• Business

    Ανδ. Σιάμισιης: Τι λέει για αποτελέσματα δ’ 3μήνου και μέρισμα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy (ΕΛΠΕ)

    Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy (ΕΛΠΕ)


    Το τέταρτο 3μηνο για τα αποτελέσματα της ΗelleniQ Energy δεν πρόκειται να έχει τον ίδιο ρυθμό που είχαν τα προηγούμενα και ειδικά το γ’ 3μηνο. Ήδη έχει αρχίσει και παρατηρείται τους δύο τελευταίους μήνες σημαντική κάμψη στις τιμές, ανέφερε ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης.

    Η φορολογία, η οποία υπολογίζεται περί τα 300 εκατ. ευρώ συν/πλην 30 – 40 εκατ. ευρώ, θα προκύψει, σύμφωνα με τον ίδιο, στο τέλος Μαίου όταν και συμπληρώνεται η φορολογική δήλωση των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο δε, η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επηρεάσει τόσο το μέρισμα, όσο και τις επενδύσεις.

    Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη προς την HelleniQ Energy τα έσοδα φορολογούνται πάνω από το 50%, που κατά μεγάλο μέρος τους προέρχονται από εξαγωγές. Βέβαια ο σχετικός κανονισμός, έχει ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όμως τα  δεδομένα σε κάθε χώρα είναι διαφορετικά, δεδομένου ότι τα ελληνικά διυλιστήρια, όχι μόνον της HelleniQ Energy, αλλά και της Μotor Oil είναι από τα λίγα εξαγωγικά ευρωπαϊκά διυλιστήρια.

    Από την άλλη πλευρά, οι καθετοποιημένοι μεγάλοι ενεργειακοί  όμιλοι της ΕΕ, που έχουν και upstream (παραγωγή και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων) επιβαρύνονται με τον έκτακτο φόρο, μόνον για τα έσοδά τους εντός ΕΕ , ενώ η διύλιση, για τους ομίλους αυτούς, αποτελεί ένα συνήθως μικρότερο μέρος της δραστηριότητάς τους, σε αντίθεση με τις ελληνικές εταιρίες.

    Έπρεπε να έχουν ληφθεί υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε χώρας” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σιάμισιης, διευκρινίζοντας ότι ο όμιλος αντιλαμβάνεται τον κοινωνικό του ρόλο, πράγμα που αποδεικνύει με τις ειδικές εκπτώσεις στα καύσιμα και ειδικά στο πετρέλαιο θέρμανσης και το πρόγραμμα “ζεστασιά για όλους” που αφορά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης είναι 30-40% υψηλότερες, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα, σε αντίθεση με τις πωλήσεις βενζίνης, οι οποίες εξακολουθούν και μειώνονται

    Σημαντικό ρόλο στον υπολογισμό του, παίζει η αποτίμηση των αποθεμάτων ασφαλείας που διατηρεί ο όμιλος, των οποίων η αξία υπολογίζεται σε άμεση συνάρτηση με την τιμή του αργού πετρελαίου, όπως αυτή διαμορφώνεται χρηματιστηριακά. Η έκτακτη εισφορά, η οποία υπολογίζεται στα καθαρά προ φόρων κέρδη, μειώνει σημαντικά το διανεμόμενο μέρισμα στους μετόχους, όπως είναι αναμενόμενο.

    Επενδύσεις

    Η έκτακτη εισφορά εκτός από τα μερίσματα αναμένεται ότι θα επηρεάσει και τις επενδύσεις, αν και ο όμιλος παραμένει επικεντρωμένος στο δυναμικό πρόγραμμα μετασχηματισμού και ανάπτυξης που έχει εξαγγείλει. Στον τομέα των ΑΠΕ  εξετάζονται εξαγορές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί η ολοκλήρωση συμφωνίας για εξαγορά έργων ΑΠΕ  μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Ο όμιλος εξετάζει επίσης επενδύσεις στο υδρογόνο, τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και στην ιδιοπαραγωγή και συμπαραγωγή ηλεκτρισμού για να βελτιωθεί η αυτονομία των διυλιστηρίων.

    Στους στόχους του είναι ακόμα η περαιτέρω επέκταση στο εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι  οι περισσότερες εκτός Ελλάδος θυγατρικές του ομίλου έδωσαν το 2022 πολύ θετικά αποτελέσματα, φθάνοντας συνολικά την κερδοφορία τους σε μέγεθος της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.

    Όσον αφορά στις έρευνες υδρογονανθράκων φαίνεται ότι για τα θαλάσσια μπλοκ νότια της Κρήτης εκδηλώνεται ενδιαφέρον από εταιρίες του εξωτερικού να συμμετάσχουν στο σχήμα, αλλά προς το παρόν δεν έχει οριστικοποιηθεί κάποια πρόταση.

    Αναφερόμενος στις προοπτικές του επόμενου έτους ο κ. Σιάμισιης εκτίμησε ότι το 2023 θα είναι καλή χρονιά για την εταιρία σε σχέση με την προ πανδημίας περίοδο αλλά χειρότερη σε σχέση με το 2022. Θεωρεί ότι, άνευ απροόπτου, η αγορά παρουσιάζει τάσεις αποκλιμάκωσης, άγνωστο όμως με ποια ταχύτητα.

     Διαβάστε επίσης

    Παπαστράτος: Γίνεται Διοικητικό Κέντρο για Cluster 12 χωρών – Αντιπρόεδρος Ευρώπης ο Χρήστος Χαρπαντίδης

    Η JP Morgan αποκτά ποσοστό 48,5% στη Viva Wallet – Ολοκληρώθηκε το deal



    ΣΧΟΛΙΑ