• Business

    Ανδρέας Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Το ταξίδι στη νέα εποχή ξεκίνησε – Στόχος 25% των κερδών από ΑΠΕ

    ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιαμίσιης

    Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης


    Την πρόοδο αλλά και τους στόχους του πλάνου στρατηγικού μετασχηματισμού των ΕΛΠΕ, παρουσίασε σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ανδρέας Σιάμισιης, κατά τη σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση των ΕΛΠΕ που ενέκρινε την απόσχιση του κλάδου διύλισης πετρελαιοειδών και πετροχημικών των Ελληνικών Πετρελαίων. Η σημερινή απόφαση σηματοδοτεί  την αρχή μιας νέας εποχής για τον όμιλο αλλά και γενικότερα για τον κλάδο  της ενέργειας στην ελληνική οικονομία.

    Εντός του Ιανουαρίου 2022 προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διάσπασης της μητρικής εταιρίας του ομίλου της ΕΛ.ΠΕ. και η ίδρυση νέας εταιρίας, στην οποία θα εισφερθεί ο κλάδος των πετρελαιοειδών και πετροχημικών.

    «Το ταξίδι της εταιρίας προς τη νέα εποχή ξεκίνησε από το 2021», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛ.ΠΕ., Ανδρέας Σιάμισιης. «Στόχος μας είναι η ΕΛ.ΠΕ. να μην είναι μόνο η καλύτερη και μεγαλύτερη ελληνική εταιρία των τελευταίων 20 ετών, αλλά να παραμείνει ένας από τους εθνικούς πρωταθλητές της χώρας, με δραστηριότητες στις γειτονικές αγορές και για τα επόμενα 20 χρόνια. Να είναι ένας ικανός πρεσβευτής της χώρας στο εξωτερικό».

    “Για πρώτη φορά από την ίδρυση του ομίλου βάλαμε το ESG ως στρατηγικό στόχο και τις εκπομπές αερίων σαν έναν δείκτη που θα μετρά  τις επιδόσεις μας” ανέφερε ο κ. Σιάμισης. Όπως είπε παρά τις δυσκολίες και την κρίση της πανδημίας αποφασίστηκε να ξεκινήσει άμεσα ο μετασχηματισμός, με το πλάνο Vision 2025 να προσδιορίζει τι πρέπει να πετύχει ο όμιλος και πως θα το πετύχει.

    “Στόχος του προγράμματος Vision 2025 ήταν να καταγραφούν και να κατανοηθούν οι ραγδαίες μεταβολές στο περιβάλλον της αγοράς, να ενισχυθούν οι παραδοσιακές δραστηριότητες και να αναπτυχθεί ο όμιλος σε άλλους συναφείς κλάδους”.

    Όπως είπε ο όμιλος αλλάζει στρατηγική και κατανέμει κεφάλαια προς νέες δραστηριότητες αποεπενδύοντας ταυτόχρονα από μη συμβατές δραστηριότητες. Στόχος είναι το 50% των επενδύσεων  3,5 – 4 δις ευρώ που προγραμματίζει για τα επόμενα 5 με 10 χρόνια,  να επενδυθεί στη νέα ενέργεια και σε κλάδους με χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Οι υπόλοιπες επενδύσεις θα κατευθυνθούν για την ενίσχυση των υφιστάμενων δραστηριοτήτων (πετρελαιοειδή) του ομίλου και για τη βελτιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

    «Για μας είναι εξίσου σημαντικοί και οι δύο πυλώνες, θα τύχουν της ίδιας προσοχής», διαβεβαίωσε ο κ. Σιάμισιης.

    Από τις ΑΠΕ το 20-25% των κερδών

    Τα νέα ΕΛ.ΠΕ. θέτουν ως στόχο οι ΑΠΕ να συνεισφέρουν στην κερδοφορία της κατά 20-25% στα επόμενα 5-6 χρόνια. Η συνεισφορά αυτή προβλέπεται να προέλθει από την αύξηση της δραστηριότητας του ενός από τους δύο βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, τη Νέα Ενέργεια, και όχι από τη συρρίκνωση της βασικής δραστηριότητας του ομίλου.

    Μέχρι το τέλος του χρόνου θα   έχει ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ ισχύος 300MW. “Δεν καθυστερήσαμε κινηθήκαμε με μεγάλη ταχύτητα, μεγάλο κομμάτι δεν αποτελεί εξαγορά έτοιμων έργων, αλλά κτίσιμο καινούριων” ανέφερε ο CEO των ΕΛΠΕ προσθέτοντας ότι ολοκληρώνεται το πάρκο της Κοζάνης που αποτελεί το μεγαλύτερο πάρκο ΑΠΕ στην Ελλάδα και συγκαταλέγεται μεταξύ των 5-6 μεγαλύτερων πάρκων στην Ευρώπη. Σε επίπεδο χαρτοφυλακίου τα ΕΛΠΕ έχουν άδειες ισχύος 1,5 GW, ενώ ο όμιλος διερευνά δυνατότητες επέκτασης και στο εξωτερικό.

    Παράλληλα, εκτός από τις ΑΠΕ, η ΕΛ.ΠΕ. ενδιαφέρεται να αναπτύξει έργα αποθήκευσης ενέργειας, όπως και υπεράκτια αιολικά πάρκα. Μάλιστα, για το τελευταίο, όπως είπε ο CEO της ΕΛ.ΠΕ., είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με πολύ μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού για συνεργασία και μεταφορά τεχνογνωσίας. Οι επενδυτικές κινήσεις για υπεράκτια αιολικά θα αναπτυχθούν στα επόμενα χρόνια και όπως είπε ο κ. Σιάμισιης, «θα τα συζητήσουμε στις γενικές συνελεύσεις του 2024 και του 2025».

    Στο διυλιστήριο Ελευσίνας, εξάλλου, έχουν ξεκινήσει παρεμβάσεις για τη βελτίωση του, την ενεργειακή αυτονομία του και την παραγωγή «πράσινων» αερίων, όπως το υδρογόνο.

    Όσον αφορά στην παραγωγή υδρογονανθράκων, ο κ. Σιάμισιης είπε: «Δεν εντάσσονται οι υδρογονάνθρακες 100% στη νέα στρατηγική του ομίλου», είπε.

    Σχετικά με το 35% που διατηρεί ο όμιλος στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ σημείωσε ότι αξιολογούνται τα επόμενα βήματα για την απεμπλοκή από την εταιρία, ενώ για την κατασκευή νέας μονάδας φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες θα ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση.

    Η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ για τις αποφάσεις της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης

    Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. (η «Εταιρεία») ανακοινώνει ότι η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της πραγματοποιήθηκε την 10η Δεκεμβρίου 2021, στις 12.00 αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα, χωρίς τη φυσική παρουσία των μετόχων, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα συμμετοχής σ΄ αυτήν και άσκησης των δικαιωμάτων τους από απόσταση, είτε σε πραγματικό χρόνο μέσω τηλεδιάσκεψης είτε αποστέλλοντας πριν την διεξαγωγή της συνέλευσης την επιστολική τους ψήφο, οι ίδιοι ή μέσω αντιπροσώπου.

    Συμμετείχαν, είτε οι ίδιοι είτε νομίμως εκπροσωπούμενοι, 126 μέτοχοι, που αντιπροσωπεύουν 263.817.927 κοινές ονομαστικές μετοχές και δικαιώματα ψήφου, επί συνόλου 305.635.185 κοινών ονομαστικών μετοχών τα Εταιρείας, ήτοι ποσοστό 86,32% του καταβεβλημένου κεφαλαίου.

    Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις, επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης :

    1ο  ΘΕΜΑ

    1. Εγκρίθηκε:
    2. η διάσπαση της Εταιρείας με απόσχιση του κλάδου διύλισης, εφοδιασμού και πωλήσεων πετρελαιοειδών και πετροχημικών με σύσταση νέας εταιρείας σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 57 και 59-74 του ν. 4601/2019 και του άρθρου 52 του ν. 4172/2013, όπως ισχύουν,
    3. τo από 30.9.2021 Σχέδιο Διάσπασης της Εταιρείας περιλαμβανομένης και της από 30.6.2021 Λογιστικής Κατάστασης του αποσχιζόμενου κλάδου, όπως εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας.

    Β. Εγκρίθηκε το Καταστατικό της επωφελούμενης νέας εταιρείας συμπεριλαμβανομένου του ορισμού του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου και του τακτικού Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή αυτής, όπως εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας.

    Γ. Εξουσιοδοτήθηκαν:

    1. οι κ.κ. Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος, Γεώργιος Αλεξόπουλος, Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού & Νέων Δραστηριοτήτων Ομίλου, Κρίστιαν Τόμας, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Ομίλου, Ιωάννης Αψούρης, Γενικός Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών Ομίλου, προκειμένου ενεργώντας ο μεν πρώτος ατομικώς οι δε λοιποί ανά δύο από κοινού, να υπογράψουν την οριστική Πράξη Διάσπασης, συμπεριλαμβανομένου και του Καταστατικού της νέας εταιρείας, που θα περιαφθεί τον τύπο του συμβολαιογραφικού εγγράφου, υπό τους βασικούς όρους που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Διάσπασης και κάθε συμπληρωματική, παρακολουθηματική, τροποποιητική ή πρόσθετη πράξη αυτής. Επίσης να υπογράψουν οποιοδήποτε άλλο έγγραφο, αίτηση ή δήλωση απαιτηθεί καθώς και να προβούν σε κάθε αναγκαία ή σκόπιμη ενέργεια για την ολοκλήρωση της διάσπασης, δικαιούμενοι να ορίζουν ως μεταπληρεξουσίους δικηγόρους ή υπάλληλους της Εταιρείας ή τρίτους για όλες ή ορισμένες από τις παραπάνω εντολές
    2. oι κ.κ. Γεώργιος Αλεξόπουλος, Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού & Νέων Δραστηριοτήτων Ομίλου, Γεώργιος Δημόγιωργας, Γενικό Διευθυντή Διυλιστηρίων, Κρίστιαν Τόμας, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Ομίλου, Κωνσταντίνος Πανάς, Γενικός Διευθυντής Εφοδιασμού και Πωλήσεων Πετρελαιοειδών, Ιωάννης Αψούρης, Γενικός Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών Ομίλου, Βασίλης Τσάιτας, Διευθυντής Σχέσεων με Επενδυτές, Παναγιώτης Δαβέρος, Διευθυντής Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Ομίλου, Στέφανος Παπαδημητρίου, Διευθυντής Λογιστικής ΕΛΠΕ, προκειμένου:

    (α) ενεργώντας ανα δυο από κοινού, καθ’ όλη τη διάρκεια και μέχρι την ολοκλήρωση της Διάσπασης να συντάσσουν, να υπογράφουν και να παραλαμβάνουν δηλώσεις, αιτήσεις και γενικά κάθε σχετικό έγγραφο και να προβαίνουν σε κάθε απαραίτητη ενέργεια ενώπιον κάθε αρχής ή/και φορέα ή/και οργανισμού του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα με σκοπό την λήψη όλων των απαιτούμενων  εγκρίσεων/ αποφάσεων για την ολοκλήρωση της διάσπασης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία,

    (β)  ενεργώντας ατομικώς να υπογράφουν κάθε σχετικό έγγραφο και να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες διατυπώσεις δημοσιότητας σχετικά με την ολοκλήρωση της διάσπασης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δικαιούμενοι να ορίζουν ως μεταπληρεξουσίους δικηγόρους ή υπαλλήλους της Εταιρείας ή τρίτους για όλες ή ορισμένες από τις παραπάνω εντολές.

    Συνολικός αριθμός μετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες ψήφοι / συνολικός αριθμός έγκυρων ψήφων: 263.817.927 που αντιστοιχούν σε ποσοστό 100% των εκπροσωπούμενων ψήφων.

    Αριθμός ψήφων υπέρ: 263.327.900        κατά: 420.929               αποχή:  69.098

    2ο  ΘΕΜΑ

    Α.  Εγκρίθηκε η τροποποίηση του Καταστατικού της Εταιρείας και συγκεκριμένα  των άρθρων 1 (Επωνυμία), 4 (Σκοπός) και 19 παράγραφος 4 (Διοικητικό Συμβούλιο) αυτού με σκοπό την προσαρμογή του συνεπεία της διάσπασης με απόσχιση του κλάδου διύλισης, εφοδιασμού και πωλήσεων πετρελαιοειδών και πετροχημικών της Εταιρείας.

    Β. Εξουσιοδοτήθηκαν οι κ.κ. Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος, Γεώργιος Αλεξόπουλος, Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού & Νέων Δραστηριοτήτων Ομίλου, Κρίστιαν Τόμας, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Ομίλου, Ιωάννης Αψούρης, Γενικός Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών Ομίλου, προκειμένου ενεργώντας ο μεν πρώτος ατομικώς οι δε λοιποί ανά δύο από κοινού, να υπογράψουν κάθε σχετικό έγγραφο και να προβούν σε κάθε αναγκαία ή σκόπιμη ενέργεια για την ολοκλήρωση της τροποποίησης του Καταστατικού, δικαιούμενοι να ορίζουν ως μεταπληρεξουσίους δικηγόρους ή υπάλληλους της Εταιρείας ή τρίτους για όλες ή ορισμένες από τις παραπάνω εντολές.

    Συνολικός αριθμός μετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες ψήφοι / συνολικός αριθμός έγκυρων ψήφων: 263.817.927 που αντιστοιχούν σε ποσοστό 100% των εκπροσωπούμενων ψήφων.

    Αριθμός ψήφων υπέρ: 263.373.869           κατά: 420.929                  αποχή: 23.129

    3ο  ΘΕΜΑ

    Εγκρίθηκε η σύμβαση εντολής μεταξύ της Εταιρείας και του Προέδρου του Δ.Σ. μέχρι της λήξη της θητείας του Δ.Σ. στις 30.Ιουνίου 2024

    Συνολικός αριθμός μετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες ψήφοι / συνολικός αριθμός έγκυρων ψήφων: 263.817.927 που αντιστοιχούν σε ποσοστό 100% των εκπροσωπούμενων ψήφων.

    Αριθμός ψήφων υπέρ: 263.373.869           κατά: 420.929                  αποχή: 23.129

    Διαβάστε επίσης:

    Υπογραφή της συμφωνίας πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ, ΕΛΠΕ και Italgas

    ΕΛΠΕ: Εξαγορά αιολικών πάρκων ισχύος 37,2 MW στη Νότια Εύβοια, έναντι €85 εκατ. – MononewsTV



    ΣΧΟΛΙΑ