Ένα πλέγμα έργων υποδομής, αναπλάσεων και στρατηγικών επενδύσεων διαμορφώνει μια νέα δυναμική για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή, σηματοδοτώντας μια περίοδο ουσιαστικού μετασχηματισμού. Με παρεμβάσεις στις μεταφορές και τις συγκοινωνίες, όπως η ολοκλήρωση της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης και το  μεγάλο στοίχημα του Flyover, η ανάπλαση της ΔΕΘ, τα logistics και το Επιχειρηματικό Πάρκο Thess Intec, η πόλη εισέρχεται σε τροχιά αναβάθμισης και οι εργολάβοι έχουν ήδη στήσει τα εργοτάξιά τους.

Flyover

1

Η κατασκευή της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης (Flyover) προχωρά με ταχείς ρυθμούς από το εργοληπτικό σχήμα AVAX–ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, κατά την επίσκεψή του στο εργοτάξιο.

Το έργο, συνολικού μήκους 12 χλμ. με οκτώ κόμβους, εκτελείται από την κοινοπραξία AVAX–ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ για λογαριασμό της «Κεδρηνός Λόφος», Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης, και έχει προϋπολογισμό 462,77 εκατ. ευρώ.

Κυριότερο τμήμα αποτελεί η Υπερυψωμένη Λεωφόρος Ταχείας Κυκλοφορίας, μήκους 7,6 χλμ., στην οποία περιλαμβάνεται και μία εντυπωσιακή γέφυρα 4 χλμ. μήκους και 22 μέτρων πλάτους – η μεγαλύτερη που έχει κατασκευαστεί ποτέ στην Ελλάδα – ικανή να εξυπηρετεί έως και 10.000 οχήματα ανά ώρα.

Πρόκειται για ένα έργο πρωτοποριακό και καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα, το οποίο  εννέα ενεργά εργοτάξια, και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος, έως τον Μάιο του 2027, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού χάρτη της Θεσσαλονίκης.

Mετρό Θεσσαλονίκης: Επέκταση Καλαμαριάς

Για έναν μήνα, και συγκεκριμένα σε χρονική περίοδο αρκετά μετά το καλοκαίρι, αναμένεται να διακοπεί προσωρινά η λειτουργία της βασικής γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκης λόγω της σύνδεσής της με την υπό κατασκευή επέκταση προς την Καλαμαριά.

Παρά τη διακοπή, ο  Υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος, διαβεβαίωσε ότι η γραμμή θα παραδοθεί προς χρήση τον Φεβρουάριο του 2026, ενώ το συνολικό κόστος του έργου διαμορφώνεται στα 720 εκατομμύρια ευρώ.

Η υλοποίηση γίνεται από τον κατασκευαστικό όμιλο ΑΚΤΩΡ, υπό την επίβλεψη της Αττικό Μετρό Α.Ε., με στόχο τη σύνδεση της Καλαμαριάς με το βασικό δίκτυο του μετρό, ενισχύοντας τις μετακινήσεις και την προσβασιμότητα στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

 Η επέκταση προς την Καλαμαριά αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση, με τον υφυπουργό να τονίζει ότι έχουν διατεθεί οι απαραίτητοι πόροι ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα. Όσον αφορά τη διάνοιξη της οδού Πόντου στην Καλαμαριά, σε αντίθεση με τη διάνοιξη της οδού Ψελλού, το συγκεκριμένο έργο δεν είναι ακόμα «ώριμο», καθώς εκκρεμούν σημαντικές απαλλοτριώσεις.

Όσον αφορά την επέκταση του μετρό προς τα δυτικά της Θεσσαλονίκης, αυτή έχει τεθεί ως η επόμενη προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκε παράταση στην εκτέλεση της συμφωνίας-πλαίσιο για τις πρόδρομες εργασίες, με στόχο την εστίαση στις γραμμές που προγραμματίζεται να προχωρήσουν. Παράλληλα, εξελίσσεται με ταχύ ρυθμό η μελέτη σκοπιμότητας για την αρθρωτή επέκταση του μετρό στα δυτικά της πόλης, που αποτελεί το κύριο σκέλος του έργου.

Η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά συγκαταλέγεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα δημόσια έργα υποδομής της χώρας. Η αρχική φάση δημοπράτησής του ξεκίνησε το 2009 από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ και την Αττικό Μετρό Α.Ε., ωστόσο χρειάστηκαν περίπου 3,5 χρόνια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να ανατεθεί το έργο. Τελικά, στις 25 Ιουνίου 2013, ο ανάδοχος που ανέλαβε την υλοποίηση ήταν ο όμιλος ΑΚΤΩΡ.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή διπλής υπόγειας σιδηροδρομικής γραμμής μήκους περίπου 4,77 χιλιομέτρων, καθώς και την ανάπτυξη πέντε υπόγειων σταθμών (Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη, Μίκρα), πέντε φρεάτων, τριών σιδηροδρομικών διασταυρώσεων και ενός μέρους των αναγκαίων ηλεκτρομηχανολογικών και σιδηροδρομικών συστημάτων.

Η βασική γραμμή του μετρό Θεσσαλονίκης, η κατασκευή της οποίας έφερε στην επιφάνεια 300.000 αρχαιολογικά ευρήματα βρίσκεται από τον Οκτώβριο του 2024 σε λειτουργία  και κόστισε μαζί με την επέκταση της Καλαμαριάς το ποσό των 3 δισ. ευρώ.

Ανάπλαση  ΔΕΘ

Το καλοκαίρι του 2025 αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία αναζήτησης επενδυτή για το μεγάλο έργο ανάπλασης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), με τον συνολικό προϋπολογισμό να φτάνει τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη, η οποία θα υλοποιηθεί μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και θα μεταμορφώσει την καρδιά της πόλης.

Το φιλόδοξο αυτό έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου έκτασης 100 στρεμμάτων, νέων εκθεσιακών και συνεδριακών χώρων, ενός επιχειρηματικού κέντρου, ξενοδοχειακής μονάδας, καθώς και υπόγειων χώρων στάθμευσης.

Η συνολική επένδυση, που υπολογίζεται περίπου στα 300 εκατομμύρια ευρώ για τις βασικές υποδομές, αναμένεται να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα συνολικά.

Η ανάπλαση της ΔΕΘ αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής, ενισχύοντας τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της πόλης στον τομέα του συνεδριακού και επαγγελματικού τουρισμού και δημιουργώντας περισσότερες από 1.500 νέες θέσεις εργασίας ετησίως. Επιπλέον, η ανανέωση του χώρου θα συμβάλει στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, προσφέροντας νέες εμπειρίες και υψηλότερο επίπεδο υπηρεσιών.

Το έργο σχεδιάζεται με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς προβλέπεται η δημιουργία 100.000 τετραγωνικών μέτρων πράσινου δημόσιου χώρου με πλούσια φύτευση, ενώ όλες οι υποδομές θα κατασκευαστούν σύμφωνα με σύγχρονες, περιβαλλοντικά φιλικές προδιαγραφές, προσφέροντας έναν πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής στην καρδιά της πόλης.

Thess INTEC

Σε περίπου ενάμιση μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί η τελική φάση αδειοδότησης για το Thess INTEC, το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς της Θεσσαλονίκης, το οποίο σταδιακά ξεπερνά τα εμπόδια της γραφειοκρατίας. Το έργο, το οποίο αναπτύσσεται στην περιοχή της Περαίας στις πρώην εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, καλύπτει συνολική έκταση σχεδόν 757 στρεμμάτων και υπολογίζεται ότι θα φιλοξενήσει πάνω από 7.000 εργαζόμενους μόνιμα.

 Αν τοποθετούνταν στον αστικό χάρτη της Θεσσαλονίκης, θα κάλυπτε μια έκταση που ξεκινά από τη Λεωφόρο Καραμανλή, φτάνει μέχρι την Καμάρα, τον Λευκό Πύργο, τη θάλασσα και ολόκληρη τη ΔΕΘ.

Η περιβαλλοντική μελέτη για το έργο τέθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση, ενώ στο έδαφος έχουν ξεκινήσει οι πρώτες παρεμβάσεις, όπως χωματουργικές εργασίες και αντιπλημμυρικές υποδομές, εν όψει της ανέγερσης περίπου 220.000 τ.μ. κτιριακών εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η πλήρης ανάπτυξη του πάρκου θα ολοκληρωθεί μετά το 2027, με συνολικές επενδύσεις ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά το ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο στόχος του Thess INTEC είναι να δημιουργήσει έναν δυναμικό κόμβο τεχνολογίας, έρευνας και επιχειρηματικότητας, φέρνοντας σε επαφή ερευνητικά κέντρα, πανεπιστημιακούς φορείς και καινοτόμες επιχειρήσεις. Το έργο υλοποιείται από την ΕΑΝΕΠ Thess-INTEC Α.Ε., με προγραμματισμένες επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ έως το 2027. Μέχρι σήμερα, η χρηματοδότηση περιλαμβάνει 20 εκατ. ευρώ από ιδιωτικά κεφάλαια, 35 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, 50 εκατ. για την ανάπτυξη υποδομών, 25 εκατ. από το ΕΚΕΤΑ και 30 εκατ. από το ισραηλινό fund JTLV.

Το εν λόγω fund έχει ήδη συνάψει προσύμφωνο με την ΕΑΝΕΠ για την κατασκευή 70.000 τ.μ. εγκαταστάσεων, με τη συνολική του επενδυτική συμβολή να εκτιμάται πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με διεθνή ξενοδοχειακό όμιλο για την κατασκευή μονάδας που προβλέπεται από το masterplan του έργου.

Στρατόπεδο Γκόνου

Στην επόμενη φάση αναμένεται να περάσει και ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη logistics park στο πρώην Στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, διαγωνισμός που διενεργείται από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του Υπερταμείου και έχει προϋπολογισμό τα 260 εκατ. ευρώ.

Tο έργο αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της αγοράς και έχει ήδη την μελετητική ωριμότητα και τις δικλείδες ασφαλείας για τυχόν καθυστερημένες μετακινήσεις κάποιων δραστηριοτήτων.

Ο προτιμητέος επενδυτής θα αναλάβει για τουλάχιστον 30 έτη τη χρηματοδότηση, τον σχεδιασμό, την αδειοδότηση, ανάπτυξη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του Επιχειρηματικού Πάρκου στο πρώην Στρατόπεδο Γκόνου, συνολικής έκτασης 672.000 τ.μ.. Η ακριβής διάρκεια της παραχώρησης, καθώς και τυχόν παράτασης που δύναται να δοθεί, θα καθοριστούν με την ολοκλήρωση της διαδικασίας του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Με την αξιοποίηση του ακινήτου στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, η Βόρεια Ελλάδα θα αποκτήσει ένα σύγχρονο επιχειρηματικό πάρκο που θα αναβαθμίσει τον κλάδο των συνδυασμένων μεταφορών, με ουσιαστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία.

Υπενθυμίζεται πως ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει τα εξής σχήματα: Ένωση Goldair Cargo – Aktor Όμιλος Εταιρειών»., Ένωση Νομικών Προσώπων TRADE LOGISTICS AEBE – ΙΝΤΕΡΚΑΤ Α.Ε., ΝΟΒΑΛ ΠΡΟΠΕΡΤΥ Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.

Dimand – ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ

H Dimand έχει αναλάβει την μετατροπή του ανενεργού βιομηχανικού ακινήτου της ΒΑΛΚΑΝ Εξπορτ στο 15ο χλμ. Θεσσαλονίκης-Έδεσσας καθιστώντας τον μεγαλύτερο κόμβο logistics στη Βόρεια Ελλάδα.

Η επένδυση που βρίσκεται στο στάδιο της ωρίμασης και πρόκειται να προσεγγίσει τα 160 εκατ. ευρώ, στα οποία προβλέπεται η κατασκευή 55.000 τ.μ, σε πρώτη φάση με στόχος άλλα 65.000 τ.μ.

Υπενθυμίζεται ότι το ακίνητο είχε περάσει στην ιδιοκτησία της DIMAND το 2022 με 6 εκατ. ευρώ μέσω της θυγατρικής της «ΑΠΕΛΛΟΥ ESTATE M.Α.Ε.».

Πρόκειται για επένδυση με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης καθώς προβλέπεται ότι θα συμβάλει στη δημιουργία 200 νέων θέσεων εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο και 150 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία των εγκαταστάσεων.

Διαβάστε επίσης: