• Business

    Αποκαλυπτικό: Τεράστιες ευθύνες, από ξένους μετόχους μειοψηφίας, στην κ. Ράνια Αικατερινάρη για την κατάρρευση της ΔΕΗ

    Ράνια Αικατερινάρη. Διευθύνουσα Σύμβουλος Υπερταμείου


    Αγνοήθηκε επιστολή της Horizon Capital Management προ 5 μηνών

    Μια υπόθεση η οποία αναμένεται να πάρει μεγάλες διαστάσεις φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας το mononews.gr.  To θέμα αφορά την ΔΕΗ , την διοίκηση του Υπερταμείου και την επικεφαλής του κ. Ράνια Αικατερινάρη.

    Η υπόθεση είναι μείζονος σημασίας καθώς αφορά την ΔΕΗ και τις ενέργειες που (δεν) έκανε  το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων που είναι ο βασικός μέτοχος της ΔΕΗ και επί της ουσίας ορίζει τις διοικήσεις της συγκεκριμένης εταιρίας και πολλών άλλων ΔΕΚΟ.

    Πρακτικά η νέα κυβέρνηση και προσωπικά ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης έχει καθήκον να λάβει άμεσα μέτρα καθώς είναι πλέον δεδομένο ότι οι ευθύνες για την κατάσταση στην ΔΕΗ είναι τεράστιες και δεν μπορούν να αγνοηθούν.

    Επί της ουσίας η υπόθεση της ΔΕΗ πρέπει να παραπεμφθεί στις δικαστικές αρχές.

    Για την ακρίβεια όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, ευθύνες στους βασικούς μετόχους της ΔΕΗ, δηλαδή την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) και το ΤΑΙΠΕΔ, για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εισηγμένη κοινωφελής επιχείρηση, επιρρίπτουν διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων με θέσεις στο μετοχικό της κεφάλαιο.

    Εγκληματική απραξία για την ΔΕΗ 

    Οι ξένοι προσάπτουν στην διοίκηση της κας Ράνιας Αικατερινάρη (την φωνάζουν miss Gucci επειδή έχει αδυναμία στην συγκεκριμένη φίρμα) και στην ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων) απραξία στην κινητοποίηση του management της ΔΕΗ ΔΕΗ -0,51% 11,69 προς την κατεύθυνση της λήψης μέτρων για την ενίσχυση των εσόδων (ταμειακών ροών)  και συνολικά  του εξορθολογισμού του ισολογισμού της.

    Οι  fund managers επιχείρησαν να μάθουν ποια είναι εκείνα τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η ΕΕΣΥΠ για το θέμα αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

    Πηγές αναφέρουν ότι το επενδυτικό κεφάλαιο Horizon Capital Management, που δια του ελεγχόμενου από αυτό Horizon Growth Fund διατηρούσε μεγάλη θέση στην ΔΕΗ.

    Το αφεντικό της Horizon Capital Management μάλιστα απέστειλε τον περασμένο Μάρτιο επιστολή τόσο στην διοίκηση του Υπερταμείου όσο και στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ επιχειρώντας να μάθει πως προτίθενται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα όπως η αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος.

    Δεν απάντησε ποτέ

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες του mononews.gr, το μεν ΤΑΙΠΕΔ κάτοχος του 17% του μετοχικού κεφαλαίου (ΜΚ) της ΔΕΗ ΔΕΗ -0,51% 11,69 , δήλωσε αναρμόδιο, το δε Υπερταμείο δεν  απάντησε ποτέ στην σχετική επιστολή.

    Να σημειωθεί πως η ΕΕΣΥΠ κατέχει άμεσα το 34,123% των μετοχών της ΔΕΗ και έμμεσα το 17% μέσω ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο είναι θυγατρική του ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ.

    Το συνολικό ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου της ΕΕΣΥΠ ανέρχεται έτσι σε 51,123%.

    Τα μείζονα ζητήματα της ΔΕΗ είναι σαφές ότι ήταν γνωστά στην ΕΕΣΥΠ και στο ΤΑΙΠΕΔ προ έτους.

    Όπως αναφέρουν πηγές, επικαλούμενες τόσο την έκθεση της S&P Global Ratings του Νοεμβρίου όσο και το σχόλιό της τον Απρίλιο αναφορικά με τις ζημιές ύψους 903,8 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε για το 2018 η επιχείρηση.

    O νέος διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ

    Μάλιστα όπως εξήγησε χθες το νέο αφεντικό της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης: 

    «Το ταμειακό έλλειμμα των 750 εκατ. ευρώ αυξάνεται δραματικά όσο περνάει ο χρόνος. Πρέπει να περάσουμε τον κάβο, να βρούμε άμεσα το μείγμα των μέτρων για να έχουμε πρόβλεψη θετικών ταμειακών ροών».

    Ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ όταν ρωτήθηκε για το αν το ταμειακό έλλειμμα είναι της τάξης των 800 – 900 εκ. ευρώ απάντησε θετικά και διευκρίνισε επίσης πως το προαναφερόμενο ταμειακό έλλειμμα είναι σε 12μηνη πρόβλεψη, ενώ τονίζοντας την άσχημη κατάσταση της επιχείρησης υπογράμμισε πως «οι συνέπειες, αν δεν λάβουμε μέτρα, θα είναι οι τράπεζες να εγγράψουν τα δάνεια ως NPLs» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ΔΕΗ

    Αξίζει να τονιστεί ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής  (Κυριακή 30 Ιουνίου) , ανέφερε ότι «η καταστροφή που συνέβη στη ΔΕΗ δεν έχει προηγούμενο», παρά το ότι «έγιναν συγκεκριμένες εισηγήσεις για την εξυγίανσή στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, αλλά καμία δεν υιοθετήθηκε».

    Υπογράμμισε μάλιστα, ότι «θα αναζητηθούν ευθύνες τόσο από τη σημερινή διοίκηση όσο και από τη διοίκηση του υπερταμείου που αποτελεί πλέον τον βασικό μέτοχο της εταιρείας».

    Ράνια Αικατερινάρη. Διευθύνουσα Σύμβουλος Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων



    ΣΧΟΛΙΑ