• Business

    Η μυστηριώδης πτώση της Frigoglass. Γιατί ο Δαυίδ άφησε τη μετοχή να βουλιάξει

    Γιώργος Δαυίδ Coca Cola HBC

    Γιώργος Δαυίδ, Βασικός μέτοχος Coca Cola 3E


    Δεν έχουν τέλος οι ρευστοποιήσεις στη μετοχή της Frigoglass, η οποία από τις αρχές του έτους έχει καταγράψει απώλειες άνω του 55%, με τις πιέσεις να αυξάνονται κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις και με τους βασικούς μετόχους της εισηγμένης να παρακολουθούν χωρίς αντίδραση, την ελεύθερη πτώση της τιμής, με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές.

    Πηγές της αγοράς αποδίδουν την πτώση σε πιθανή αποχώρηση μεγάλου επενδυτή από την εταιρία, ωστόσο, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο πωλητής, καθώς ο μοναδικός ξένος που εμφανίζεται στο μετοχολόγιο της εισηγμένης είναι η Wellington Management Company LLP που κατέχει το 5,18%, ενώ οι υπόλοιποι έχουν ποσοστά κάτω του 5%. Πάντως σύμφωνα με αναλυτές το συνολικό ποσοστό των ξένων επενδυτών που έχουν συμμετοχή στη μετοχή παραμένει υψηλό, στο 17%, ενώ η Truad Verwaltungs AG, που εκπροσωπεί το βασικό μέτοχο κατέχει 44,48%.

    Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης η μετοχή της Frigoglass σημείωσε χαμηλό στα 0,752 ευρώ, που αποτελεί και χαμηλό 12 μηνών, και τερμάτισε στα 0,815 ευρώ, ενώ άλλαξαν χέρια 161.000 τεμάχια. Στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση, στις 22 Φεβρουαρίου ο όγκος συναλλαγών ανήλθε στα 300.000 τεμάχια και η μετοχή έκλεισε με πτώση 22,36%.

    Όπως είναι φυσικό, η συμπεριφορά της μετοχής αναζωπυρώνει τα σενάρια για ενδεχόμενες στρατηγικές κινήσεις της διοίκησης της εταιρίας, τα οποία δεν επιβεβαιώνονται και μάλιστα στο παρελθόν είχαν διαψευστεί, την ώρα μάλιστα, που αναμένεται μέχρι το τέλος Μαρτίου η ολοκλήρωση της πώλησης του κλάδου υαλουργίας της Frigοglass, στη Νιγηρία και στο Ντουμπάι, στην GZ Industries, τον κορυφαίο κατασκευαστή συσκευασιών αλουμινίου στη Νιγηρία. Πρόκειται για μία συμφωνία που είχε υπογραφεί το Μάιο του 2015 και επρόκειτο να ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2015, αλλά τον περασμένο Δεκέμβριο η διοίκηση της εισηγμένης είχε ανακοινώσει ότι τελικά θα υλοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2016, καθυστέρηση που και τότε είχε επηρεάσει αρνητικά την πορεία της μετοχής της εταιρίας.

    Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη πώληση θα φέρει στα ταμεία της εταιρίας 225 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τη διοίκηση της είναι υψίστης στρατηγικής σημασίας, καθώς καθιστά δυνατή τη σημαντική απομόχλευση του ισολογισμού της και της επιτρέπει να επικεντρώσει τις επενδύσεις της στις σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης που παρουσιάζει ο Κλάδος Επαγγελματικής Ψύξης.

    Παράλληλα με ενδιαφέρον αναμένεται η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2015 και οι εκτιμήσεις της διοίκηση της Frigoglass για το 2016, που θεωρείται μία κρίσιμη χρονιά τόσο για την ελληνική αγορά όσο και για ορισμένες από τις αγορές του εξωτερικού που δραστηριοποιείται η επιχείρηση, καθώς και τα επόμενα σχέδια της προκειμένου οι επενδυτές να έχουν πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της εισηγμένης.



    ΣΧΟΛΙΑ