• Business

    Απόφαση ΟΜΕΔ: Αυτοί είναι οι μισθοί των εργαζομένων στις αλυσίδες φαστ φουντ

    Hamburger


    Από 657 έως 940 ευρώ θα κυμαίνονται οι μηνιαίοι μισθοί των εργαζομένων στις οργανωμένες αλυσίδες εστίασης (ταχυφαγεία) με βάση την απόφαση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) (1/2019 Δ.Α-Αριθ. Π.Κ. 5/2-5-2019), οι οποίοι ισχύουν από τις 28 Νοεμβρίου του 2018 έως 27 Νοεμβρίου του 2019.

    Η απόφαση υιοθετεί σε μεγάλο βαθμό τους όρους της κλαδικής του επισιτισμού, η οποία προβλέπει επιδόματα προϋπηρεσίας, γάμου, ανθυγιεινής εργασίας κ.α., ενώ εισάγει ειδικό προστατευτικό πλαίσιο για τους διανομείς, επιχειρώντας να θέσει κανόνες σε έναν πλήρως απορυθμισμένο κλάδο.

    Σύμφωνα με την Ομοσπονδία εργαζομένων, οι αυξημένοι μισθοί αφορούν περίπου 20.000 μισθωτούς που εργάζονται σε επιχειρήσεις, οι οποίες είναι μέλη του Συνδέσμου Επωνύμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ). Σε περίπτωση που η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επεκτείνει την εφαρμογή της απόφασης του ΟΜΕΔ για το σύνολο των εργαζομένων στα ταχυφαγεία, τότε οι εργαζόμενοι που θα ωφεληθούν θα φτάσουν τις 30.000.

    Προς το παρόν οι εργοδότες του ΣΕΠΟΑ έχουν περιθώριο εννέα εργάσιμων ημερών να προσφύγουν στην δευτεροβάθμια 5μελή Επιτροπή του ΟΜΕΔ, κίνηση που πάντως προεξοφλείται από τους εργαζόμενους. Υπενθυμίζεται ότι η ΣΕΠΟΑ υποστηρίζει επί δυο χρόνια ότι δεν είναι νόμιμος εκπρόσωπος των εργοδοτών του κλάδου, κάτι που δεν αναγνώρισε ο ΟΜΕΔ.   

    Σε περίπτωση που οι εργοδότες προσφύγουν η εφαρμογή της απόφασης του ΟΜΕΔ δεν θα εφαρμοστεί έως ότου εκδοθεί και η απόφαση της 5μελούς Επιτροπής.

    Ταυτόχρονα εκκρεμεί και η απόφαση του Εφετείου Αθηνών, όπου έχουν προσφύγει οι εργοδότες κατά της Ομοσπονδίας των εργαζομένων και αντίστοιχων αποφάσεων του ΟΜΕΔ το 2018.

    Εφόσον οι εργαζόμενοι δικαιωθούν οι επιχειρηματίες θα πρέπει να καταβάλλουν αναδρομικά τις αυξημένες αποδοχές στους εργαζόμενους.

    Μισθολογικές απολαβές

    Η απόφαση ορίζει κατώτατα όρια μισθών που ξεκινούν από 655,37 ευρώ για τους βοηθούς και 657,70 ευρώ για τους διανομείς και φτάνουν έως τα 940,76 ευρώ για τους αρχιμάγειρες. Ενδιαμέσως βρίσκονται οι αμοιβές των μπουφετζήδων (680,26 ευρώ), των ψηστών (667,52 ευρώ) των μπάρμαν (742,96 ευρώ) κ.α. Αυτά είναι τα κατώτατα όρια των μισθών.

    Σύμφωνα με την απόφαση οι διανομείς δικαιούνται επίδομα γάμου 10% (65,7 ευρώ) και επιπλέον 10% για κάθε 3ετία προυπηρεσίας και μέχρι τρεις 3ετίες (65,7 ευρώ για κάθε 3ετία και έως 197,1 ευρώ). Η σύμβαση προβλέπει μάλιστα για τους διανομείς και επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών 10% επί του βασικού μισθού.

    Ειδικές μισθολογικές ρυθμίσεις ισχύουν για τους σερβιτόρους. Επίσης για τους εργαζόμενους των εστιατορίων με την εξαίρεση των σερβιτόρων χορηγείται επίδομα προϋπηρεσίας 4,63 ευρώ ανά έτος σε καθήκοντα συναφή και ομότιμα όπως και επίδομα γάμου 10%. Οι σερβιτόροι δικαιούνται επίδομα γάμου 10% και 3ετους προυπηρεσίας 5%. 

    Οι μάγειροι δικαιούνται επίδομα ανθυγιεινής εργασίας 10%. Η διαιτητική απόφαση προβλέπει και επιδόματα τουριστικής εκπαίδευσης 6%-15% όπως και προστατευτικές ρήτρες για τους εποχικώς απασχολούμενους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ρύθμιση 120 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία: Πώς θα κάνετε την αίτηση, τι θα πληρώσετε

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άρθρο παρέμβαση της Σοφίας Βούλτεψη για τον VIP υπουργό Πολάκη: Και στον Μαρξ άρεσε η καλοπέραση!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έρχεται νέο πρόγραμμα στους δήμους για 30.000 ανέργους



    ΣΧΟΛΙΑ