• Business

    Andrea Pignataro: Οι business στην Καραϊβική του Ιταλού tycοon που θέλει την Πειραιώς

    Andrea Pignataro

    Ο Ιταλός tycoon Andrea Pignataro (δεξιά) μαζί με τον συνεργάτη στο mega project της Καραϊβικής, Dermot Desmont


    Ο μεγιστάνας Ιταλός Andrea Pignataro που ηγείται του ιταλικού fund ΙΟΝ Group, το οποίο εξέφρασε πρόσφατα την πρόθεσή του να αγοράσει το 27% της Τράπεζας Πειραιώς, εκτός από την τεχνολογία, έχει μια ιδιαίτερη αδυναμία στις επενδύσεις ακινήτων.

    Εδώ και λίγα χρόνια έχει αναλάβει ένα mega project με πολυτελή θέρετρα στο νησάκι Canouan της Καραϊβικής, με στόχο να δημιουργήσει ένα «κρυφό παράδεισο» για τους billionaires που θέλουν να απολαύσουν λίγες στιγμές ξενοιασιάς μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα.

    Το Canouan, ένα μικρό νησάκι της Καραϊβικής, ανήκει στον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες και μέχρι τη δεκαετία του ’90 ήταν ένας μικρός παράδεισος, χωρίς κανένα επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι ελάχιστοι κάτοικοί του, εργάζονταν ως ψαράδες για να επιβιώσουν.

    Το μεγάλο στοίχημα του Mr. ION

    Ο Ιταλός τραπεζίτης Antonio Saladino, επέλεξε αυτό το νησί για να εκπληρώσει τη φιλοδοξία του να το μετατρέψει στο επόμενο Portofino.

    Όπως σχολιάζουν κάτοικοι του νησιού στην ιστοσελίδα Robb Report, ένα «manual» του luxury» όπως αποκαλείται, ο Saladino ήθελε να μετατρέψει το νησί «σε ένα μέρος όπου οι δισεκατομμυριούχοι θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τους εκατομμυριούχους».

    Οι δύο πρώτες προσπάθειές του επιστρατεύοντας μέχρι και τον τότε επιχειρηματία Ντόναλντ Τραμπ για να επενδύσει, δεν κατάφεραν να αναδείξουν το παρθένο νησί στη λίστα με τους κορυφαίους προορισμούς των billionaires.

    Παρόλα αυτά, ολοκληρώθηκαν επενδύσεις και έργα εκατομμυρίων κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, με το Canouan να αρχίζει να παίρνει τη μορφή του οράματος του Saladino.

    Σε αυτή την τρίτη προσπάθεια ανάδειξης του νησιού, πρωταγωνιστεί ο Ιταλός tycoon  Pignataro.

    Ο «ντροπαλός» πρώην trader ομολόγων, που αποφεύγει τους δημοσιογράφους και τις συνεντεύξεις και κρατάει χαμηλό προφίλ για την επενδυτική του δραστηριότητα, είδε το όνομά του να γίνεται ευρέως γνωστό, χάρη στο νέο του εγχείρημα.

    Στις κλήσεις των δημοσιογράφων για ένα σχόλιο απαντάει αρνητικά, όμως τα δημοσιεύματα τον παρουσιάζουν ως τον «άνθρωπο που πήγε στο Canouan  για να τελειώσει τη δουλειά».

    To εντυπωσιακό συγκρότημα, δίπλα στη μαρίνα, όπου προσαράζουν τα πολυτελή yachts

    Συνεργάτης του και υπαίτιος για τη κοινή τους επενδυτική δραστηριότητα είναι ο ιρλανδικής καταγωγής μεγιστάνας που ειδικεύεται στα ακίνητα, Dermot Desmont. Σε αυτόν απευθύνθηκε το Saladino, και ο πρώτος επέλεξε να συνεργαστεί με τον Mr ION για να συμπράξουν μια ισχυρή συμμαχία, δημιουργώντας όλες τις απαραίτητες υποδομές στο νησί.

    Οι επενδύσεις

    «Όταν μπήκε ο Pignataro στις επενδύσεις, όλοι εναπόθεσαν τις ελπίδες τους πάνω του, γιατί ήταν πολύ πλούσιος, φαινόταν σαν να ήταν παθιασμένος με αυτό», περιγράφει κάτοικος του νησιού.

    Ο Pignataro έχει αναλάβει τις επενδύσεις στο βόρειο κομμάτι του νησιού. Ένα ιδιωτικό κτήμα 1.200 στρεμμάτων ανήκει σε αυτόν, όπως και η μαρίνα στην οποία προσαράζουν τα πολυτελή γιοτ που καταφθάνουν στο νησί.

    Η παρουσία του φέρεται να οδήγησε το exclusive members club, Soho House, να προχωρήσει στην ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας, ακριβώς δίπλα στον χώρο που του ανήκει.

    Με τον ίδιο να διατηρεί σιγήν ιχθύος για τις επόμενες κινήσεις του, ο συνεργάτης του, Desmont, ο οποίος έχει πολύ καλύτερη σχέση με τα ΜΜΕ, έχει αποκαλύψει μέρος των κοινών τους σχεδίων.

    Η αποκατάσταση ενός γηπέδου γκολφ είναι το επόμενο project των δύο tycoon. Το γήπεδο βρίσκεται στο βόρειο κομμάτι του νησιού, που είναι στην δικαιοδοσία του Pignataro.

    Το γήπεδο γκολφ με την εντυπωσιακή θέα

    «Όλος ο επανασχεδιασμός θα το κάνει κάτι εξαιρετικό.  Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την ομορφιά που δημιούργησε ο Θεός. Κανένα γήπεδο γκολφ στον κόσμο δεν έχει τόσο ωραία θέα όσο αυτό», ανέφερε σε δηλώσεις του στο Robb Report.

    Όσο για τις φήμες που θέλουν τους δύο άντρες να έχουν μια δύσκολη σχέση; Ο Desmont απορρίπτει αυτά τα σενάρια. Σε ένα μεγάλο βαθμό, οι φήμες τροφοδοτήθηκαν από το χαμηλό προφίλ του Pignataro, ο οποίος αποφεύγει τις δημόσιες σχέσεις, σε αντίθεση με τον Desmont, που διατηρεί φιλικές σχέσεις με τους επιχειρηματίες του νησιού.

    «Παρά το τι θα ήθελαν να πιστεύουν κάποιοι, ο κ. Pignataro και εγώ, είμαστε παθιασμένοι με το Canouan και συζητάμε για μια σειρά από έργα που θα αναπτυχθούν από κοινού», επιμένει.

    Στην ιδιοκτησία 1.200 στρεμμάτων που ανήκει στον Pignataro, περιλαμβάνεται  η πολυτελής αλυσίδα ξενοδοχείων, Mandarin Oriental.  Τουλάχιστον 14 βίλες του με πισίνα υπερχείλισης εκτείνονται στο ονειρικό σημείο που επέλεξε ο Ιταλός tycoon να επενδύσει.

    Δίπλα ακριβώς, βρίσκεται  το Canouan Estate. Διαθέτει γήπεδα τένις και προσφέρει τη δυνατότητα θαλάσσιων σπορ στους πελάτες της. Στο σημείο βρίσκεται και μία εκκλησία του 17ου αιώνα.

    Ο «χαμένος» παράδεισος

    Αν και πολλοί αμφισβητούν την τρίτη προσπάθεια ανάδειξης του μικρού νησιού στον κορυφαίο προορισμό των πλουσίων, το Canouan διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις να προσελκύσει την πελατεία, στην οποία προσβλέπουν οι δύο tycoon.

    Για αρχή, η τοποθεσία του είναι ιδανική: Ακριβώς κάτω από τη ζώνη των τυφώνων, σπάνια ταλαιπωρείται από καταιγίδες, επιτρέποντας την κατασκευή σε επισφαλή μέρη με απαράμιλλη θέα.

    Το ακατέργαστο τοπίο του νησιού είναι εντυπωσιακό. Oι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τη θέα μετά από πεζοπορία στην υψηλότερη κορυφή του όρους Royal, αγναντεύοντας το καταπράσινο δάσος, που περιβάλλεται από παραλίες με λευκή άμμο.

    Επίσης είναι τόσο μικρό σε έκταση, που ένα αμάξι γκολφ είναι το ίδιο βολικό με ένα αυτοκίνητο. Διαθέτει διάδρομο για σούπερ τζετ και μια μαρίνα για yachts.

    H θέα από το ξενοδοχείο Mandarin Oriental

    Το Canouan πήρε το όνομά του από τις χελώνες που βρίσκει κανείς σε κάθε γωνιά του νησιού. Canouan σημαίνει το«νησί των χελωνών» στην τοπική διάλεκτο.

    Το πιο ισχυρό πλεονέκτημά του όμως, δεν είναι η απαράμιλλη ομορφιά του αλλά η απομόνωση που προσφέρει στους επισκέπτες τους, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα των paparazzi.

    Σύμφωνα με τους ντόπιους, το νησί έχουν επισκεφτεί αστέρες του σινεμά που αναζητούν λίγες ημέρες ξεκούρασης.

    Ο George Clooney, ο Matt Damon, ο Don Cheadle και η Cindy Crawford έχουν μείνει πρόσφατα σε βίλες του νησιού, ενώ ένας άλλος κάτοικος εντόπισε τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο να παίζει βόλεϊ στην παραλία.

    Ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ επέλεξε να αγκυροβολήσει το γιοτ του στη μαρίνα δυναμικότητας 120 σκαφών του νησιού, ένα έργο 250 εκατομμυρίων δολαρίων.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Εθνική, Πειραιώς, Alpha: Τα deals για τις τρεις τράπεζες που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα – Οι λεπτομέρειες με το ΙΟΝ GROUP



    ΣΧΟΛΙΑ