• Business

    Amazon Web Services: Η Ελλάδα στις υποψήφιες χώρες για δημιουργία data center – Πού σχεδιάζει προσλήψεις


    Μετά τη λειτουργία του πρώτου γραφείου στην Αθήνα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ακολουθήσει και η δημιουργία Data Center (κέντρου δεδομένων) στην Ελλάδα από την Amazon Web Services.

    Πρόκειται για ένα πιθανό σενάριο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα βρίσκεται στη λίστα των χωρών που εξετάζονται από την ηγεσία της εταιρείας ως πιθανές για την ανάπτυξη μιας τέτοιας υποδομής. Συγκεκριμένα, η χώρας μας περιλαμβάνεται σε μια μακρά λίστα που επαναξιολογείται διαρκώς, αφού σκοπός της εταιρείας είναι να δημιουργήσει σταδιακά data centers σε κάθε σημαντική χώρα σε όλο τον κόσμο.

    Στην Ευρώπη διαθέτει ήδη data centers στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ στα σχέδιά της είναι και η ανάπτυξη στην Ελβετία και την Ισπανία νέων «ζωνών διαθεσιμότητας» (περιοχές με αυτόνομο ηλεκτρονικό και τηλεπικοινωνιακό δίκτυο όπου βρίσκονται εγκατεστημένα περισσότερα από ένα data center).

    Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Microsoft παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοίνωσε τη δημιουργία κόμβου με Data Center στην Αττική, μια επένδυση που εκτιμάται πως θα ανέλθει σε πάνω από 400 εκατ. ευρώ ενώ η προστιθέμενη αξία της υπολογίζεται πως θα φθάσει στο 1 δισ. ευρώ.

    Με τη δημιουργία του πρώτου γραφείου στην Αθήνα, η Ελλάδα μπαίνει και επίσημα στον «παγκόσμιο χάρτη» της Amazon Web Services, του τεχνολογικού βραχίονα της Amazon του διάσημου δισεκατομμυριούχου Τζεφ Μπέζος. Αν και λίγο πολύ είχε προεξοφληθεί, δεν παύει να αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για την χώρα μας, η οποία παρά την αρνητική συγκυρία συνεχίζει να βρίσκεται στο ραντάρ μεγάλων ξένων εταιρειών που διαβλέπουν ευκαιρίες στην ελληνική αγορά.

    Ραγδαία αύξηση του cloud

    Η ταχύτατη αύξηση της χρήσης των υπηρεσιών cloud (υπολογιστικό νέφος) λειτούργησε καταλυτικά στην απόφαση του τεχνολογικού βραχίονα του αμερικάνικου κολοσσού Amazon. Κάτι που αναγνώρισε και ο επικεφαλής της ΑWS για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Przemek Szuder. «Καθώς οι πελάτες μας στη χώρα αυξάνονται», σημείωσε, «αποφασίσαμε να ανοίξουμε γραφείο στην Αθήνα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των νέων πελατών που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες της AWS για να καινοτομήσουν, να μειώσουν τα κόστη των πληροφοριακών συστημάτων τους και να αναπτυχθούν, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες του υπολογιστικού νέφους (cloud)».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να υποστηρίξει τις Εν Ελλάδι δραστηριότητές της, η εταιρεία σκοπεύει να συνεχίσει τις προσλήψεις Ελλήνων μεταξύ άλλων για θέσεις όπως account managers, partner managers, solutions architects, προσωπικό υποστήριξης κ.α., ώστε να μπορούν οι πελάτες της να εξυπηρετούνται τοπικά και να επικοινωνούν με την AWS στη γλώσσα τους. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, όσο θα μεγαλώνει το αποτύπωμα και το πελατολόγιό της, τόσο θα αυξάνει και τις θέσεις εργασίας.

    Η διεύρυνση της παρουσίας της Amazon Web Servise στην Ελλάδα έρχεται σε συνέχεια της δημιουργίας τοποθεσίας Amazon CloudFront στην Αθήνα και της υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη δημιουργία μίας ψηφιακής Ελλάδας μέσω του cloud computing. Επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και οργανισμοί του δημόσιου τομέα αναπτύσσουν τώρα νέες εφαρμογές στο cloud ως προεπιλογή και θέλουν να μεταφέρουν στο cloud όσο το δυνατόν περισσότερες από τις υπάρχουσες εφαρμογές τους το συντομότερο. Για τις επιχειρήσεις, η ερώτηση δεν είναι πια «αν», είναι «πόσο γρήγορα μπορούμε να κινηθούμε;» και «τι πρόκειται να μεταφέρουμε [στο cloud] πρώτα;».

    Ορισμένες από τις πιο επιτυχημένες startups διεθνώς όπως η Airbnb και το Netflix, μεγάλες επιχειρήσεις όπως η BMW, η Formula 1 και το Twitter, καθώς και δημόσιοι οργανισμοί όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Υπουργείο Δικαιοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου και η NASA χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες AWS.

    Διαβάστε επίσης:

    H Amazon Web Services ανοίγει γραφεία στην Ελλάδα

    Amazon: Τα σχέδια για είσοδο στα ελληνικά πανεπιστήμια και οι σκέψεις για μεγαλύτερη παρουσία στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ