• Business

    ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Creta Farms – Τα επόμενα βήματα μετά την «αλλαγή σελίδας» και ο στόχος των 100 εκατ. ευρώ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Ξεκίνησε και επίσημα από χθες η «εποχή Βιντζηλαίου» στην Creta Farms. Ύστερα από ένα και πλέον χρόνο, η προσπάθεια εξυγίανσης της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας ολοκληρώθηκε με επιτυχία, με την επικύρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης από το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου που κατέστησε εφικτή τη συνέχιση λειτουργίας της εμβληματικής εταιρείας και τη διάσωση περίπου 650 θέσεων εργασίας.

    Την εξέλιξη χαιρέτησε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίοςέπαιξε ρόλο στην εξεύρεση λύσης και στην αποτροπή της πτώχευσης, σημειώνοντας στο Twitter πως «η εταιρία γύρισε σελίδα, δεν έκλεισε, ο κόσμος κράτησε την δουλειά του και η Χώρα μας ένα δυνατό brand!»

    Ήδη, από χθες άρχισαν οι διαδικασίες για τη μεταβίβαση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της Creta Farms που συμφωνήθηκε στην Impala Hellas (εταιρεία συμφερόντων του Δημήτρη Βιντζηλαίου) καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο εξυγίανσης εγκρίθηκε αυτούσιο από την Δικαιοσύνη και χωρίς να υποχρεώνει σε πρόσθετες ενέργειες που θα ανέτρεπαν τον αρχικό σχεδιασμό.

    Ανάμεσα στα περιουσιακά στοιχεία που θα μεταβιβασθούν άμεσα είναι τα σήματα και οι πατέντες με επίκεντρο την πασίγνωστη σειρά «Εν Ελλάδι», τα μηχανήματα και συνολικά ο εξοπλισμός αφού προηγηθεί καταμέτρηση. Στη συνέχεια θα μεταβιβασθούν τα ακίνητα που διατηρεί η Creta Farms σε Αττική, Κρήτη και Πελοπόννησο. Πρόκειται μεταξύ άλλων για το ακίνητο στο Κρυονέρι, το οποίο ανήκει στην Eurobank και είναι μισθωμένο με σύμβαση leasing, τις παραγωγικές εγκαταστάσεις και τα κεντρικά γραφεία στο Ρέθυμνο καθώς τη χοιροτροφική μονάδα πάχυνσης στην Πελοπόννησο.

    Στο νέο ιδιοκτήτη θα «περάσουν» επίσης ο δανεισμός και οι υποχρεώσεις που δημιούργησε η εταιρεία από τον Δεκέμβριο του 2019 και έπειτα. Το μεγαλύτερο κομμάτι αφορά υποχρεώσεις προς την Bella, τον μητρικό όμιλο της Impala Hellas αλλά και προς τους Μύλους Σόγια. Υπολογίζεται πως η όλη διαδικασία μεταβίβασης εφ’ όσον όλα κυλήσουν ομαλά θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε δυο μήνες. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει και η ενσωμάτωση στην Impala Hellas και της «Λακωνικής Τροφίμων, της έτερης ελληνικής αλλαντοβιομηχανίας που ελέγχει ο Δημήτρης Βιτζηλαίος.

    Επιστροφή στα κέρδη εντός τριετίας

    Στόχος του νέου επενδυτή είναι η Creta Farms να επιστρέψει στα κέρδη σε ορίζοντα τριετίας και παράλληλα να καταγράψει τζίρο 100 εκατ. ευρώ. Να έχει ολοκληρώσει δηλαδή την «ολική επαναφορά» στα προ κρίσης επίπεδα. Ένας στόχος που σύμφωνα με κορυφαία πηγή της Impala Hellas είναι εφικτός με δεδομένη τη δυναμική που αναπτύσσει η εταιρεία παρά τα προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία.

    Ήδη, μετά τον ορισμό προσωρινής διοίκησης στα τέλη του 2019 και με την ενεργό στήριξη των πιστωτριών τραπεζών και του Δημήτρη Βιντζηλαίου, η εταιρεία κατάφερε να ανακτήσει ένα σημαντικό μέρος των μεριδίων της.

    Σήμερα, η κρητική αλλαντοβιομηχανία ελέγχει περίπου 16,5% της εγχώριας αγοράς αλλαντικών στο οργανωμένο λιανεμπόριο ενώ η καταβολής μισθοδοσίας και οι πληρωμές προς τους προμηθευτές έχουν ομαλοποιηθεί (οι προμηθευτές εξοφλούνται σε περίπου 90 ημέρες).

    Πρόκειται για όσους παρακολουθούν την εταιρεία, για έναν «μικρό άθλο» με δεδομένο πως τέτοια εποχή πέρυσι, τα προϊόντα της εταιρείας δεν υπήρχαν στα ράφια των σούπερ μάρκετ εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και της αδυναμίας της να προμηθευτεί πρώτες ύλες. Παράλληλα, πιστοποιεί σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς τη δυναμική και την ισχύ του brand name Creta Farms, το οποίο παρ’ όλα τα προβλήματα είχε πιστούς καταναλωτές που μόλις επέστρεψε στα ράφια έσπευσαν αμέσως να την εμπιστευθούν.

    Ο ρόλος του HORECA

    Σημαντική ώθηση εκτιμάται πως θα δώσει και η σταδιακή ανάκαμψη από τον επόμενο χρόνο της αγοράς του HORECA, όπου η Creta Farms διέθετε ισχυρή παρουσία. Περίπου το 40% των πωλήσεων (αντιστοιχούσαν σε περίπου 35 με 40 εκατ. ευρώ) προέρχονται από τις πωλήσεις σε ξενοδοχεία και εστιατόρια καθώς η εταιρεία πέραν της Κρήτης λόγω εντοπιότητας είχε μεγάλη διείσδυση στην Ρόδο, και σε άλλα τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας.

    Στον παραπάνω τζίρο δεν περιλαμβάνεται ο τομέας των κρεατοσκευασμάτων (γύρος κα.), ο οποίος ενδέχεται να επαναλειτουργήσει υπό τον νέο ιδιοκτήτη. Οι προηγούμενοι μέτοχοι, τα αδέλφια Δομαζάκη αποφάσισαν να τερματίσουν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα που υλοποιούνταν στη μονάδα στο Κρυονέρι γιατί κρίθηκε ασύμφορη, παρ’ ότι συνεισέφερε τζίρο 7 με 8 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

    Να σημειωθεί πως οι πωλήσεις της εταιρείας φέτος αναμένεται να κλείσουν στα επίπεδα των 55 εκατ. ευρώ με 60 εκατ. ευρώ ενώ της Λακωνικής Τροφίμων σε περίπου 25 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ