• Business

    Απόστολος Κάκκος (Lamda Hellix): «Σχεδιάζουμε data centers παγκόσμιας κλάσης στην Ελλάδα»

    Απόστολος Κάκκος, Lamda Hellix

    Απόστολος Κάκκος, Lamda Hellix


    Νέες επενδύσεις στην Ελλάδα σχεδιάζει η Digital Realty, εταιρεία κολοσσός στον χώρο των Data Centers. Με κεφαλαιοποίηση που υπερβαίνει τα 40 δισ. δολάρια, η πολυεθνική που εισήλθε στην ελληνική αγορά μέσα από την εξαγορά της Lamda Hellix ετοιμάζεται για ένα «επενδυτικό μπουμ», αντίστοιχο με εκείνο που υλοποίησε στη Μασσαλία της Νότιας Γαλλίας. 

    Όπως αναφέρει στο mononews.gr ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Lamda Hellix, Απόστολος Κάκκος, η Digital Realty σκοπεύει να δημιουργήσει νέα καινοτόμα data centers παγκόσμιας κλάσης, μετατρέποντας «την Ελλάδα σε έναν από τους πλέον ανερχόμενους και ισχυρούς περιφερειακούς ‘παίκτες’ στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και πύλη εισόδου στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη». 

    Κάτι που σύμφωνα με τον κ. Κάκκο θα προσελκύσει σημαντικές διεθνείς εταιρείες υψηλής τεχνολογίας από τους χώρους του cloud, των Big Data, του AI, των αυτοκινούμενων οχημάτων, των διαστημικών επικοινωνιών, των διεθνών επίγειων και υποθαλάσσιων επικοινωνιών κλπ.

    Όπως ακριβώς συνέβη στην Μασσαλία, όπου η Digital Realty επένδυσε πάνω από 260 εκατ. ευρώ μέσα σε 6 μόλις χρόνια, καθιστώντας την περιοχή τον μεγαλύτερο κόμβο εισόδου στην Δυτική Ευρώπη προσελκύοντας άνω των 200 διεθνών τηλεπικοινωνιακών παρόχων και πλατφορμών.

    «Στόχος μας είναι η Ελλάδα να πρωτοστατήσει στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση και η στήριξη των ψηφιακών τεχνολογιών και της διασύνδεσης είναι το κλειδί για την επίτευξη αυτού του στόχου» αναφέρει ο κ. Κάκκος δίνοντας το περίγραμμα των στόχων για την ελληνική αγορά. 

    Η απόφαση της αμερικάνικης εταιρείας, η οποία διαθέτει 286 Data centers σε 6 ηπείρους και 24 χώρες να επενδύσει στην Lamda Hellix δεν ήταν τυχαία. Όπως λέει ο κ. Κάκκος, το ισχυρό management, η συσσωρευμένη τεχνογνωσία και το αξιόπιστο προφίλ της Lamda Hellix σε συνδυασμό με το γεγονός πως οι ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν κεντρική επιλογή της κυβέρνησης έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απόφασή της. 

    Το Κράτος 2.0

    Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Lamda Helix αποτελεί όρο επιβίωσης στην μετά Covid-19 εποχή, καθώς οι νέες τεχνολογίες και τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία θεωρούνται πλέον από «nice to have» (πολυτέλεια) σε απαραίτητη προϋπόθεση. 

    «Ένα νέο οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο διαμορφώνεται στην Ελλάδα, που στηρίζεται στην ψηφιοποίηση, τον αυτοματισμό και στην άνοδο των νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI), το Internet of Things (IoT), τα Βig Data, το intelligent edge μιλάμε πλέον για το Κράτος 2.0, την εκπαίδευση 2.0. την επιχειρηματικότητα 2/0, την ψυχαγωγία 2.0 κλπ.», σημειώνει χαρακτηριστικά για να προσθέσει πως από αυτή την πρωτοφανή τεχνολογική επιτάχυνση «θα αλλάξει ριζικά το  προφίλ της χώρας μας και θα της επιτρέψει να διευρύνει τις πηγές εσόδων, δημιουργώντας υψηλής ποιότητας ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες». 

    Ο κ. Κάκκος θεωρεί πως έχουν γίνει βήματα από την ελληνική Πολιτεία προς αυτή την κατεύθυνση, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει πρόσφατα την 30η θέση στη λίστα με τις 60 πιο καινοτόμες οικονομίες του πλανήτη σύμφωνα με το Bloomberg. Θεωρεί ωστόσο πως για να στηριχθεί η «ψηφιακή άνοιξη» που ωφελήσει πολλαπλώς την ελληνική οικονομία και τους Έλληνες πολίτες θα πρέπει καταρχάς οι επιχειρήσεις να επενδύσουν σημαντικά στην αναβάθμιση των συστημάτων και υποδομών τους. 

    «Αυτή η παραγωγική και δημιουργική προοπτική της χώρας σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες και επιχειρηματικές ευκαιρίες», λέει κλείνοντας, «μπορεί να ανατρέψει τουλάχιστον μερικώς το brain drain δίνοντας ευκαιρίες στους νέους να επαναπατριστούν και προσελκύοντας επιπλέον νέο ανθρώπινο δυναμικό υψηλών ψηφιακών δεξιοτήτων συνδράμοντας με τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στην περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας». 

    Διαβάστε ακόμη:

    Λιανεμπόριο: Ζητείται επειγόντως «σωσίβιο» για την επόμενη μέρα – Τι τρομάζει την αγορά

    Ελλάκτωρ: Tο δικαστήριο απέρριψε ασφαλιστικά μέτρα των εφοπλιστών για δημοσιοποίηση της συμφωνίας Μπόμπολα – Reggeborgh

    Έμειναν με τον «μουτζούρη» στο χέρι… 21.000 Έλληνες επενδυτές, στους τελευταίους δύο μήνες



    ΣΧΟΛΙΑ