• Business

    Apollo Global Management: Προσφορά 11 δισ. δολαρίων για τα στούντιο της Paramount

    • NewsRoom
    Marc Rowan, CEO Apollo Global Management

    Marc Rowan, CEO Apollo Global Management


    Το private equity Apollo Global Management κατέθεσε προσφορά 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να εξαγοράσει το κινηματογραφικό και τηλεοπτικό στούντιο της Paramount Global, σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal.

    Η προσφορά έγινε την στιγμή που μια ανεξάρτητη επιτροπή του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας εξετάζει μια άλλη προσφορά από την Skydance Media για συγχώνευση με ολόκληρη την Paramount, η οποία κατέχει επίσης τα CBS, Nickelodeon και πολλά άλλα δίκτυα καλωδιακής τηλεόρασης.

    Το στούντιο της Paramount, το οποίο βρίσκεται πίσω από ταινίες όπως το «Top Gun: Maverick» και το «A Quiet Place», αποτελεί εδώ και καιρό στόχο εξαγοράς. Η Netflix ήταν μεταξύ των εταιρειών που εξέφρασαν ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια για την εξαγορά του, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Wall Street Journal. Η Apollo θα μπορούσε να συνεργαστεί με άλλες εταιρείες για τη χρηματοδότηση της συμφωνίας.

    Ωστόσο, η κύρια μέτοχος της Paramount Global, Shari Redstone, και άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου αντιτάσσονται στην πώληση του στούντιο, το οποίο θεωρούν το «πολύτιμο κόσμημα» της εταιρείας. Η Redstone, η οποία είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο να πουλήσει ολόκληρη την Paramount, θα έπρεπε να συμφωνήσει στο διαχωρισμό της εταιρείας προκειμένου να καταστεί δυνατή η πώληση του στούντιο.

    Πάντως, η προσφορά της Apollo είναι μεγαλύτερη από ολόκληρη την χρηματιστηριακή αξία της Paramount Global, η οποία αυτή τη στιγμή ανέρχεται περίπου στα 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Ενώ η επιχείρηση του στούντιο είναι ελκυστική, δεδομένης της τεράστιας βιβλιοθήκης της και της ζήτησης για νέο περιεχόμενο στον κλάδο του streaming, τα τηλεοπτικά δίκτυα της Paramount παρακμάζουν καθώς η αγορά της καλωδιακής τηλεόρασης συρρικνώνεται.

    Εν τω μεταξύ, η Skydance Media, η εταιρεία παραγωγής που διευθύνει ο David Ellison, έχει κάνει προσφορά για την εξαγορά της μητρικής εταιρείας της Paramount, National Amusements, και την συγχώνευση της Skydance με την Paramount. Η Redstone ελέγχει την National Amusements, η οποία κατέχει σχεδόν το 80% των δικαιωμάτων ψήφου της Paramount.

    Οι λεπτομέρειες αυτής της προσφοράς δεν έχουν γίνει γνωστές.

    Σημειώνεται ότι ο Ellison είναι γιος του δισεκατομμυριούχου Larry Ellison, του συνιδρυτή της Oracle, ο οποίος αναμένεται να βοηθήσει στη χρηματοδότηση οποιασδήποτε συμφωνίας.

    Μετά την είδηση της Τετάρτης για την προσφορά της Apollo, η μετοχή της Paramount έκλεισε με άνοδο 12% στα 12,51 δολάρια ανά μετοχή. Πριν από το κλείσιμο της Τετάρτης, η μετοχή κατέγραφε απώλειες περίπου 20% από την αρχή του έτους.

    Διαβάστε ακόμη:

    Barclays: Περικοπές εκατοντάδων θέσεων εργασίας στην επενδυτική τραπεζική

    UBS: Σχεδιάζει να «απαλλαγεί» από λογαριασμούς με ενεργητικό κάτω των $2 εκατ.

    Lonza: Αποκτά μονάδα της Roche στις ΗΠΑ έναντι $1,2 δισ.



    ΣΧΟΛΙΑ