου έρευνας και ανάπτυξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας θα μπορούσε να συνεισφέρει στην πράσινη μετάβαση και την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση σημαντικών οικονομικών και γεωστρατηγικών ευκαιριών» σημείωσε.

    Σχετικά με τα πλεονεκτήματα της ανάπτυξης των επενδύσεων εξόρυξης αερίου στην Ελλάδα, σημείωσε ότι είναι εκτός από το πλεόνασμα για την οικονομία, η μείωση των δαπανηρών εισαγωγών, η ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού, η θεμελίωση του ρόλου της χώρας ως ενεργειακός κόμβος και η ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας.

      Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ