• Business

    Ανοίγει ο δρόμος για πρόωρη σύνταξη για χιλιάδες ασφαλισμένους – Ποιους αφορά

    • NewsRoom


    Τη δυνατότητα να βγουν στην πρόωρη σύνταξη, με την συμπλήρωση του 62ου έτους ηλικίας τους, θα έχουν χιλιάδες ασφαλισμένοι που δεν μπορούσαν μέχρι σήμερα.

    Συγκεκριμένα τις επόμενες μέρες αναμένεται να εγκριθεί από το Δ.Σ. του ΕΦΚΑ με θέμα «η εφαρμογή του μέτρου του συνυπολογισμού του χρόνου επιδότησης ανεργίας για τη συμπλήρωση της ειδικής προϋπόθεσης των εκατό (100) ημερών ασφάλισης κατ’ έτος, την τελευταία πενταετία, προκειμένου να χορηγηθεί μειωμένη σύνταξη γήρατος».

    Πρόκειται για μια ευνοϊκή ρύθμιση που, σύμφωνα με τα dikaiologitika, αφορά ασφαλισμένους του ΙΚΑ που είναι άνεργοι και δεν μπορούν μέχρι σήμερα να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα λόγω του ότι δεν είχαν συμπληρωμένα 100 ένσημα κατ έτος την τελευταία 5ετια. Με την νέα ρύθμιση οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να καταθέσουν τα χαρτιά τους για σύνταξη καθώς θα μετρούν στο εξής όλα τα διαστήματα επιδοτούμενης ανεργίας των ασφαλισμένων για κάθε έτος, έτσι ώστε να μπορούν πιο εύκολα να συμπληρώσουν τις 100 ημέρες που απαιτούνται για να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα.

    Για παράδειγμα ένας ασφαλισμένος στο ΙΚΑ για να πάρει μειωμένη σύνταξη σήμερα θα πρέπει να έχει 100 μέρες ασφάλισης κάθε χρόνο τα 5 προηγούμενα έτη. Αν όμως για κάποιο λόγο δεν έχει για έναν χρόνο τα 100 ένσημα, τότε το δικαίωμα για μειωμένη χάνεται.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: H παγίδα από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών: Χαμηλότερες εισφορές=μικρότερη σύνταξη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναδρομικά: Ποιοι μπορούν να τα διεκδικήσουν-Τι να κάνουν όσοι έχουν σύνταξη 2.500 ευρώ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυτές είναι οι αιτήσεις για την επιστροφή αναδρομικών, δώρων και συντάξεων



    ΣΧΟΛΙΑ