• Business

    Ανακατατάξεις και μεταγραφές στην αγορά φαρμάκου


    Έντονη ήταν η κινητικότητα στις υψηλότερες βαθμίδες της ιεραρχίας των φαρμακευτικών επιχειρήσεων κατά το έτος 2019.

    Σε μια κομβική περίοδο, κατά την οποία ο φαρμακευτικός κλάδος πασχίζει για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής και κυρίως των υπέρογκων επιβαρύνσεων που δέχεται, το τοπίο συμπληρώνεται με μια σειρά από μεταγραφές και ανακατατάξεις, διαμορφώνοντας μια νέα τάξη πραγμάτων στην αγορά φαρμάκου.

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

    Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στο τιμόνι της BIANEΞ

    Το 2019 «έκλεισε» ο κύκλος των πρεσβύτερων Γιαννακόπουλων στην ηγεσία της ΒΙΑΝΕΞ, με την απώλεια και του τρίτου αδερφού, Θανάση Γιαννακόπουλου. Ο διάδοχος του ιστορικού ηγέτη της εταιρείας Παύλου Γιαννακόπουλου και διευθύνων σύμβουλος, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ανέλαβε τον Απρίλιο και τη νευραλγική θέση του προέδρου, καλούμενος να διοικήσει την εταιρεία μέσα στο αντίξοο επιχειρηματικό περιβάλλον που διαμόρφωσε η οικονομική κρίση.

    Παρ’ όλα αυτά, εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων  του  για περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας, ξεπερνώντας τα εμπόδια και τις καθυστερήσεις  που προκαλεί το ασταθές πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται τα τελευταία χρόνια ο φαρμακευτικός κλάδος.

    Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ξεκίνησε την θητεία του ως πρόεδρος με το βλέμμα του στραμμένο στις εξαγωγές, στη γεωγραφική επέκταση και στις εξαγορές, που εξαρχής συμπεριλαμβάνονταν στα σχέδιά του. Δεν άργησε, μάλιστα, να προχωρήσει στην πρώτη μεγάλη εξαγορά της εταιρείας Farmanel τον περασμένο Ιούνιο.

    Άρης Παπαδάκος, Country Manager της Sobi

     Ο Άρης Παπαδάκος στη Sobi

    Καθήκοντα Country Manager της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Sobi για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα ανέλαβε ο Άρης Παπαδάκος τον περασμένο Αύγουστο, λαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον Nicola Zancan, ο οποίος κρατούσε τα ηνία της εταιρείας από τον πρώτο χρόνο παρουσίας της στη χώρα, το 2017.

    Ο Άρης Παπαδάκος διαθέτει πολυετή εμπειρία στη φαρμακευτική βιομηχανία, καθώς έχει διατελέσει ανώτατο στέλεχος σε σημαντικές θέσεις ευθύνης. Πριν την ανάληψη της θέσης στη Sobi™, διετέλεσε Senior Global Marketing Manager στη φαρμακευτική εταιρεία AbbVie. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος MBA από το ALBA Graduate Business School.

    Όπως ο ίδιος δήλωσε κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, στόχος του είναι να συμβάλει ουσιαστικά στη δυναμική ανάπτυξη της εταιρείας και στη συνέχιση του επιτυχημένου έργου που έχει αναλάβει η ομάδα στις τρεις χώρες.

    Michaela Scheiffert, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Sanofi Ελλάδος – Κύπρου

    Nέος ρόλος για την Michaela Scheiffert στη Sanofi Ελλάδος – Κύπρου

    Η Michaela Scheiffert βρίσκεται από το τέλος Οκτωβρίου στην ηγεσία της Sanofi για την Ελλάδα και την Κύπρο. Η νέα πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος διαδέχτηκε τον Didier Cochet,  ο οποίος είχε αντικαταστήσει την προηγούμενη χρονιά τον Μάρκο Γερασόπουλο, μετά από μια πολυετή θητεία στο τιμόνι της εταιρείας.

    Όντας πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilians του Μονάχου, η Scheiffert,  εντάχθηκε στο δυναμικό της Sanofi το 1997 και κατείχε με επιτυχία διάφορες θέσεις στην εταιρεία. Από τον Ιανουάριο του 2017 διατέλεσε γενική διευθύντρια της Επιχειρησιακής Μονάδας Καταναλωτικών Προϊόντων Υγείας της Sanofi, για Ελλάδα και Κύπρο.

    Στις προτεραιότητές της συγκαταλέγονται η συνέχιση της διασφάλισης της πρόσβασης των ασθενών στις θεραπευτικές λύσεις της Sanofi και η ενίσχυση της δυναμικής παρουσίας της εταιρείας στην Ελλάδα.

    Ezat Azem, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Roche Hellas

    Ο Ezat Azem στη Roche Hellas

    Τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας ανέλαβε, από τον Ιούλιο του 2019,  ο Ezat Azem, διαδεχόμενος την Anne Nijs, η οποία εντάχθηκε στο δυναμικό της Roche Hellas τον Απρίλιο του 2015 και πλέον αναλαμβάνει νέα καθήκοντα στον Όμιλο.

    Ο Ezat Azem διαθέτει εμπειρία άνω των 20 ετών στον φαρμακευτικό κλάδο. Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στη Roche από το Ισραήλ, όπου ανέλαβε μια σειρά από επιτελικές θέσεις, με αυξανόμενο βαθμό ευθύνης.

    Στόχος του είναι να διατηρήσει την ισχυρή παρουσία της εταιρείας στη φαρμακευτική αγορά και να συμβάλλει στην προσπάθεια να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες λύσεις υγείας που προσφέρει η εταιρεία στην Ελλάδα.

    Susan King-Barnardo πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Merck

    Η Susan King-Barnardo στη Merck Ελλάδος

    H Susan King-Barnardo αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου 2020 τη θέση της προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου της Merck Ελλάδος, έξι μήνες μετά την τραγική απώλεια του προκατόχου της, Ιωάννη Βλόντζου.

    Η King-Barnardo, με καταγωγή από το Port Elizabeth της Νοτίου Αφρικής, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της στη Merck το 2011, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια μια σειρά από ρόλους στην περιφέρεια του τόπου καταγωγής της. Από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι και σήμερα βρέθηκε στη θέση της προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου της Merck Σλοβενίας, ενώ τον Ιούνιο του 2018 στις αρμοδιότητές της προστέθηκε και ο αντίστοιχος ρόλος στη Merck Κροατίας. Υπό την ηγεσία της, οι δύο αυτές θυγατρικές έκαναν σημαντικά βήματα προόδου σε όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες. Πριν από τη Merck, η King-Barnardo εργάστηκε στις εταιρείες Abbott και Janssen Cilag Ν. Αφρικής.

    Στόχος της είναι η περαιτέρω ανάπτυξη όλων των θεραπευτικών κατηγοριών, φτάνοντας σε υψηλά επίπεδα  απόδοσης και παράλληλα στηρίζοντας και αναπτύσσοντας το ανθρώπινο δυναμικό της.

    Γεώργιος Τουσίμης, γενικός διευθυντής Amgen Hellas

    Ο Γεώργιος Τουσίμης γενικός διευθυντής της Amgen Hellas

    Το διορισμό του Γεωργίου Τουσίμη ως γενικού διευθυντή της Amgen Hellas ανακοίνωσε η φαρμακευτική εταιρεία τον Ιούνιο. Έχοντας διατελέσει ανώτερο διευθυντικό στέλεχος στους τομείς πωλήσεων και μάρκετινγκ της επιχείρησης από το 2016, ο κ. Τουσίμης, προήχθη στη θέση του γενικού διευθυντή με αρμοδιότητες που καλύπτουν την Ελλάδα και την Κύπρο.

    Τη σκυτάλη παρέλαβε από τον Matti Arvela, ο οποίος είχε αναλάβει τα καθήκοντα της γενικής διεύθυνσης τον Ιούνιο του 2015.

    Αναφερόμενος στην τοποθέτηση Έλληνα γενικού διευθυντή στην εταιρεία ο ίδιος είχε κάνει λόγο για εμπιστοσύνη που δείχνει εδώ και χρόνια στη χώρα μας η Amgen, μια από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρίες βιοτεχνολογίας παγκοσμίως.

    O Παναγιώτης Γιαννουλέας, COO & Country Manager, Lavipharm

    Ο Παναγιώτης Γιαννουλέας στη Lavipharm

    Σε μια κρίσιμη για την εταιρεία περίοδο, με την εμπλοκή του υιού του προέδρου της και μέλους του ΔΣ της Τηλέμαχου Λαβίδα στο διεθνές κύκλωμα insider trading να απασχολεί τις Αρχές, καθήκοντα Chief Operating Officer (COO) & Country Manager ανέλαβε ο Παναγιώτης Γιαννουλέας. Ο κ. Γιαννουλέας, ο οποίος αποτελεί έμπειρο στέλεχος της φαρμακευτικής αγοράς, αναλαμβάνει τη νευραλγική θέση σε μια δυσμενή συγκυρία για την εταιρεία, παρότι η Lavipharm έχει επισήμως διαχωρίσει τη θέση της από την πολύκροτη υπόθεση.

    Όπως ανακοίνωσε η εισηγμένη, o Παναγιώτης Γιαννουλέας, ανέλαβε καθήκοντα στις 13 Νοεμβρίου 2019. Προέρχεται από την ιταλική Angelini Pharma Hellas, στην οποία μέχρι πρότινος εκτελούσε καθήκοντα γενικού διευθυντή.

    Ένα μήνα πριν τη μεταγραφή του, η Angelini είχε ανακοινώσει την κατά 60% μείωση του προσωπικού της, θέτοντας σε εφαρμογή πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους εργαζόμενους, με ιδιαιτέρως ευνοϊκές προϋποθέσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ