• Business

    Απλοποιούνται οι διαδικασίες αδειοδότησης τουριστικών καταλυμάτων και όχι μόνο…προς άγρα επενδυτών!


    Σε απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης τουριστικών καταλυμάτων, μεταξύ άλλων, προχωρά η Κυβέρνηση, προκειμένου να μη χαθεί περισσότερος χρόνος καθώς τα δυο τελευταία χρόνια υπουργικές αποφάσεις, προεδρικά διατάγματα και δευτερογενής νομοθεσία δεν εκδόθηκαν, ούτε ψηφίσθηκαν, παρά το γεγονός ότι προβλέποταν αρχικά ήδη από το 2012.

    Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε η υφυπουργός Οικονομίας κα. Θεοδώρα Τζάκρη στο πρόσφατο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, τον Ιούνιο αναμένεται να παραδοθούν προς νομοθέτηση οι νομικές διατάξεις που περιλαμβάνουν τις προτεινόμενες αλλαγές στο αδειοδοτικό καθεστώς των τριών πρώτων επιχειρηματικών κλάδων, δηλαδή της βιομηχανίας τροφίμων, των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και των τουριστικών καταλυμάτων, που παράγουν γύρω στο 25% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ για τις εξορυκτικές δραστηριότητες οι νομοθετικές παρεμβάσεις θα είναι έτοιμες σε έναν χρόνο από σήμερα.

     

    eot

    Πιο αναλυτικά η αδειοδότηση των τουριστικών καταλυμάτων διέπεται από τον πρόσφατο νόμο Ν.4276/2014. Ωστόσο διαπιστώθηκε πως υπάρχουν περιθώρια γι’ ακόμα μεγαλύτερη απλούστευση στα αναγκαία δικαιολογητικά για την έκδοση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (άδεια λειτουργίας του τουριστικού καταλύματος/ξενοδοχείου). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι με τον υφιστάμενο νόμο απαιτείται η προσκόμιση και της οικοδομικής άδειας και ξεχωριστά των αρχιτεκτονικών σχεδίων που ωστόσο περιλαμβάνονται στην άδεια.

    Επίσης, για το απαιτούμενο από τις υπηρεσίες τουρισμού πιστοποιητικό Πυρασφάλειας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, με βάση την δική της ανάλυση ρίσκου, κάνει δεκτό το πιστοποιητικό να απαιτείται για μονάδες άνω των 50 κλινών με αναθεώρηση ανά 5 χρόνια (αντί των 20 που ισχύει μέχρι σήμερα). Αυτό σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων και όλα τα μη κύρια τουριστικά καταλύματα θα απαλλαγούν από την εν λόγω υποχρέωση-διατύπωση.

    Τέλος εκτιμάται πως τα ξενοδοχειακά καταλύματα έχουν να ωφεληθούν από την προτεινόμενη απλούστευση-απαλλαγή από άδειες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος -καφέ, εστιατόρια, μπαρ- που λειτουργούν στις εγκαταστάσεις τους.

    kafe

    Στην περίπτωση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ)βασικά σημεία της υφιστάμενης διαδικασίας που επισημάνθηκαν και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και απλοποίησης είναι:

    α) η περαιτέρω αποσαφήνιση της διαδικασίας προέγκρισης (εμπλοκή χρήσεων γης, πολεοδομίας αρχαιολογικής υπηρεσίας, αποφάσεων δημοτικών συμβουλίων κ.λπ.) με στόχο την απάλειψη της ως ξεχωριστή πράξη της διοίκησης. β) η δυνατότητα ένταξης στη διαδικασία της γνωστοποίησης του μεγαλύτερου συνόλου των δραστηριοτήτων των Κ.Υ.Ε. και επανεξέταση των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Με βάση την ενωσιακή νομοθεσία και πρακτική το 90% των σχετικών δραστηριοτήτων ακολουθεί τη διαδικασία της απλής γνωστοποίησης της έναρξης λειτουργίας ενώ στη χώρα μας κατ’ εφαρμογή της ιδίας νομοθεσίας οδηγείται το 90% σε πολύπλοκη διαδικασία αδειοδότησης.

    Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των μεταποιητικών δραστηριοτήτων τροφίμων και ποτών.

    Τα ζητήματα που εντοπίστηκαν ήδη από την καταγραφή έχουν να κάνουν κυρίως με το ότι στην ελληνική νομοθεσία οι απαιτήσεις που υφίστανται για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων τροφίμων, δεν απαιτούνται ούτε από ενωσιακή νομοθεσία ούτε συνάδουν με τις καλές πρακτικές άλλων χωρών. Διαφαίνεται λοιπόν πως προβλέπονται περισσότερες απαιτήσεις-προδιαγραφές και έλεγχοι, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ότι ενώ στην ενωσιακή νομοθεσία προβλέπεται έγκριση με επιτόπιο έλεγχο πριν από τη λειτουργία της μονάδας μόνο για τα ζωικά προϊόντα, στην ελληνική νομοθεσία προβλέπεται σχετική απαίτηση για το σύνολο των τροφίμων.

    Συνολικά το σημαντικό εύρημα είναι ότι στην Ελλάδα για την αδειοδότηση των περισσότερων βιομηχανικών δραστηριοτήτων χρειάζονται τα υπερδιπλάσια έγγραφα και διαδικασίες απ’ ότι χρειάζονται άλλες χώρες χωρίς αυτές οι επιπλέον απαιτήσεις να προσθέτουν στην ποιότητα και ασφάλεια των παραγόμενων προϊόντων, ενώ επιβαρύνουν τη διοίκηση και αποθαρρύνουν ενδιαφερόμενους επενδυτές.

     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ