• Business

    Αποκαλυπτικό: Όλο το παρασκήνιο της μεταγραφής της Ελένης Βρεττού στην Τράπεζα Πειραιώς

    ελενη-βρεττου

    Ελένη Βρεττού. Τράπεζα Πειραιώς


    Πριν από περίπου 4 χρόνια, ο τότε επικεφαλής της Folli Follie Τζώρτζης Κουτσολιούτσος καλεί στο γραφείο του 2 εκπροσώπους ξένων τραπεζών προκειμένου να τους ζητήσει να αναλάβουν την έκδοση ενός ομολογιακού δανείου ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ.

    Μία εξ αυτών ήταν η Γενική Διευθύντρια της HSBC Ελένη Βρεττού. Σε εκείνο το πολύωρο ραντεβού, η ίδια απαίτησε, πριν προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες, να γίνει στην εταιρεία γενικός οικονομικός έλεγχος (Due Dilligence). Δύο ημέρες μετά (ημέρα Κυριακή), ο κ. Κουτσολιούτσος σε ένα προσωπικό του email ευχαρίστησε την HSBC και τόνιζε ότι δεν θα προχωρήσει στην έκδοση του ομολογιακού δανείου.

    Το γεγονός αυτό προξένησε μέγιστη εντύπωση στην HSBC. Πώς είναι δυνατόν να προγραμματίζεις την έκδοση ομολογιακού δανείου και να ακυρώνεις την διαδικασία 48 ώρες μετά; Στην αγγλική τράπεζα κατάλαβαν ότι κάτι περίεργο συμβαίνει.

    Η Ελένη Βρεττού και το επιτελείο της στην  HSBC ανέλυσαν όλα τα δεδομένα. Το γεγονός της αναβολής του ομολογιακού δανείου μέσα σε 48 ώρες ήταν “ύποπτο”. Χωρίς φυσικά να είναι σε θέση να ξέρουν,  κατάλαβαν οτι ο Κουτσολιούτσος δεν ήθελε να “κοιτάξουν” ενδελεχώς  τα οικονομικά δεδομένα της Folli Follie.

    Το ερώτημα που έθεσαν ήταν “για ποιο λόγο δεν θέλει να κάνουμε due dilligence”; Τι κρύβει;

    Μετά από δύο ημέρες η κ. Βρεττού “πήρε” την δύσκολη απόφαση. Απαίτησε η HSBC να μηδενίσει όλα τα δάνεια της Folli Follie. Διατήρησε μόνο τις καταθέσεις του τότε κραταιού ομίλου.

    Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο της Folli Follie, τον Μάιο του 2018, τα κεντρικά στο Λονδίνο έδωσαν συγχαρητήρια στην κ. Βρεττού για την επιμονή της η τράπεζα να “κλείσει” όλα τα δάνεια της Folli Follie. (Τελικό το ίδιο ομόλογο εκδόθηκε από την UBS και την Credit Suisse λίγους μήνες μετά και τώρα η αξία του είναι μηδέν!!!).

    Κορυφαία θέση στην Τράπεζα Πειραιώς

    Η έμπειρη 39χρονη τραπεζίτισσα πλέον αποχωρεί από την HSBC και αναλαμβάνει σε λίγες ημέρες στην Τράπεζα Πειραιώς ως ανώτερη γενική διευθύντρια εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής, στη θέση της κ. Φωτεινής Ιωάννου η οποία επιστρέφει στην Εθνική Τράπεζα. 

    Οι συζητήσεις ξεκίνησαν πριν από λίγες εβδομάδες και η μεταγραφή ολοκληρώθηκε προ ολίγων ημερών. Η ίδια έχει άριστες σχέσεις με πολλά στελέχη του ομίλου. 

    Πρόκειται για μια τραπεζίτισσα η οποία έχει υψηλές επαφές στο επιχειρηματικό και εφοπλιστικό λόμπι. Δεν είναι τυχαίο ότι η HSBC αύξησε το δανειακό της χαρτοφυλάκιο 20% κατ’ ετος το 2017 και το 2018. 

    Συνομιλεί τακτικά με τον Πέτρο Παππά, τον Πόλυ Χατζηιωάννου, τον Γιάννη και την Μαρία Αγγελικούση, τον Πάρι Κασιδόκωστα Λάτση, τον Γιώργο Μαργαρώνη (CEO της LATSCO), τον Ανδρέα Χατζηγιάννη και άλλους κορυφαίους εφοπλιστές.  Αγαπημένα της στέκια είναι το Gaspar και το Papillion στο Ψυχικό. Στις διακοπές της, το καλοκαίρι, προτιμά να πηγαίνει στα “μικρά” νησιά του Αιγαίου, μεταξύ αυτών η Αντίπαρος. 

    Η κ. Βρεττού διαμένει στα βόρεια προάστια,  είναι παντρεμένη και έχει δυο παιδιά.  

    ελενη-βρεττου
    Ελένη Βρεττού

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η επίσημη ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς για τις αλλαγές στη διοικητική ομάδα της

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί γκρινιάζουν στην Εθνική από την επιστροφή της Φωτεινής Ιωάννου – Θα την αντικαταστήσει πρόσωπο έκπληξη



    ΣΧΟΛΙΑ