• Business

    Αποκλειστικό: Χωρίς αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η Alpha Bank, για το ξεκαθάρισμα του ισολογισμού

    O Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Bank

    Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Bank


    Καμία αύξηση μετοχικού  κεφαλαίου για την Alpha Bank

    Δυο μεγάλες ειδήσεις αναμένεται να «βγάλει» ο επικεφαλής της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης σε λίγη ώρα κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της χρήσης για το 2020.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο Βασίλης Ψάλτης θα αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

    Επιπρόσθετα για το ξεκαθάρισμα του ισολογισμού, θα ανακοινώσει την τιτλοποίηση δυο πακέτων δανείων NPEs συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ.

    Δηλαδή 3 δις +3 δις τα οποία θα έχουν τιτλοποιηθεί με ανώτατο όριο τους 18 μήνες, δηλαδή έως το Φθινόπωρο του 2022.

    Εξάλλου από την αρχή του έτους ο επικεφαλής της Alpha έχει ανακοινώσει τη «συμφωνία –ορόσημο» για το Project Galaxy με την Davidson Kempner. Όπως έχει δηλώσει ο κ. Ψάλτης η συμφωνία αυτή επιτρέπει στην Alpha να προχωρήσει «με αποφασιστικά βήματα» προς την οριστική αντιμετώπιση της κληρονομιάς των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

    Η δεύτερη κίνηση ήταν η έκδοση στις αρχές Μαρτίου του ομολόγου Tier 2, ύψους 500 εκατ ευρώ (με απόδοση 5,5%), έκδοση που συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό θεσμικών επενδυτών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας η έκδοση ενισχύει τον δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας και συμβάλλει στη διαφοροποίηση των πηγών άντλησης κεφαλαίου, δίνοντας στην τράπεζα την απαραίτητη ευελιξία για να επικεντρωθεί περαιτέρω στις πρωτοβουλίες μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της και στο Σχέδιο Μετασχηματισμού της.

    Τον περασμένο Φεβρουάριο η Alpha Bank ανακοίνωσε την υπογραφή της συμφωνίας με την Davidson Kempner, στην οποία πέρασε το 80% της Νέας CEPAL (η Alpha Bank θα κατέχει το υπόλοιπο 20%) και το 51% των mezzanine και junior ομολογιών της τιτλοποίησης Galaxy ύψους 10,8 δις ευρώ.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συστημικές τράπεζες σπεύδουν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στον δεύτερο κύκλο του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» που αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέσα στο Απρίλιο.

    Όπως είναι γνωστό η επέκταση του «Ηρακλή ΙΙ» για 18 μήνες (από φέτος τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2022), αποσκοπεί στη μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 32 δισ ευρώ, ώστε το 2022 και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες να έχουν μονοψήφια ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων και απαλλαγμένες από τα προβληματικά δάνεια να εστιάσουν στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

    Το ύψος των εγγυήσεων του «Ηρακλή ΙΙ» θα διαμορφωθεί στα 12 δισ. ευρώ. Ήδη η Eurobank ανακοίνωσε ότι η τιτλοποίηση Mexico, ύψους 3,3 δισ ευρώ θα είναι η πρώτη που θα ενταχθεί στον «Ηρακλή ΙΙ», και η τράπεζα θα πετύχει μονοψήφιο ποσοστό «κόκκινων» δανείων στο τέλος του 2021.

    Σε μονοψήφιο ποσοστό προβληματικών δανείων στο 9% φέτος προσδοκά και η Τράπεζα Πειραιώς με την τιτλοποίηση Sunrise 1 των 7 δισ ευρώ και στόχο έχει με μία ακόμα τιτλοποίηση ύψους 4 δισ. ευρώ να πετύχει δείκτη ΜΕΑ στα επίπεδα του 3% το 2022.



    ΣΧΟΛΙΑ