• Business

    Apple: «Facelift» στα Mac με νέο τσιπ που εστιάζει στην τεχνητή νοημοσύνη

    • Bloomberg
    Apple: Ενδέχεται επανασχεδιασμός των iPhone καθώς η ΕΕ πιέζει για κοινό φορτιστή

    Τιμ Κουκ- CEO της Apple


    Η Apple φέρνει ταχέως την επόμενη γενιά των εσωτερικών της τσιπ, τα οποία θα ενσωματώσει στα Mac, με στόχο την ενίσχυση των υποτονικών πωλήσεων. Το Μ4 θα εστιάσει στην τεχνητή νοημοσύνη, και αναμένεται να κυκλοφορήσει σε τρεις κύριες εκδόσεις.

    Ειδικότερα, με μια νέα οικογένεια εσωτερικών επεξεργαστών, ο τεχνολογικός κολοσσός σχεδιάζει να αναθεωρήσει ολόκληρη τη σειρά Mac του, ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την ενσωμάτωση των δυνατοτήτων AI σε όλα τα προϊόντα της.

    Η εταιρεία, η οποία κυκλοφόρησε τους πρώτους Mac της με τσιπ M3 πριν από πέντε μήνες, πλησιάζει ήδη την παραγωγή της επόμενης γενιάς – του επεξεργαστή M4 – σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Bloomberg.

    Καθώς το νέο τσιπ θα κυκλοφορήσει σε τουλάχιστον τρεις κύριες εκδόσεις, η Apple εργάζεται σκληρά προκειμένου να ενημερώσει κάθε μοντέλο Mac με αυτό.

    Σημειώνεται ότι οι νέοι ανανεωμένοι Mac, εξελίσσονται σε μια κρίσιμη στιγμή για την εταιρεία, καθώς, παρόλο που οι πωλήσεις κορυφώθηκαν το 2022, μειώθηκαν κατά 27% το τελευταίο οικονομικό έτος, το οποίο έληξε τον Σεπτέμβριο.

    Παράλληλα, η Apple βρίσκεται πίσω στην “κούρσα” της τεχνητής νοημοσύνης σε σχέση με την Microsoft, την Google της Alphabet και άλλους ανταγωνιστές της.

    Η εταιρεία σκοπεύει να κυκλοφορήσει τους ενημερωμένους υπολογιστές από τα τέλη του τρέχοντος έτους και να επεκταθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

    Τσιπ M4 θα διαθέτουν τα νέα  iMac,τα MacBook Pro 14 ιντσών χαμηλής ποιότητας, τα MacBook Pro 14 ιντσών και 16 ιντσών υψηλής ποιότητας, καθώς και τα Mac mini, το οποίο αναβαθμίστηκε τελευταία φορά τον Ιανουάριο του 2023. Επίσης, iMac και MacBook Pro ανανεώθηκαν μόλις τον Οκτώβριο.

    Πρόωρες αλλαγές;

    Ωστόσο, τα σχέδια τoυ κολοσσού θα μπορούσαν να ανατραπούν, σχολιάζει το Bloomberg.

    Οι μετοχές της Apple έκλεισαν με άνοδο 4,3% την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη, το μεγαλύτερο κέρδος μίας ημέρας σε 11 μήνες, καθώς είχαν σημειώσει βουτιά 13% φέτος μέχρι το κλείσιμο της Τετάρτης.

    Οι αλλαγές με τα νέα τσιπ είναι αρκετά πρόωρη, σύμφωνα με το τους αναλυτές, καθώς στα σχέδια της Apple είναι να συνεχίσει με περισσότερους M4 Mac κατά τη διάρκεια του 2025.

    Αυτό περιλαμβάνει ενημερώσεις για το MacBook Air 13 ιντσών και 15 ιντσών μέχρι την άνοιξη, το Mac Studio γύρω στα μέσα του έτους και το Mac Pro αργότερα το 2025. Το MacBook Air έλαβε το τσιπ M3 τον περασμένο μήνα, ενώ τα Mac Studio και Mac Pro ενημερώθηκαν με επεξεργαστές M2 πέρυσι.

    Επιπλέον, η εταιρεία σχεδιάζει να αναδείξει τις δυνατότητες επεξεργασίας AI των στοιχείων και τον τρόπο ενσωμάτωσής τους, με την επόμενη έκδοση του macOS, η οποία θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο στο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών της Apple.

    Η Apple σχεδιάζει επίσης να κάνει αναβαθμίσεις με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη και στον φετινό επεξεργαστή iPhone.

    “Apple Silicon”

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετάβαση της εταιρείας στα εσωτερικά τσιπ, αποτελεί μέρος μιας μακροχρόνιας πρωτοβουλίας, γνωστής ως “Apple Silicon”.

    Ο τεχνολογικός γίγαντας άρχισε να χρησιμοποιεί τους δικούς του ημιαγωγούς στα πρώτα iPad και iPhone 4 το 2010, προτού φέρει τη νέα τεχνολογία στο Mac το 2020.

    Στόχος ήταν να ενοποιήσει καλύτερα το υλικό και το λογισμικό του με τα υποκείμενα στοιχεία και να απομακρυνθεί από επεξεργαστές που κατασκευάζει η Intel.

    Μέχρι στιγμής, η προσπάθεια ήταν επιτυχής, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της απόδοσης και στη διευκόλυνση του επανασχεδιασμού συσκευών, όπως τα τελευταία MacBook Air, iMac και MacBook Pro.

    Διαβάστε επίσης: 

    Apple: «Miami Vibes» με νέα γραφεία στην εύπορη πλευρά της Φλόριντα

    Apple: Απέλυσε τουλάχιστον 600 εργαζόμενους μετά την ακύρωση των projects για τα αυτοκίνητα και τις οθόνες

    Apple: Είναι η «οικιακή ρομποτική» το επόμενο μεγάλο βήμα; – Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι επενδυτές



    ΣΧΟΛΙΑ