• Business

    Ανοίγει ο δρόμος για την ανάκτηση εκατοντάδων εκατομμυρίων από τα διαφυγόντα κεφάλαια του Μέιντοφ

    • NewsRoom

    Ο Μπέρνι Μέιντοφ


    Άδεια για να συνεχίσει να κυνηγά τα χρήματα που «έκαναν φτερά» πριν από την αποκάλυψη του τεράστιου σκανδάλου με την «πυραμίδα» του Μπέρναρντ (Μπέρνι) Μέιντοφ έδωσε ομοσπονδιακό εφετείο των ΗΠΑ, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάκτηση σημαντικών κεφαλαίων από funds, τράπεζες και επενδυτικές που είχαν προλάβει να μεταφέρουν σε ξένους λογαριασμούς (εκτός ΗΠΑ) τα χρήματα που είχαν τραβήξει από την «πυραμίδα» πριν από τη σύλληψη του Μέιντοφ.

    Μεταξύ αυτών που κυνηγά ο δικηγόρος Ίρβινγκ Πικάρντ, που ανέλαβε προσωπικά τη ρευστοποίηση της περιουσίας του Μπέρναρντ Μέιντοφ και την καταβολή αποζημιώσεων στα θύματά του, είναι, όπως αναφέρει το Reuters, και η Koch Industries Inc, η οποία ανήκει στους δισεκατομμυριούχους αδελφούς Charles και David Koch, αλλά και μεγάλες τράπεζες, όπως η HSBC Holdings Plc και η UBS.

    Η απόφαση που έλαβε χθες, Δευτέρα, το αμερικανικό Εφετείο, ακυρώνοντας πρωτόδικη απόφαση του 2016, δίνει στον δικηγόρο Ίρβινγκ Πικάρντ την ευκαιρία να αυξήσει σημαντικά το ποσό που έχει ήδη ανακτήσει από πρώην πελάτες της Bernard L. Madoff Investment Securities LLC, το οποίο ανέρχεται μέχρι σήμερα στα 13,36 δισ. δολάρια.

    Ο Πικάρντ έχει καταθέσει συνολικά 88 αγωγές κατά των Koch, HSBC Holdings Plc, UBS AG και άλλων, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει κεφάλαια, η διαδρομή των οποίων έχει μεν «ιχνηλατηθεί», αλλά βρίσκονται εδώ και χρόνια εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Μόνο από την Koch, ο Πικάρντ στοχεύει να ανακτήσει 21,53 εκατ. δολάρια, τα οποία φέρεται να έστειλε ο Μέιντοφ στην Fairfield Sentry, feeder fund (κεφάλαιο που τροφοδοτούσε με κεφάλαια την «πυραμίδα» Μέιντοφ) με έδρα της Βρετανικές Παρθένες Νήσους, και εν συνεχεία στα χέρια της οικογένειας Koch στη Βρετανία.

    Να σημειωθεί ότι στο αμοιβαίο κεφάλαιο Fairfield Sentry της Fairfield Greenwich Group φέρεται να είχε επενδύσει και η Fix Asset Management του Κάρολου Φιξ, που είχε εμπλακεί, μέσω επενδύσεων, στην υπόθεση Μέιντοφ.

    Ο Πικάρντ δεν κατηγορεί, ωστόσο, για κάτι παράνομο τον βιομηχανικό κολοσσό της Koch, ο οποίος έχει την έδρα του στο Κάνσας.

    Η περιουσία των Charles και David Koch υπολογίζεται στα 51,9 δισ. δολάρια για τον καθένα. Μάλιστα, οι δύο δισεκατομμυριούχοι βρίσκονται στην 10η θέση της λίστας του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σκάνδαλο Μέιντοφ 10 χρόνια μετά: Οι αποζημιώσεις, οι 70+ Έλληνες της «πυραμίδας» και ο παράγων Φιξ



    ΣΧΟΛΙΑ