• Business

    Αργύρης Παπαργυρόπουλος: Οι οικονομικές δυσκολίες του άρχοντα της νύχτας

    Αργύρης Παπαργυρόπουλος

    Αργύρης Παπαργυρόπουλος


    Ήταν Απρίλιος του 2012 όταν ο Αργύρης Παπαργυρόπουλος συνελήφθη για οφειλές ΦΠΑ ύψους 85.393 ευρώ στο Δημόσιο.

    Ο ίδιος παραδέχτηκε σε συνεντεύξεις του ότι «μάζεψε ημέρες φυλακής» για χρέη στο Δημόσιο, αλλά ποτέ δεν άφησε κανέναν απλήρωτο από το προσωπικό και τους συνεργάτες του. Κι έτσι τον θυμάται η νυχτερινή Αθήνα.

    Ωστόσο, οι οικονομικές πληγές του επιχειρηματία, που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στη νυχτερινή ζωή της Αθήνας, έμειναν ανοιχτές. Το 2019 είδε για δεύτερη φορά την ιστορική «Αθηναία» της Πανεπιστημίου να κλείνει, χωρίς να μπορεί να κάνει τίποτα.

    Σχεδόν 45 χρόνια πριν, στα μέσα της δεκαετίας του 1970 είχε εγκαινιάσει το πιο σικάτο μαγαζί της Αθήνας, στο οποίο τραγούδησαν ονόματα όπως ο Σταμάτης Κόκοτας, η Γλυκερία, η Άννα Βίσση, ο Δάκης, ο στενός του φίλος Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιώργος Κατσαρός, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Γιάννης Πουλόπουλος, η Πόλυ Πάνου και η Μαίρη Λίντα. Τέσσερις δεκαετίες και πλέον μετά ο Παπαργυρόπουλος έδωσε δεύτερη ευκαιρία στην «Αθηναία», το άλλοτε πιο κοσμικό υπόγειο της πρωτεύουσας, που θα λειτουργούσε ως εστιατόριο, χωρίς ζωντανή μουσική.

    Το όνειρο κράτησε μόνο δύο χρόνια, αφού το 2019 μπήκε λουκέτο, με τα χρέη να έχουν εκτοξευτεί στα 800.000 ευρώ. Ο δικαστικός κλητήρας από την Εισαγγελία εκτέλεσε την εντολή κατάσχεσης που εξέδωσε η τράπεζα, η οποία είχε προηγουμένως προσπαθήσει να εκποιήσει το κέντρο διασκέδασης.

    Στο πελατολόγιό του συγκαταλέγονταν πολιτικοί, επιχειρηματίες και εφοπλιστές, που έγιναν λάτρεις της διασκέδασης που υπηρέτησε ο Παπαργυρόπουλος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ανδρέας Παπανδρέου, που μπήκε στην «Αθηναία» ακόμα κι όταν ήταν κατάμεστη από Νεοδημοκράτες, που είχαν οργανώσει στο κέντρο τον χορό τους. Η Ορνέλα Μούτι, ο Αλέν Ντελόν, ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, η Κλώντια Σίφερ και η Σάρον Στόουν μπήκαν κάποτε στη λίστα των πελατών.

    Τα Αστέρια, ο Παρνασσός & τα Εξάρχεια

    Το «Χρυσό Κριάρι» του Μεταξουργείου, το «Jockey» των Εξαρχείων και το «Πρόσωπο» της Εθνικής Οδού ήταν εγχειρήματα του επιχειρηματία που συνόδευσαν το λαμπρότερο όλων, τα Αστέρια Γλυφάδας. Τον ευνόησε η συγκυρία, καθώς τα κέντρα και τα κλαμπ αντικαθίστανται κατά τη δεκαετία του 1980 από τις ντίσκο. Τότε τα Αστέρια Γλυφάδας παρακμάζουν και περνούν στα χέρια ενός επιχειρηματία που έχει σπουδάσει ήδη τη νύχτα.

    Δεν εγκατέλειψε ακόμα κι όταν το 1990 τα Αστέρια κάηκαν ολοσχερώς. «Καταστροφή. Πήγα στο μαγαζί και είδα αποκαΐδια. Τότε, σήκωσα ψηλά τα μανίκια, μετέφερα τους χορούς που είχα ήδη κλείσει στο διπλανό μαγαζί, στην πισίνα, και το ξαναφτιάξαμε από την αρχή», είχε δηλώσει σε μια παλιότερη συνέντευξή του. Τριανταπέντε χρόνια από τη ζωή του πέρασε στα Αστέρια Γλυφάδας, αφού έφτασε να κοιμάται ακόμα και σε καμπάνες που είχαν χτιστεί τότε στην παραλιακή.

    Με επιτυχία δε στέφθηκε ούτε η επένδυση του στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού. «Όταν πήγα στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, έβαλα 1,5 εκατ. ευρώ για να το φτιάξω από την αρχή και στο τέλος έχασα 5 εκατ. ευρώ. Πλήρωνα κάθε χρόνο μίσθωμα 330.000 ευρώ κι όταν ζήτησα να μου κάνουν μείωση, το κράτος δεν το δέχτηκε, με αποτέλεσμα να με διώξουν κι αυτός που το πήρε έπειτα από μένα να δίνει 61.000 ευρώ τον χρόνο», θα πει, αφού βάλει λουκέτο, σε μία συνέντευξή του.

    Ερχόμενος από τον Παρνασσό από όπου κατάγεται και αυτοπροσδιοριζόμενος ως Βλάχος, ο Αργύρης Παπαργυρόπουλος είχε αποφασίσει να εργαστεί στο εμπορικό ναυτικό, επιβιβαζόμενος σε πλοίο με προορισμό τη Νέα Υόρκη.

    Χάνεται η μεζονέτα

    Ξόδεψε δεκαετίες στην αθηναϊκή νύχτα, συμβουλεύοντας τους δύο γιους του να απέχουν από αυτή, αλλά τελικά τα χρέη απειλούν μέχρι και την κατοικία του. Στις 25 Οκτωβρίου βγαίνει στο σφυρί η μεζονέτα στη Γλυφάδα – ως ειρωνεία έχει χτιστεί στην οδό Τύχης – με επισπεύδουσα τη doValue και τιμή πρώτης προσφοράς τα 2,26 εκατ. ευρώ. Το ποσό οφειλής για το οποίο επεβλήθη η κατάσχεση είναι 200.000 ευρώ και η διαδικασία εκποίησης θα προχωρήσει, αν φυσικά δε μεσολαβήσουν κινήσεις αναστολής.

    Σύμφωνα με την έκθεση εκτιμητών, που συνοδεύει την έκθεση του πλειστηριασμού, πρόκειται για ένα οικόπεδο με μια μονοκατοικία που βρίσκεται στο Δήμο Γλυφάδας επί της οδού Τύχης επί της οποίας φέρει βάσει τίτλου κτήσεως τον αριθμό 11 και βάσει Κτηματολογίου τον αριθμό 13. Το οικόπεδο έχει έκταση 939 τ.μ.και έχει πρόσωπο μήκους 15,35 μέτρων επί της οδού Τύχης. Επί του οικοπέδου έχει χτιστεί μια κατοικία που αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και δύο ορόφους συνολικής επιφάνειας 500 τ.μ. περίπου και πισίνα στον πίσω ακάλυπτο χώρο.

    Πρόκειται για τριώροφη οικοδομή με χρήση κατοικίας που αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, Α’ όροφο και Β’ όροφο. Υπόγειο: Η συνολική επιφάνεια του υπογείου είναι 245,15 τ.μ.. Από αυτά 118,13 τ.μ. βάση αδείας είναι χώροι στάθμευσης και τα υπόλοιπα 127,02 τ.μ. βοηθητικοί χώροι. Βάσει προηγούμενης εκτίμησης (με εσωτερική αυτοψία), 100 τ.μ. περίπου έχουν διαμορφωθεί σε κύριους χώρους.

    Το ισόγειο έχει επιφάνεια 176 τ.μ., αποτελείται από κουζίνα, αποθήκη, τραπεζαρία καθιστικό, wc, γραφείο και ένα υπνοδωμάτιο με λουτρό. Ο πρώτος όροφος έχει επιφάνεια 155,28 τ.μ.. Αποτελείται από πατάρι (άνωθεν του γραφείου και χώρου εισόδου), δυο υπνοδωμάτια και λουτρό. Υπάρχει ένας εσωτερικός χώρος κενό πάνω από το καθιστικό που πολλές φορές είθισται να κλείνει και να διαμορφώνεται σε κύριους χώρους (49,70 τ.μ.). Ο δεύτερος όροφος έχει επιφάνεια 86,16 τ.μ. και αποτελείται από δυο υπνοδωμάτια και δύο λουτρά.

    Τα επίπεδα επικοινωνούν μεταξύ τους με δυο κλιμακοστάσια και ανελκυστήρα εκτός από τον Β όροφο όπου δεν φτάνει το δεύτερο κλιμακοστάσιο. Στον περιβάλλοντα χώρο, στον πλαϊνό ακάλυπτο-βορειοδυτικά βάση οικ. αδείας, υπάρχει πισίνα μικτής επιφανείας 96,27 τ.μ…

    Βάση προηγούμενης εκτίμησης έχει διαπιστωθεί ότι η πισίνα έχει αλλάξει θέση και έχει κατασκευαστεί μπροστά αντί για παραπλεύρως της οικοδομής και έχει ενδεχομένως αλλάξει και η επιφάνεια αυτής. Η αλλαγή χρήσης στο υπόγειο περίπου 100 τ.μ., η κατασκευή πέργκολας στον Β’ όροφο και η αλλαγή στη θέση της πισίνας, με πιθανότητα αλλαγής και των διαστάσεών της, είναι αυθαιρεσίες που παρατηρήθηκαν στο ακίνητο από την εξωτερική αυτοψία και σε συνδυασμό με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

    Διαβάστε επίσης:

    Αργύρης Παπαργυρόπουλος: Στο σφυρί η μεζονέτα στη Γλυφάδα

    Lamda Development: Εντός του 2023 θα γίνει κερδοφόρο το Ελληνικό

    Στούντιο Άλφα (Ευαγγελόπουλος): Από τις χολιγουντιανές παραγωγές στο σφυρί

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ