• Business

    Apple: Ποια χώρα την διέταξε να «ξηλώσει» WhatsApp και Threads

    • NewsRoom
    Tim Cook, Διευθύνων Σύμβουλος της Apple

    Tim Cook, Διευθύνων Σύμβουλος της Apple


    Η Apple αφαίρεσε WhatsApp και Threads της Meta Platforms από το κινεζικό κατάστημα εφαρμογών της, ανταποκρινόμενη σε εντολή του Πεκίνου, καθώς η κινεζική ρυθμιστική αρχή του διαδικτύου, επικαλέστηκε ανησυχίες εθνικής ασφάλειας.

    Ο κατασκευαστής iPhone αφαίρεσε επίσης τις υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram και Signal, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Άλλες εφαρμογές της Meta, συμπεριλαμβανομένων των Facebook, Instagram και Messenger, παρέμειναν διαθέσιμες για λήψη, σύμφωνα με το Reuters, όπως και πολλές άλλες δημοφιλείς εφαρμογές που αναπτύχθηκαν από δυτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των YouTube και X.

    Η Apple, η οποία συμμορφώνεται σταθερά με ένα από τα πιο άτεγκτα καθεστώτα λογοκρισίας στο διαδίκτυο στον κόσμο, δήλωσε ότι διατάχτηκε να αφαιρέσει τις εν λόγω εφαρμογές, λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια.

    Οι εντολές έρχονται μετά από ένα πρόγραμμα “εκκαθάρισης” που ξεκίνησαν οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές το 2023, το οποίο αναμενόταν να αφαιρέσει πολλές ανενεργές ή μη καταχωρημένες εφαρμογές από εγχώρια καταστήματα iOS και Android, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών.

    Τον Αύγουστο, η Κίνα ζήτησε από όλους τους προγραμματιστές εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας να εγγραφούν στο κυβερνητικό registry μέχρι το τέλος Μαρτίου, αλλιώς να σταματήσουν τη λειτουργία τους, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Σημειώνεται ότι το Πεκίνο έχει απαγορεύσει τη χρήση ξένων πλατφορμών ανταλλαγής μηνυμάτων και κοινωνικών μέσων όπως το WhatsApp για χρόνια, χρησιμοποιώντας αυτό που η βιομηχανία αποκαλεί “Μεγάλο Τείχος προστασίας”.

    Αυτό βοήθησε εφαρμογές όπως το WeChat της Tencent Holdings Ltd. να κυριαρχήσουν στην εγχώρια χρήση, αν και οι Κινέζοι χρήστες μπορούν ακόμη να χρησιμοποιούν εικονικά ιδιωτικά δίκτυα για να βλέπουν ξένα μέσα ενημέρωσης.

    Λιγότερο ευαίσθητες εφαρμογές που αφορούν σημαντικές κινεζικές επιχειρήσεις όπως η Duolingo αναμένεται να συμμορφωθούν με το πιο πρόσφατο ρυθμιστικό καθεστώς αδειοδότησης για να παραμείνουν λειτουργικές, δηλώνει ο Rich Bishop, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της AppInChina.

    «Αυτό σημαίνει ότι οι Κινέζοι καταναλωτές θα περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό μόνο σε κινεζικές εφαρμογές», εξηγεί ο Bishop, του οποίου η συμβουλευτική εταιρεία έχει λάβει δεκάδες ερωτήματα από εταιρείες, σχετικά με το πώς να παραμείνουν συμβατές στην Κίνα.

    «Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη αλλαγή που μπορεί να αποκόψει περαιτέρω τους Κινέζους πολίτες από τον υπόλοιπο κόσμο κατά μία έννοια», συμπληρώνει.

    Η κίνηση αυτή του Πεκίνου, έρχεται ως απάντηση στην χθεσινή ανακοίνωση ότι η βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ θα εξετάσει εκ νέου το Σάββατο ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ, εάν το μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν διαρρήξει τους δεσμούς του με τη μητρική εταιρεία του ByteDance και ευρύτερα με την Κίνα.

    Το μέτρο συμπεριλαμβάνεται σε μια σειρά κειμένων που στοχεύουν να αποδεσμεύσουν κεφάλαια για το Ισραήλ, την Ταϊβάν και την Ουκρανία, κάτι που θα μπορούσε να διευκολύνει την έγκρισή του από τα δύο σώματα του Κογκρέσου.

    Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα είναι χώρα-κλειδί για το iPhone, η μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά του εκτός των ΗΠΑ και η κύρια βάση παραγωγής του.

    Ο διευθύνων σύμβουλος Τιμ Κουκ επισκέφθηκε τη χώρα νωρίτερα φέτος και τόνισε τη σημασία της για την επιχείρησή του.

    Από πλευράς της η Apple έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι πρέπει να ακολουθεί τους τοπικούς νόμους, στο πλαίσιο της αποτελεσματικής λειτουργίας του καταστήματος εφαρμογών της σε διάφορες χώρες.

    Διαβάστε επίσης: 

    Apple: Χάνει έδαφος στην παγκόσμια αγορά κινητών – «Νο 1» η Samsung

    Apple: «Facelift» στα Mac με νέο τσιπ που εστιάζει στην τεχνητή νοημοσύνη

    Apple: «Miami Vibes» με νέα γραφεία στην εύπορη πλευρά της Φλόριντα



    ΣΧΟΛΙΑ