Θετικά τοποθετείται η έκθεση της Αmbrosia Capital και των αναλυτών Osman Memisoglu και Κωνσταντίνου Ραφαήλ Μαργώνη για τη μετοχή της ΔΕΗ, δίνοντας τιμή στόχο τα 18,40 ευρώ ανά μετοχή, που υποδηλώνει περιθώριο ανόδου 34%, ή 37% αν προστεθεί η αναμενόμενη μερισματική απόδοση 3%.

Η έκθεση διατηρεί σύσταση «αγορά» (Buy) για τη μετοχή, υπογραμμίζοντας τρεις βασικούς λόγους που ενισχύουν τη μακροπρόθεσμη ελκυστικότητά της.

1

Ο πρώτος λόγος είναι η επιτάχυνση της μετάβασης από λιγνίτη σε ΑΠΕ.

Η ΔΕΗ στοχεύει να αυξήσει τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στα 11,8 GW έως το 2027, από 6,2 GW το Μάρτιο του 2025. Ήδη βρίσκονται υπό κατασκευή ή σε προχωρημένο στάδιο 3,7 GW, ενώ έχει εξασφαλιστεί περίπου το 65% του στόχου για το 2027, ενισχύοντας την προβλεψιμότητα της ανάπτυξης. Η στρατηγική εξόδου από τον λιγνίτη έως το 2026, σε συνδυασμό με την εστίαση στις ΑΠΕ, καθιστά τη ΔΕΗ βασικό «παίχτη» στην καθαρή ενεργειακή μετάβαση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ παρουσιάζουν ελκυστικές αποδόσεις (IRR) 11-14% χωρίς μόχλευση, ενισχύοντας τη σταθερότητα των ταμειακών ροών και κατ’ επέκταση την αποτίμηση του Ομίλου. Παράλληλα, η εταιρεία εκμεταλλεύεται τις λιγνιτικές της υποδομές στη Δυτική Μακεδονία για μελλοντικά έργα, όπως data centers, χωρίς να δεσμεύει κεφάλαια σε αυτό το στάδιο.

Ο δεύτερος λόγος είναι η κάθετη ολοκλήρωση ως αντιστάθμιση του κινδύνου τιμών.

Το καθετοποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο της ΔΕΗ, με δραστηριότητα στην παραγωγή, διανομή και προμήθεια ρεύματος, λειτουργεί ως φυσικό αντιστάθμισμα στη μεταβλητότητα των τιμών ενέργειας. Η κυρίαρχη θέση της ως Νο. 1 παραγωγός και προμηθευτής στην ελληνική αγορά επιτρέπει καλύτερη εσωτερική διαχείριση κινδύνων. Με την αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ να φέρνει νέες προκλήσεις (αστάθεια παραγωγής), η ΔΕΗ επενδύει σε ευέλικτες μονάδες (υδροηλεκτρικά, BESS, CCGT), ενισχύοντας την ασφάλεια εφοδιασμού και επωφελούμενη από υψηλούς συντελεστές «capture price», οι οποίοι κυμαίνονται από 1,2 έως και 3,7 φορές πάνω από τις μέσες τιμές της αγοράς.

Ο τρίτος λόγος είναι η ηγετική ανάπτυξη κερδών και μερίσματος στην Ευρώπη.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΔΕΗ θα καταγράψει μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης κερδών ανά μετοχή (EPS) 30% την περίοδο 2024–2027, υποστηριζόμενη από ανάπτυξη EBITDA 14% ετησίως. Οι βασικοί μοχλοί είναι η εντατικοποίηση των επενδύσεων στις ΑΠΕ, η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων και η αύξηση της κερδοφορίας στον τομέα διανομής. Αυτή η δυναμική επιτρέπει στην εταιρεία να προχωρήσει σε προοδευτική μερισματική πολιτική, με στόχο μέρισμα 1 ευρώ ανά μετοχή έως το 2027, που αντιστοιχεί σε σύνθετο ετήσιο ρυθμό αύξησης μερίσματος 36%. Η εκτιμώμενη μερισματική απόδοση ανέρχεται στο 7,3% το 2027, έναντι μόλις 2,9% το 2024, καθιστώντας τη μετοχή ιδιαίτερα ελκυστική για επενδυτές που αναζητούν εισόδημα.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΕΗ FIBER: Ήρθε το ίντερνετ από τη ΔΕΗ με 100% οπτική ίνα και υπερυψηλές ταχύτητες

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Προσθέτει 66MW σε λειτουργία από το project Aegean- Επιπλέον 300 MW εκτός Ελλάδας από το 2025

Στάσσης (ΔΕΗ): Απο σήμερα στις τηλεπικοινωνίες με τιμές έκπληξη – 19,90 ευρώ/1 Gbps