• Business

    Η αμερικανική οικονομία δεν είναι τόσο δυνατή όσο φαίνεται

    οικονομία


    Τι γίνεται με την αμερικανική οικονομία; Με τη Fed να μιλά ολοένα και πιο συχνά για το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων, οι αναλυτές εστιάζουν στην πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία των ΗΠΑ.

    Έτσι, η ομάδα μακροοικονομικής στρατηγικής της UBS έφτιαξε ένα διάγραμμα των βασικών δεικτών της αμερικανικής οικονομίας που αποτυπώνει σε ποιο επίπεδο βρίσκονται, συγκριτικά με την τελευταία φορά που η Fed αύξησε τα επιτόκια το Δεκέμβριο 2015, και που βρίσκονταν δύο χρόνια πριν.

    Σε γενικές γραμμές, το διάγραμμα του Daniel Waldman και της ομάδας του δεν δείχνει πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία για τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

    Το επιχείρημα της UBS είναι ότι για να αυξήσει η Fed ξανά τα επιτόκια, η οικονομία πρέπει να είναι ουσιαστικά καλύτερη ή τουλάχιστον όχι χειρότερα από ότι ήταν όταν η Fed προχώρησε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κίνηση αυτή. Έτσι, η Fed θα πρέπει να παραμείνει σε αναμονή (και η ομάδα UBS πιστεύει ότι θα το κάνει).

    screen shot 2016-09-01 at 11.04.01 am

    Οι αναλυτές πιστεύουν ότι το θετικό report για τις θέσεις εργασίας που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή θα μπορούσε να “καλύψει” τη Fed στην περίπτωση που αυτή επιθυμεί να αυξήσει τα επιτόκια το Σεπτέμβριο, ωστόσο τα υπόλοιπα οικονομικά στοιχεία δεν είναι τόσο καλά.

    “Αν και τα στοιχεία για την αγορά εργασίας αποτελούν κλειδί, ένα επιπλέον θετικό report για την απασχόληση είναι απίθανο να αλλάξει εντελώς την ψυχολογία των επενδυτών σχετικά με την ανάπτυξη των ΗΠΑ, η οποία είναι πλέον πιο ήπια τόσο σε σχέση με το τέλος του 2014 (όταν ξεκίνησε το ράλι του δολαρίου) όσο και συγκριτικά με το τέλος του 2015, που η Fed αύξησε τα επιτόκια”, αναφέρει ο Waldman.

    Ας δούμε μερικές επισημάνσεις των αναλυτών.

    Πρώτον, η UBS ανέλυσε μία σειρά χρήσιμων δεικτών. Η αύξηση των μισθών, η προσωπική κατανάλωση, οι πωλήσεις νέων κατοικιών και άλλοι δείκτες που αποτυπώνουν πόσο ισχυρή είναι η οικονομία έχουν καταγράψει υψηλά μετά την τελευταία συνεδρίαση της Fed.

    Δεύτερον, η αύξηση των μισθών αναμένεται να σημειώσει επιβράδυνση, καθώς ο βαθμός απασχόλησης στην αγορά εργασίας είναι πολύ υψηλός, λόγω της μείωσης του αριθμού των διαθέσιμων εργαζομένων.

    Τρίτον, υπάρχει το επιχείρημα ότι ο πληθωρισμός έχει επιβαρυνθεί για λόγους περιστασιακούς.

    Τέταρτον, τα στοιχεία για τη μεταποίηση ήταν χειρότερα από αυτά που δείχνει το διάγραμμα, καθώς σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Πέμπτης ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στο 49,4. Έτσι στο διάγραμμα της UBS τα στοιχεία δεν φαίνονται ιδανικά αλλά δεν είναι και πλήρης η εικόνα τους.

    Μπορεί τα στοιχεία που παρουσιάζει το διάγραμμα να μην είναι απογοητευτικά για την οικονομία των ΗΠΑ σε σχέση με την τελευταία φορά που η Fed αύξησε τα επιτόκια της, ωστόσο μπορεί να καθυστερήσουν τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/ptochefsi-tis-hanjin-apili-amesa-tin-agora-xirou-fortiou-pies-ellinikes-naftiliakes-epireazonte/70993



    ΣΧΟΛΙΑ