• Business

    ΒΙΑΝΕΞ: Η πρώτη εξαγορά του Δ. Γιαννακόπουλου και η προοπτική νέου μεγάλου deal

    Δημήτρης Γιαννακόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΒΙΑΝΕΞ

    Δημήτρης Γιαννακόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΒΙΑΝΕΞ


    Στην πρώτη της εξαγορά με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και επίσημα στο τιμόνι της προχώρησε η ΒΙΑΝΕΞ τον Ιούνιο, αποκτώντας την ΦΑΡΜΑΝΕΛ Εμπορική Φαρμακευτική Α.Ε..

    Οι αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στο εγχώριο επιχειρείν, και δη στο φαρμακευτικό κλάδο, δεν φαίνεται να βάζουν «φρένο» στην υλοποίηση των αναπτυξιακών σχεδίων της εταιρείας τα οποία, όπως δήλωσε πρόσφατα στο mononews.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Δ. Γιαννακόπουλος, εκτός από τις εξαγορές περιλαμβάνουν, επίσης, τη γεωγραφική επέκταση και τις εξαγωγές.

    Η εξαγορά έχει ήδη ολοκληρωθεί, χωρίς να έχει γίνει γνωστό το αντίτιμο, ενώ έχει ήδη συσταθεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, αντιπρόεδρο την Κατερίνα Γιαννακοπούλου, γενικό διευθυντή και μέλος του ΔΣ τον Kωνσταντίνο Παναγούλια και μέλος του ΔΣ το Δημήτρη Παναγούλια.

    «Η ΒΙΑΝΕΞ έμπρακτα συνεχίζει να επενδύει στο χώρο του φαρμάκου, παρά τις αντιξοότητες της αγοράς και του αρνητικού πλαισίου που εσφαλμένα έχουν δημιουργήσει οι διάφορες κυβερνήσεις. Με την εξαγορά αυτή επιβεβαιώνουμε ότι στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε περαιτέρω το ελληνικό φάρμακο εφαρμόζοντας ένα σύγχρονο και δυναμικό επιχειρηματικό μοντέλο, πάντα με επίκεντρο την ποιότητα και την αξιοπιστία», δήλωσε ο Δημήτρης Π. Γιαννακόπουλος.

    Η «ταυτότητα» της ΦΑΡΜΑΝΕΛ

    H ΦΑΡΜΑΝΕΛ είναι μία εταιρεία που παράγει, αντιπροσωπεύει, προωθεί και διανέμει φαρμακευτικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα, που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα φαρμακευτικών κατηγοριών.

    Ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1991 από τη Νέλλη Κάτσου (εξ ου και το ΦΑΡΜΑ-ΝΕΛ), μια κίνηση που αποτέλεσε και το «εφαλτήριο» της καριέρας της στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας.

    Με συνιδιοκτήτη το φαρμακοποιό, Δημήτρη Μαυρομάτη, η ΦΑΡΜΑΝΕΛ, παρουσίασε τα επόμενα χρόνια συνεχή σταθερή ανάπτυξη στα οικονομικά της μεγέθη και σύντομα έφτασε στις πρώτες θέσεις μεταξύ των ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών.

    Η Νέλλη Κάτσου παρέμεινε συνιδιοκτήτρια, εκτελώντας χρέη διευθύνουσας συμβούλου έως το 2003, οπότε και αποφάσισε να αποχωρήσει από την εταιρεία και να αφοσιωθεί στην οικογενειακή τότε επιχείρηση και πολυεθνική σήμερα PHARMATHEN.

    Παρά τις ευοίωνες αρχικά προβλέψεις, τα τελευταία χρόνια, με επικεφαλής την κόρη του Δημήτρη Μαυρομάτη, Βιολέττα – Αμβροσία και την οικονομική κρίση να μαστίζει τη χώρα, η ΦΑΡΜΑΝΕΛ αντιμετώπιζε δυσκολίες, εμφανίζοντας ζημιές και προβλήματα ρευστότητας.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την χρήση του έτους 2017, η εταιρεία παρουσίασε μείωση του τζίρου κατά 27,4% και της μικτής κερδοφορίας κατά 29,8%, με τα αποτελέσματα της περιόδου μετά από φόρους να διαμορφώνονται σε ζημίες ύψους 1.775.044,07 ευρώ, έναντι ζημιών 1.647.327,90 το 2016.

    Σύμφωνα με την προηγούμενη διοίκηση, η δυσμενής κατάσταση της εταιρείας αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό στις μειώσεις των τιμών των φαρμάκων, που επέφεραν μείωση στις πωλήσεις εσωτερικού καθώς και στους θεσμούς του rebate και του clawback, που αποτελούν την τελευταία 6ετία το μεγαλύτερο «αγκάθι» στο φαρμακευτικό κλάδο.

    « Η κίνηση αυτή εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της εταιρείας, τις θέσεις εργασίας και σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας αναπτυξιακής πορείας», σημείωσε απ’ την πλευρά της ΦΑΡΜΑΝΕΛ η απερχόμενη πρόεδρος και διευθύνουσα δύμβουλος,  Βιολέττα Μαυρομμάτη.

    Με την εξαγορά, η BIANEΞ στοχεύει στην ενδυνάμωση της ΦΑΡΜΑΝΕΛ και την επανατοποθέτησή της στην αγορά ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, πιστός στο όραμά του για περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας, αναμένεται να προχωρήσει σε νέα μεγάλη εξαγορά στο χώρο του φαρμάκου μέσα στο επόμενο διάστημα.



    ΣΧΟΛΙΑ