• Business

    ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ-Ιντρακάτ: Από τον Πέτρο Σουρέτη αγόρασε τις μετοχές ο Ηλίας Γκότσης, αυξάνοντας το ποσοστό συμμετοχής

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ηλίας Γκότσης - Πέτρος Σουρέτης

    Ηλίας Γκότσης – Πέτρος Σουρέτης


    Χρονικό μιας «κλειδωμένης» συμφωνίας. Αυτό είναι επί της ουσίας το ρεζουμέ της… κίνησης του εφοπλιστή Ηλία Γκότση, που ενίσχυσε το ποσοστό συμμετοχής του στην Ιντρακάτ. Ανεβάζοντάς το από το 13,081% σε 15,746%. Με συνέπεια να καταστεί ο δεύτερος τη τάξει μέτοχος.

    Όντας βέβαια σε διακριτή απόσταση από το κοινό επιχειρηματικό σχήμα των Αλέξανδρου Εξάρχου, Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη, που με το 31,7% , έχουν στα δικά τους χέρια τον μετοχικό και διοικητικό έλεγχο του Ομίλου. Σχεδιάζοντας να του δώσουν ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση, με μοχλό την επικείμενη, μεγάλη αύξηση κεφαλαίου των 100 εκατ. ευρώ.

    Στο πολύπλευρο deal του περασμένου Ιουλίου, που οδήγησε την Ιντρακάτ στην μετά Κόκκαλη εποχή, ο Ηλίας Γκότσης αγόρασε από μετόχους της εταιρείας 9.817.915 μετοχές εν συνόλω. Έναντι τιμήματος 28,96 εκατ. ευρώ, δηλαδή στα 2,95 ευρώ ανά μετοχή.

    Ανάμεσα στους πωλητές ήταν τότε και ο επί 19 συναπτά έτη CEO εταιρείας Πέτρος Σουρέτης. Ο οποίος και είναι τώρα το «κλειδί» για την αύξηση της μετοχικής θέσης του Ηλία Γκότση.

    Με σπουδές πολιτικού μηχανικού και έμπειρος μάνατζερ ο 53χρονος Πέτρος Σουρέτης είχε διαθέσει 1.993.846 μετοχές, λαμβάνοντας 5,881 εκατ. ευρώ. Παράλληλα όμως είχε εκχωρήσει τα δικαιώματα για άλλα 2.000.000 μετοχές, που ό ίδιος κατείχε. Χωρίς αυτές να μετράνε στο deal, καθώς αποτελούσαν τραπεζικό ενέχυρο.

    Ο παραλήπτης των δικαιωμάτων δεν είχε τότε γνωστός. Τώρα όμως φαίνεται πως οι συνθήκες ωρίμασαν, τα «χαρτιά» απαγκιστρώθηκαν από το ενέχυρο και κατέληξαν να εμπλουτίσουν το χαρτοφυλάκιο του Ηλία Γκότση.

    Πώς έχουν τα δεδομένα για το τίμημα

    Αν και το τίμημα της μεταβίβασης δεν γνωστοποιήθηκε, φαντάζει απόλυτα λογικό να έγινε στα 2,95 ευρώ ανά μετοχή, καθώς τυπικά και ουσιαστικό αποτελεί μέρος της αρχικής συμφωνίας. Αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, τότε η πλευρά Γκότση κατέβαλε στον Σουρέτη άλλα 5,9 εκατ. ευρώ. Φτάνοντας έτσι συνολικά στα 34,56 εκατ. ευρώ, για την όλη επενδυτική του παρουσία στην Ιντρακάτ.

    Ο έτερος εφοπλιστής Κωνσταντίνος Αγγέλου έχει δώσει 30,19 εκατ. ευρώ για να εξαγοράσει το 13,635% της Ιντρακάτ (10.234.102 μετοχές).

    Οι Γκότσης- Αγγέλου «έκτισαν» τα χαρτοφυλάκιά τους εξαγοράζοντας ποσοστά 7 μετόχων και στελεχών της εταιρείας ( Δημήτρης Θεοδωρίδης, Δημοσθένης Στασινόπουλος και Λουκάς Λαζαράκης, Πέτρος Σουρέτης, Δημήτρης Κλώνης, Δημήτρης Παππάς και Χαράλαμπος Καλής).

    Όπως προκύπτει από τις δημοσιοποιήσεις στο χρηματιστήριο, οι 7 αυτοί μέτοχοι εκχώρησαν εν συνόλω 20.548.363 μετοχές, χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνεται η πρόσφατη παραχώρηση των 2 εκατ. μετοχών. Ωστόσο στους δύο νέους μετόχους κατέληξαν αθροιστικά 20.052.017 μετοχές, με συνέπεια να υπάρχει ένα …κενό 496.346 μετοχών. Αφήνοντας «ορφανό» το 0,661% της εταιρείας…

    Από την άλλη πλευρά το ηγετικό σχήμα των Εξάρχου και των εφοπλιστών Μπάκου-Καϋμενάκη, εξαγόρασε τις μετοχές (23.795.107) από το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου της μητρικής Ιντρακόμ, έναντι συνολικού τιμήματος 70,2 εκατ. ευρώ.

    Και όπως έχει τονίσει ο Αλέξανδρο Εξάρχου, που είναι τώρα ο νέος Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος στην εταιρεία «στρατηγικός μας στόχος  είναι να επανατοποθετήσουμε την Ιντρακάτ. Τόσο στην εγχώρια, όσο και στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δημιουργώντας έναν δυνατό περιφερειακό «παίκτη» με ισχυρό επιχειρηματικό αποτύπωμα».

    Το παζλ των εξελίξεων και τα ενέχυρα στην Optima Bank

    Ανεξαρτήτως όλων αυτών και ότι αφορά τον Πέτρο Σουρέτη, πριν από το deal που σηματοδότησε την αλλαγή σελίδας στην Ιντρακάτ, κατείχε 4.650.156 μετοχές. Ήτοι το 6,195% της εταιρείας, από την οποία είχε πέρσι μικτές αμοιβές 969.341 ευρώ.

    Ο πρώην CEO είχε λάβει από το πρόγραμμα stock options  2.681.990 μετοχές, τα έτη 2020 και 2021. Με συνολικό τίμημα 804.597 ευρώ, που αντιστοιχεί στα 0,30 ευρώ ανά μετοχή. Επίσης ώς μέτοχος και της «Γαία Άνεμος» είχε λάβει από τη διαδικασία απορρόφησης και 853.201 μετοχές της Ιντρακάτ.

    Πρό της αύξησης κεφαλαίου του περασμένου Φεβρουαρίου το χαρτοφυλάκιο Σουρέτη είχε 3.629.037 μετοχές. Στην τότε ΑΜΚ έκανε μερική εξάσκηση των δικαιωμάτων του λαμβάνοντας 1.021.119 μετοχές με κόστος κτήσης 1.940.126 ευρώ ( 1,90 ευρώ ανά μετοχή). Αν είχε ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά του θα έπρεπε να εισφέρει περίπου 3,9 εκατ. ευρώ.

    Σε εκείνη την περίοδο της ΑΜΚ μπήκαν ενέχυρο στην Οptima Bank, συμφερόντων του επιχειρηματικού Ομίλου Βαρδινογιάννη, 2.300.000 μετοχές. Χωρίς το ενέχυρο να εκτείνεται σε δικαιώματα ψήφων των μετοχών. Προφανώς μέσω της κίνησης αυτής ο Πέτρος Σουρέτης χρηματοδότησε με δανειακό χρήμα τη συμμετοχή του στην ΑΜΚ της Ιντρακάτ.

    Μετά από τις πωλήσεις σε δύο φάσεις ( την αρχική και την τωρινή) ο Πέτρος Σουρέτης έχει δηλώσει ότι κατέχει ακόμη άλλα 656.310 δικαιώματα ψήφου επί μετοχών της Ιντρακάτ, που μεταφράζονται σε ποσοστό 0,874% της εταιρείας. Κατά τα φαινόμενα πρόκειται για ενεχυριασμένους τίτλους, που πιθανότατα θα εκχωρηθούν σε πρώτη ευκαιρία.

    Το χρήμα για τη νέα, αναπτυξιακή ΑΜΚ

    Εν όψει της νέας, αναπτυξιακής αύξησης κεφαλαίου, το αυξημένο ποσοστό του Ηλία Γκότση θα επιφέρει και αυξημένα κόστη συμμετοχής. Τα οποία μεταφράζονται σε περίπου 15,75 εκατ. ευρώ.

    Άλλα 13,63 εκατ. ευρώ είναι η αναλογούσα συμμετοχή βάσει κατεχόμενων ποσοστών, από τον Κωνσταντίνο Αγγέλου.

    Για την τριπλέτα των βασικών μετόχων ( Εξάρχου, Μπάκος, Καϋμενάκης) απαιτούνται 31,7 εκατ. ευρώ, που μπορεί να αυξηθούν σε περίπτωση απορρόφησης μετοχών που ενδέχεται να μείνουν αδιάθετες.

    Με τη συμμετοχή στη νέα ΑΜΚ το μέσο κόστος κτήσης για τους μετόχους που αγόρασαν στα 2,95 ευρώ πέφτει στα 2 ευρώ ανά μετοχή.

    Την ίδια στιγμή όσοι μετείχαν στην προηγούμενη αύξηση κεφαλαίου και τοποθετηθούν εκ νέου, θα έχουν μείωση του μέσου κόστους κτήσεις από το 1,90 στο 1,51 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή είναι το fund Orasis του Τζορτζ Έλιοτ που κατέχει το 3,9% και θα τοποθετήσει 3,9 εκατ. ευρώ, ενώ το μερίδιο συμμετοχής της Ιντρακόμ αντιστοιχεί στα 5,1 εκατ. ευρώ.

    Η αύξηση κεφαλαίου γίνεται με όρους 1,13878 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά, με τιμή διάθεσης στα 1,17 ευρώ.

    Έτσι για τους έχοντες για παράδειγμα 1.000 μετοχές απαιτούνται 1.332 ευρώ για την πλήρη άσκηση των δικαιωμάτων τους.

    Τα μισά από τα έσοδα της ΑΜΚ θα ενδυναμώσουν το κεφάλαιο κίνησης της Ιντρακάτ και τα άλλα 50 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην ανάπτυξη μέσω εξαγορών.

    Χθες η μετοχή της Ιντρακάτ έκλεισε στα 1,372 ευρώ. Αν σήμερα γινόταν η αναπροσαρμογή της τιμής βάσει της ΑΜΚ, η  εκκίνηση της μετοχής θα ήταν από τα 1,264 ευρώ. Με τη θεωρητική τιμή του δικαιώματος να είναι στο 0,107 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Intrakat: Στο 15,746% το ποσοστό της CASTELLANO του εφοπλιστή Ηλία Γκότση

    Ο Αλέξανδρος Εξάρχου και η αναπτυξιακή στρατηγική για την Ιντρακάτ – Ποιοι θα μπουν στην ΑΜΚ, πόσο πέφτει το κόστος κτήσης των μετοχών

    Α. Εξάρχου: Νο 2 μεγαλύτερη κατασκευαστική σε 3 χρόνια η Ιντρακάτ



    ΣΧΟΛΙΑ