• Business

    Αντιπρόταση με μειωμένο αφορολόγητο και διευρυμένο κόφτη ετοιμάζει η Αθήνα

    Γιώργος Χουλιαράκης

    Γιώργος Χουλιαράκης


    Aντιπρόταση προς τους δανειστές με νέα μέτρα που θα περιλαμβάνουν μείωση αφορολογήτου και διευρυμένο “κόφτη” δαπανών ετοιμάζει σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εν όψει της συνεδρίασης του EuroWorking Group αύριο Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, ώστε να επιταχύνει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, με ορίζοντα το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, που έχει τεθεί ως deadline για την επίτευξη συμφωνίας.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αντιπρόταση της ελληνικής πλευράς θα περιλαμβάνει μείωση του αφορολογήτου από τα 8.636 ευρώ στα επίπεδα των 7.000 με 7.500 ευρώ περίπου (και όχι στα εξωφρενικά επίπεδα που ζητά το ΔΝΤ), με την οποία θα διευρυνθεί η φορολογική βάση και θα μειωθεί η έκπτωση φόρου κατά 500 ευρώ, προκειμένου να μπουν στα δημόσια ταμεία επιπλέον 1 δις ευρώ φόροι. Θα περιλαμβάνει επίσης θεσμοθέτηση του διευρυμένου δημοσιονομικού «κόφτη», που θα είναι… εφοδιασμένος με συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων.

    Οι τελικές προτάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να διαμορφωθούν σε σημερινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και να παρουσιαστούν στο αυριανό EuroWorking Group από τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

    Όπως φαίνεται, το timing των κυβερνητικών προτάσεων, λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα, δεν είναι τυχαίο: η έκθεση του ΔΝΤ συγκέντρωσε τα πυρά Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων που εξέφρασαν δυσφορία για τις υπερβολικά δυσοίωνες προβλέψεις του Ταμείου για την Ελλάδα, με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να κάνει μάλιστα λόγο για μία “ξεπερασμένη” έκθεση με αδικαιολόγητα σκληρά σχόλια για την Ελλάδα.

    Το δεδομένο αυτό γεννά ελπίδες στο Μαξίμου ότι θα υπάρξει μία χαλάρωση της στάσης των Ευρωπαίων δανειστών απέναντι στις ελληνικές θέσεις, η οποία θα πιέσει και θα αποδυναμώσει το ΔΝΤ, και ότι θα είναι πιο εύκολο να γίνουν δεκτές οι προτάσεις που θα παρουσιάσει στο EuroWorking Group ο Γ. Χουλιαράκης.

    Όλα αυτά, βέβαια, υπό την αίρεση ότι θα “μαλακώσει” και η στάση της Γερμανίας, η οποία το τελευταίο διάστημα δείχνει να συντάσσεται με τις θέσεις του ΔΝΤ, πιέζοντας την Αθήνα να δεχτεί τις απαιτήσεις του Ταμείου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Reuters: Αυξάνονται οι φόβοι για «ατύχημα» με την Ελλάδα

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπλοκάκια. Το νέο μεγάλο κόλπο με τις εισφορές και τις κρυφές χρεώσεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Άδειος ο κρατικός κορβανάς – Στους πολίτες τα έξοδα για τις νέες ταυτότητες



    ΣΧΟΛΙΑ