ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε μια σημαντική ένδειξη αποκλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας, το Πεκίνο άναψε εκ νέου το πράσινο φως για την παραλαβή αεροσκαφών από την Boeing, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Η απόφαση αυτή ήρθε μετά από πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες των δύο πλευρών, οι οποίες οδήγησαν σε προσωρινή μείωση των δασμών τόσο από την Ουάσινγκτον όσο και από το Πεκίνο.
Η ενημέρωση προς τις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες και τις κρατικές υπηρεσίες έγινε με διακριτικό τρόπο, δίνοντας σε κάθε εταιρεία την ευχέρεια να οργανώσει τις παραλαβές με βάση το δικό της χρονοδιάγραμμα. Αν και δεν έχουν δοθεί ακόμα λεπτομέρειες για το πότε θα ξεκινήσουν οι πρώτες παραδόσεις, η άρση των περιορισμών αποτελεί μια έμπρακτη ενίσχυση για την Boeing, η οποία είχε πληγεί σημαντικά από τις προηγούμενες κυρώσεις.
Η επανεκκίνηση των παραδόσεων έρχεται στο πλαίσιο μιας τρίμηνης ανακωχής στο εμπορικό μέτωπο, κατά την οποία οι ΗΠΑ μείωσαν τους δασμούς από το 145% στο 30% για την πλειονότητα των κινεζικών προϊόντων, ενώ η Κίνα ανταποκρίθηκε μειώνοντας τους αντίστοιχους δασμούς από 125% στο 10% και αποσύροντας ορισμένα αντίμετρα. Παρά τη θετική εξέλιξη, παραμένει ανοιχτό το ερώτημα για το τι θα συμβεί μετά τη λήξη της τρίμηνης περιόδου, εάν δεν υπάρξει πιο μακροπρόθεσμη συμφωνία.
Η Boeing είχε βρεθεί στο επίκεντρο του εμπορικού πολέμου ήδη από την περίοδο της κυβέρνησης Τραμπ, όταν τα αντίποινα της Κίνας στους αμερικανικούς δασμούς περιλάμβαναν το πάγωμα των αγορών αεροσκαφών από την εταιρεία. Οι συνέπειες ήταν άμεσες: πολλές παραγγελίες «πάγωσαν» και ορισμένα αεροσκάφη επιστράφηκαν στις ΗΠΑ, καθώς οι Κινέζοι πελάτες τα απέρριψαν.
Το κλίμα άρχισε να αλλάζει στα τέλη Απριλίου, όταν το Πεκίνο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής στη συνεργασία με αμερικανικές εταιρείες και προχώρησε σε επιλεκτική αναστολή δασμών, μεταξύ άλλων και για τις μισθώσεις αεροσκαφών. Παρόλα αυτά, εκπρόσωπος της Boeing απέφυγε να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση από την αρμόδια κινεζική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας.
Για την Boeing, η Κίνα αποτελεί στρατηγικής σημασίας αγορά. Περίπου 50 αεροσκάφη ήταν προγραμματισμένα να παραδοθούν σε κινεζικούς πελάτες μέσα στο έτος, και η απεμπλοκή των διαδικασιών παραλαβής μειώνει σημαντικά την πίεση στην εταιρεία να βρει εναλλακτικούς αγοραστές. Η χώρα αναμένεται να αντιπροσωπεύσει σχεδόν το 20% της παγκόσμιας ζήτησης για αεροσκάφη τις επόμενες δύο δεκαετίες — μια προοπτική που καμία δυτική κατασκευάστρια δεν μπορεί να αγνοήσει.
Ωστόσο, η σχέση Boeing–Κίνας έχει επισκιαστεί όχι μόνο από γεωπολιτικούς λόγους, αλλά και από επιχειρησιακές προκλήσεις. Το 2019, η Κίνα ήταν η πρώτη χώρα που καθηλώσε τα 737 Max μετά από δύο τραγικά ατυχήματα, ενώ το 2024 νέα αρνητική δημοσιότητα προέκυψε όταν αποκολλήθηκε κάλυμμα θυρίδας σε εν πτήσει αεροσκάφος της εταιρείας.
Παρά τις δυσκολίες, η Boeing συνεχίζει να αποτελεί βασικό παίκτη στο γεωπολιτικό σκάκι του διεθνούς εμπορίου. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε νέα εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία περιλαμβάνει παραγγελία 32 αεροσκαφών 787-10 Dreamliner από την British Airways, ύψους 10 δισ. δολαρίων. Η συμφωνία αυτή, σε συνδυασμό με την εν μέρει αποκατάσταση των σχέσεων με την Κίνα, δημιουργεί μια αίσθηση συγκρατημένης αισιοδοξίας για την πορεία της αμερικανικής αεροναυπηγικής βιομηχανίας.
Διαβάστε επίσης
Φάρμακα για την παχυσαρκία: «Πόλεμος» Novo Nordisk – Φαρμασέρβ Lilly
Σιδηρόδρομος: Η ελληνοϊταλική συμφωνία 760 εκατ. ευρώ που θα φέρει τον εκσυγχρονισμό
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΕΕ: «Τροχοπέδη» ο Όρμπαν για τις ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία
- Ξεκίνησε η «επενδυτική εκστρατεία» του Τραμπ στην Μέση Ανατολή – Τα F-15 και τα deals δισεκατομμυρίων
- Κάγια Κάλας: Η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση για ειρήνη στην Ουκρανία
- Η νέα κίνηση του Απόστολου Ταμβακάκη με νέα εταιρεία holding
