F

Business

Amazon: Τα σχέδια για είσοδο στα ελληνικά πανεπιστήμια και οι σκέψεις για μεγαλύτερη παρουσία στην Ελλάδα

Amazon Web Services


«Πιστεύουμε στην Ελλάδα…»

Έχει περάσει ένας μήνας από τότε που η Microsoft ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε μια μεγάλη επένδυση στον τομέα των data centers στην Ελλάδα, ενώ την εβδομάδα που πέρασε ανακοινώθηκε η εξαγορά της ελληνικής Lamda Hellix από την Interxion, της εισηγμένης στη Νέα Υόρκη Digital Realty, έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους λύσεων κέντρων δεδομένων συνεγκατάστασης σε έναν ουδέτερο φορέα cloud στην Ευρώπη. Μια εξαγορά που, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα δώσει πρόσβαση στην Digital Realty σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές της περιοχής. Την ίδια στιγμή και με αφορμή τις συγκεκριμένες επενδύσεις, επανέρχεται στη συζήτηση, ξανά και ξανά, ένα ακόμη όνομα: Αυτό της Amazon Web Services, θυγατρικής του ομίλου Amazon, η οποία έχει πατήσει ήδη πόδι, από τον Ιανουάριο που πέρασε, στην ελληνική επικράτεια (σ.σ. είχε ήδη παρουσία στην ελληνική αγορά). Πόσο «συνδεδεμένες» μεταξύ τους είναι, όμως, οι εξελίξεις αυτές και τι δείχνουν για την εξέλιξη της χώρας σε τεχνολογικό hub στην περιοχή;

«Πιστεύουμε στην Ελλάδα και εδώ και πολλά χρόνια έχουμε μια ισχυρή, αφοσιωμένη και αυξανόμενη κοινότητα πελατών σε αυτήν. Οι επενδύσεις μας στη χώρα ακολουθούν τα αιτήματα που δεχόμαστε από τους πελάτες μας για να τους βοηθήσουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους», αναφέρει στο mononews.gr πηγή της Amazon Web Services (AWS), κληθείς να σχολιάσει την έντονη κινητικότητα που παρατηρείται στον τομέα της τεχνολογίας και ειδικότερα του υπολογιστικού νέφους (cloud computing) στη χώρα μας. Ωστόσο, η AWS δεν λειτουργεί με βάση τον ανταγωνισμό, το τι κάνουν οι ανταγωνιστές, αλλά ανταποκρίνεται στη ζήτηση που υπάρχει για τις υπηρεσίες cloud που παρέχει.

Η αλήθεια είναι, όμως, ότι η εταιρεία διέβλεψε από νωρίς τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα να εξελιχθεί σε σημαντικό τεχνολογικό κέντρο και γι’ αυτό αποφάσισε και να αποκτήσει παρουσία στη χώρα εγκαίρως. Το πρώτο βήμα έγινε τον περασμένο Ιανουάριο, με τη δημιουργία ενός CloudFront Edge Location στην Αθήνα και το δεύτερο στις 3 Φεβρουαρίου, με την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (Memorandum of Understanding) με την ελληνική κυβέρνηση.

Το Edge Location δεν είναι παρά ένα σημείο δικτύωσης εντός των συνόρων της χώρας και η δημιουργία του ήταν ακριβώς αποτέλεσμα της ζήτησης που υπήρχε για τις υπηρεσίες cloud που παρέχει η εταιρεία. Με τη δημιουργία του συγκεκριμένου Edge στην Ελλάδα, μειώθηκε ο χρόνος πρόσβασης / φόρτωσης για τους τελικούς χρήστες και βελτιώθηκε σημαντικά η εμπειρία του τελικού χρήστη.

Η Amazon Web Services είχε ήδη πελάτες στην Ελλάδα – επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, πολυεθνικές εταιρείες, αλλά και startup εταιρείες που κατανοούν καλύτερα από τον καθένα τα οφέλη της «επιβίβασης στο σύννεφο». Στη συνέχεια, ήρθε το αίτημα της ελληνικής Πολιτείας και η υπογραφή της συμφωνίας με στόχο την επιτάχυνση και διευκόλυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δημοσίου και την προαγωγή της ψηφιακής διακυβέρνησης. Μια συνεργασία που έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα (5-10-15, ακόμη και 25 χρόνια), όπως μακροπρόθεσμο ορίζοντα θέλει να έχει η εταιρεία και στη συνεργασία της με τους ιδιώτες πελάτες της.

Οι σκέψεις για «είσοδο» στα ελληνικά πανεπιστήμια

Ένας από τους στόχους αυτής της συνεργασίας είναι η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων στη χώρα», δεδομένου ότι υπάρχει τεράστια ζήτηση για cloud skills και υπηρεσίες cloud, ζήτηση που αυξάνεται συνεχώς.

Στο πλαίσιο αυτό λειτουργεί και το πρόγραμμα AWS Educate (το οποίο μπορεί να «τρέχει» παράλληλα με ένα δεύτερο πρόγραμμα, το AWS Academy για όποιον θέλει να αποκτήσει άλλα cloud skills) που η εταιρεία ευελπιστεί πως θα περάσει κάποια στιγμή την είσοδο και των ελληνικών πανεπιστημίων. Πολυτεχνικών Σχολών, αλλά και ΑΕΙ, όπως είναι για παράδειγμα τα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Τον Φεβρουάριο, η εταιρεία έβαλε κατά κάποιον τρόπο «τα θεμέλια» και αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στη διαδικασία ανάπτυξης. Όταν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και η επεξεργασία του σχεδίου, θα ακολουθήσει η παρουσίαση του project και, στη συνέχεια, το πρόγραμμα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα σπουδών του ενδιαφερόμενου πανεπιστημιακού τμήματος, θα διδάσκεται από τους καθηγητές του τμήματος, αλλά τα μαθήματα, τις εξετάσεις, τον τρόπο αξιολόγησης θα τα σχεδιάζει η AWS, η οποία θα χορηγεί και τη σχετική πιστοποίηση εξειδίκευσης και επάρκειας.

Σύμμαχος των επιχειρήσεων το cloud computing

Πώς επηρεάζει, όμως, η πανδημία τα σχέδια αυτά; Είναι γεγονός πως το cloud computing θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «σύμμαχος» των επιχειρήσεων στην εξαιρετικά δύσκολη και επώδυνη περίοδο που διανύουμε. Και θα συνεχίσει να είναι και την επόμενη ημέρα, μετά την επανεκκίνηση των οικονομιών.

Ο λόγος; Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τώρα ο κόσμος χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τις υπηρεσίες cloud computing και οι εταιρείες του κλάδου πρέπει να είναι κοντά του περισσότερο από ποτέ. Είναι, όπως επισημαίνουν, θέμα ασφάλειας και υγιεινής, αλλά και μείωσης του κόστους, ανάγκες τις οποίες καλύπτουν οι υπηρεσίες cloud, διευκολύνοντας τον κόσμο που εργάζεται από το σπίτι, την επικοινωνία, αλλά και βοηθώντας επιχειρήσεις όπως του τουρισμού, οι οποίες πλήττονται πολύ σοβαρά σήμερα, να μειώσουν τα κόστη τους, παρέχοντας ευέλικτες λύσεις, προσαρμοσμένες στις ανάγκες που υπάρχουν κάθε στιγμή, χωρίς τους περιορισμούς των φυσικών υποδομών. Η ίδια η AWC παρέχει πάνω από 175 υπηρεσίες στους πελάτες της, από βάσεις δεδομένων και AI μέχρι μηχανική μάθηση κ.ά..

Το cloud, θα μπορούσε να πει κανείς, λειτουργεί, κατά κάποιον τρόπο, τον ηλεκτρισμό: Αφενός πρόκειται για μια πραγματική επανάσταση, όπως υπήρξε και ο ηλεκτρισμός. Αφετέρου λειτουργεί σαν τον διακόπτη: θες ρεύμα, τον ανάβεις, δεν θες, τον κλείνεις. Πληρώνεις μόνο για τη χρήση που κάνεις. Διαφορετικά θα έπρεπε να έχεις δικό σου data center, δικούς σου servers για να καλύπτουν τις μέγιστες απαιτήσεις που μπορεί να προκύψουν, αλλά το κόστος είναι πάντα ίδιο, ακόμη και στις περιόδους που δεν χρειάζεσαι τόσο capacity.

Την περίοδο αυτή, η ζήτηση για υπηρεσίες cloud, λόγω των συνθηκών, έχει αυξηθεί, αλλά η πανδημία θα είναι σύμμαχος και την επόμενη ημέρα, αφού τώρα μπαίνουν οι βάσεις, δημιουργούνται οι ψηφιακές υποδομές που θα φέρουν επιχειρήσεις και οργανισμούς σε καλύτερη θέση όταν θα επανεκκινήσει η οικονομία.

Η προοπτική δε δημιουργίας data center της AWS στην Ελλάδα είναι πιθανή, όπως και το άνοιγμα γραφείων στη χώρα, χωρίς όμως να υπάρχει, κατά τις πληροφορίες του mononews.gr, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα (σ.σ. έχει γραφτεί ότι η AWS ανοίγει γραφεία στην Ελλάδα τον Ιανουάριο). Η AWS, άλλωστε, ανταποκρίνεται στη ζήτηση. Και πρόθεσή της είναι, όσο αυξάνεται η ζήτηση, να αυξάνεται και η παρουσία της στη χώρα.

Διαβάστε ακόμη:

Σημαντικές επενδύσεις σε νέα data centers φέρνει η εξαγορά της Lamda Hellix από την Digital Realty

Το Δημόσιο πάει στο… «σύννεφο», G-Cloud, RΕ-Cloud και H-Cloud, αλλά και Microsoft, Amazon, Google…


ΣΧΟΛΙΑ