• Ενέργεια

    Γιώργος Στάσσης: Δραματικά χειρότερη η κατάσταση στη ΔΕΗ-Πάνω από 750 εκατ. ευρώ το ταμειακό έλλειμμα

    • NewsRoom
    ΔΕΔΔΗΕ: Τέλος στις ρευματοκλοπές με τους έξυπνους μετρητές κατανάλωσης

    ΔΕΔΔΗΕ: Τέλος στις ρευματοκλοπές με τους έξυπνους μετρητές κατανάλωσης


    Ως δραματική περιέγραψε την κατάσταση στη ΔΕΗ, ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Γιώργος Στάσσης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, την Πέμπτη, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ, κάνοντας λόγο για ταμειακό έλλειμα το οποίο ξεπερνά τα 750 εκατ. ευρώ.

    Σε αντίθεση με τον απερχόμενο διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Εμ. Παναγιωτάκη, ο οποίος μίλησε κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης για λαμπρές προοπτικές στη Δημόσιο Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, ο κ.Στάσσης μετά την εκλογή του και συνομιλώντας με δημοσιογράφους περιέγραψε μια δραματική την εικόνα που έχει από την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης.

    «Το ταμειακό έλλειμμα των 750 εκατ. ευρώ αυξάνεται δραματικά όσο περνάει ο χρόνος. Πρέπει να περάσουμε τον κάβο, να βρούμε άμεσα το μείγμα των μέτρων για να έχουμε πρόβλεψη θετικών ταμειακών ροών». Ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ όταν ρωτήθηκε για το αν το ταμειακό έλλειμμα είναι της τάξης των 800 – 900 εκ. ευρώ απάντησε θετικά και διευκρίνισε επίσης πως το προαναφερόμενο ταμειακό έλλειμμα είναι σε 12μηνη πρόβλεψη, ενώ τονίζοντας την άσχημη κατάσταση της επιχείρησης υπογράμμισε πως «οι συνέπειες, αν δεν λάβουμε μέτρα, θα είναι οι τράπεζες να εγγράψουν τα δάνεια ως NPLs» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Αναφορικά με το χρόνο λήψης των μέτρων είπε ότι αυτά θα πρέπει να ληφθούν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, ώστε ο ορκωτός λογιστής να μην κάνει παρατηρήσεις στην έκθεση του (24 Σεπτεμβρίου) για τα εξαμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα.

    Ο ίδιος όταν ρωτήθηκε για το ποιο είναι το εκτιμώμενο χρονικό διάστημα αναστροφής της κατάστασης της ΔΕΗ, είπε: «Στην Enel Ρουμανίας τα αποτελέσματα φάνηκαν από τον τρίτο χρόνο. Όμως η ΔΕΗ είναι πολύ μεγαλύτερη επιχείρηση και μεγαλύτερα τα μεγέθη…»

    Ως προς τα μέτρα που θα πάρει η εταιρία, ο κ. Στάσσης απέφυγε να είναι πιο συγκεκριμένος, ενώ μίλησε με βεβαιότητα για αυξήσεις στο ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών της εταιρείας, αλλά και για μηχανισμό ρήτρας CO2. Πρόσθεσε όμως ότι οι αυξήσεις θα αντισταθμιστούν από τις μειώσεις στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και το ΦΠΑ. «Θα γίνει προσπάθεια ώστε να είναι όσο το δυνατό μικρότερη η επιβάρυνση στους λογαριασμούς υπογράμμισε».

    «Δεν θέλω να δεσμευθώ αν θα είναι μονοψήφια ή διψήφια η αύξηση των τιμολογίων και η μείωση των ΕΤMEAP», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ παραδέχτηκε ότι η επιβολή ρήτρας CO2 στα τιμολόγια, βρίσκεται στο τραπέζι.

    Από εκεί και πέρα, παρέθεσε μια σειρά προτεραιοτήτων, σύμφωνα με την οποία τα πιο βασικά είναι ότι:

    – Το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ θα επιδιωχθεί σε συμφωνία με τους θεσμούς να μην πέσει στο 50% όπως είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά ο στόχος να αυξηθεί στο 60 με 65%.

    – Θα καταρτισθεί νέο επιχειρησιακό σχέδιο με έμφαση στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και στις νέες τεχνολογίες.

    -Ξεκινά διάλογος για την απολιγνιτοποίηση με γνώμονα την προστασία των τοπικών κοινωνιών και την οικονομική ανάπτυξη των περιοχών που σήμερα εξαρτώνται από τον λιγνίτη.

    – Ξεκινά κυνήγι των στρατηγικών κακοπληρωτών και παράλληλα θα ληφθεί μέριμνα για τις ασθενείς κοινωνικά ομάδες.

    – Προχωρά με βάση τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης η μερική ιδιωτικοποίηση του δικτύου διανομής.

    Πέρα από τις διαπιστώσεις του για «δραματικό ταμειακό έλλειμμα» για «δραματικά χειρότερη κατάσταση», ο νέος διοικητής της ΔΕΗ έδωσε και το αναπτυξιακό στίγμα της εταιρείας. Σύμφωνα με τον ίδιο θα γίνει επικαιροποίηση του business plan της εταιρείας με απόσυρση λιγνιτικών μονάδων, αλλά και με σχέδιο για την αποκατάσταση στις τοπικές κοινωνίες καθώς και για μεγαλύτερες επενδύσεις στις ΑΠΕ.



    ΣΧΟΛΙΑ