• Business

    Apple: Βουτιά σχεδόν 20% στις πωλήσεις iPhone στην Κίνα το α’ τρίμηνο – Η χειρότερη επίδοση από το 2020

    • Bloomberg
    Tim Cook, Διευθύνων Σύμβουλος της Apple

    Tim Cook, Διευθύνων Σύμβουλος της Apple


    Μείωση 19% παρουσίασαν οι πωλήσεις iPhone της Apple στην Κίνα το α’ τρίμηνο του 2024, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση από τότε που ξέσπασε η πανδημία της Covid-19, το 2020, και φέρνοντας τον τεχνολογικό κολοσσό στην τρίτη θέση στην ανταγωνιστική αγορά της Κίνας, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Bloomberg.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ανεξάρτητης εταιρείας ερευνών Counterpoint Research, η Apple έφτασε περίπου στο ίδιο επίπεδο με την ταχέως αναπτυσσόμενη ανταγωνιστική Huawei Technologies.

    Η αγορά στο σύνολό της επεκτάθηκε περίπου κατά 1,5% καθώς τοπικές μάρκες, συμπεριλαμβανομένων των Honor Device και Xiaomi, οδήγησαν στην ανάπτυξη.

    Το παράδοξο με τις πωλήσεις του iPhone είναι ότι συρρικνώθηκαν το α’ τρίμηνο, όταν η Κίνα γιορτάζει το Σεληνιακό Νέο, που είναι παραδοσιακά μία περίοδος αυξημένης κατανάλωσης.

    Άνοδος της Huawei σχεδόν κατά 70%

    Την ίδια στιγμή, οι πωλήσεις της Huawei εμφανίστηκαν αυξημένες σχεδόν κατά 70%, σηματοδοτώντας την επάνοδό της στην premium κατηγορία, όπου κάποτε κυριαρχούσε η Apple.

    Τα δεδομένα της Counterpoint ακολουθούν την ανάλυση της IDC, η οποία δείχνει ότι οι παγκόσμιες αποστολές iPhone μειώθηκαν σχεδόν κατά 10% τους πρώτους τρεις μήνες του 2024, εγείροντας ανησυχίες για την ικανότητα της Apple να διατηρήσει τους ρυθμούς ανάπτυξής, ενώ ετοιμάζεται να ανακοινώσει αποτελέσματα κερδοφορίας (στις 2 Μαΐου).

    Αν και η Κίνα παραμένει μία από τις μεγαλύτερες αγορές της εταιρείας, οι δραστηριότητες στη συγκεκριμένη αγορά παρουσιάζουν δυσκολίες, ειδικά μετά την κλιμάκωση της απαγόρευσης του Πεκίνου που αφορά τις συσκευές ξένων εταιρειών σε κρατικές εταιρείες και κυβερνητικές υπηρεσίες.

    Οι καταναλωτές στρέφονται επίσης προς της Huawei, μετά την παρουσίαση ενός τσιπ κατασκευασμένου στην Κίνα, το οποίο οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν σκοπό να μπλοκάρουν.

    Τα στοιχεία της Counterpoint δείχνουν την πρώτη πλήρη εικόνα του α’ τριμήνου, σημειώνει το Bloomberg.

    Μάλιστα, η εταιρεία ερευνών ανέφερε τον περασμένο μήνα σε μια αρχική εκτίμηση ότι οι πωλήσεις iPhone στην Κίνα συρρικνώθηκαν περίπου κατά 24% τις πρώτες έξι εβδομάδες του 2024.

    Γενναίες εκπτώσεις

    Προκειμένου να διατηρήσει το επίπεδο των πωλήσεων στις τελευταίας γενιάς συσκευών της, η Apple, κατέφυγε σε ασυνήθιστες εκπτώσεις τον Ιανουάριο στην Κίνα, ενώ οι συνεργάτες λιανικής της εκεί, προσέφεραν τις συσκευές με έως και 180 δολάρια έκπτωση από την κανονική τιμή.

    «Οι πωλήσεις της Apple ήταν υποτονικές κατά τη διάρκεια του τριμήνου, καθώς η επιστροφή της Huawei επηρέασε άμεσα την Apple στην premium κατηγορία», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής της Counterpoint, Ivan Lam.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι η Apple, η οποία ήταν κάποτε η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο, είδε τη μετοχή της να κάνει βουτιά κατά 14% φέτος, επηρεάζοντας αρνητικά τη συνολική αγορά.

    Παρ’ όλα αυτά, η χρηματιστηριακή αποτίμησή της εξακολουθεί να βρίσκεται στα 2,56 τρισεκατομμύρια δολάρια, δεύτερη μετά τη Microsoft.

    Αυτή την ώρα, οι επενδυτές επικεντρώνονται στον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία σκοπεύει να αποτρέψει πιθανές απώλειες μεριδίου αγοράς τους μήνες πριν από την άφιξη της επόμενης αναβαθμισμένης οικογένειας συσκευών της το φθινόπωρο.

    Επιπλέον, ο τεχνολογικός γίγαντας προσπαθεί να ανατρέψει την αντίληψη ότι έχει μείνει πίσω στην κούρσα, όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη.

    Διαβάστε επίσης: 

    Apple: Ποια χώρα την διέταξε να «ξηλώσει» WhatsApp και Threads

    Apple: Χάνει έδαφος στην παγκόσμια αγορά κινητών – «Νο 1» η Samsung

    Apple: «Facelift» στα Mac με νέο τσιπ που εστιάζει στην τεχνητή νοημοσύνη



    ΣΧΟΛΙΑ