• Alumil

  Business

  ALUMIL: Αυτοπεποίθηση και πορεία ανάπτυξης για την ελληνική πολυεθνική

  • NewsRoom

  Μέσα σε ένα περιβάλλον έντονων διεθνών οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων, η επιβίωση, πόσο μάλλον, η ανάπτυξη, αποτέλεσε το μεγαλύτερο «στοίχημα» που κλήθηκαν να κερδίσουν οι ελληνικές εταιρείες τα τελευταία χρόνια.

  Η πανδημία του Covid 19, οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, καθώς και η ενεργειακή κρίση, επηρέασαν και επηρεάζουν την εγχώρια βιομηχανία, με νωπές, ακόμη, στη συλλογική μνήμη, τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας.

  Σε αυτό το απαιτητικό πλαίσιο των αλλεπάλληλων κρίσεων, η ALUMIL, από τις πλέον προηγμένες εταιρείες σχεδιασμού και παραγωγής αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου στον κόσμο, κατάφερε να αναδειχθεί σε ένα από τα λίγα και ξεχωριστά success stories της ελληνικής βιομηχανίας.

  Alumil

  Μεγάλες επενδύσεις με φόντο τη ραγδαία αύξηση των πωλήσεων

  Διανύοντας μια από τις πιο επιτυχημένες περιόδους της ιστορίας της, η ALUMIL όχι απλώς κατάφερε να διαχειριστεί τις προκλήσεις, αλλά ταυτόχρονα να εδραιώσει ακόμη περισσότερο τη θέση της ως ηγέτιδα δύναμη της εγχώριας αγοράς και σημαντικού παίκτη στον κλάδο των αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου διεθνώς.

  Με επενδυτικό πρόγραμμα για το 2024 που ξεπερνά τα 20 εκ. €, η ALUMIL στοχεύει στην αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση για τα προϊόντα της. Αρκεί να αναφερθεί ότι την τελευταία τριετία η ζήτηση καταγράφει σταθερά ανοδική πορεία, με αποκορύφωμα το πρώτο τρίμηνο του 2024, κατά το οποίο οι πωλήσεις σημειώνουν ραγδαία αύξηση.

  Στο πλαίσιο διεύρυνσης της δυναμικότητάς της, η ALUMIL έχει δρομολογήσει μια σειρά μεγάλων επενδύσεων:

  • αγορά οικοπέδου 35.000 m2 και κτιρίου 6.000 m2, δίπλα στο οποίο θα ανεγερθεί νέο κτίριο για τη στέγαση ρομποτικής αποθήκης 4.000 θέσεων με πρόβλεψη για διπλασιασμό των θέσεων.
  • εγκατάσταση νέας, μεγάλης δυναμικότητας, ρομποτικής γραμμής αυτόματης συσκευασίας στο αγοραζόμενο κτίριο.

  Για την υλοποίηση των ανωτέρω επενδύσεων ύψους 15 εκ. ευρώ, η εταιρεία υπέβαλε αίτημα χρηματοδότησης από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

  Παράλληλα, έχει ήδη ολοκληρωθεί, επίσης, η επένδυση στους αεροσυμπιεστές για τις μονάδες διέλασης, το βαφείο, το χυτήριο και τη μονάδα ανοδίωσης. Η συγκεκριμένη επένδυση, ύψους 500.000€, έχει μειώσει την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 1.000MWh.

  Επιπλέον, η ALUMIL «τρέχει» δύο ακόμη σημαντικά έργα: το νέο υπερσύγχρονο βαφείο και τη νέα γραμμή διέλασης, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της στο Κιλκίς. Σημειώνεται ότι μία καινούργια πρέσα (1350ΜΤ) για την αύξηση της δυναμικότητας έχει ήδη εγκατασταθεί και βρίσκεται σε λειτουργία.

  Alumil

  Όσον αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό, η ελληνική πολυεθνική πρωτοπορεί και σε αυτό το πεδίο, καθώς έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση πλατφόρμας IoT (Industry 4.0), που θα επιτρέπει τη διασύνδεση όλων των μηχανών στο cloud για συνεχή παρακολούθηση και ανάλυση big data. Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση ρομποτικής αποθήκης διαχείρισης εξαρτημάτων, με σκοπό τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πελατών.

  Υπογραμμίζεται, ακόμη, ότι όλες οι εταιρείες του ομίλου ALUMIL σύντομα θα επωφελούνται από την εγκατάσταση νέου πληροφοριακού συστήματος SAP ERP. Οι δυνατότητες που παρέχει η πλατφόρμα για περαιτέρω ανάπτυξη σε επίπεδο λειτουργικότητας και ομογενοποίησης διαδικασιών, επικεντρώνονται κυρίως στη βελτίωση της λειτουργίας και στην άμεση λήψη ολοκληρωμένης και ενιαίας πληροφόρησης της Διοίκησης.

  Οικονομική υγεία και νέες δυνατότητες

  Ένα στοιχείο με μεγάλο ενδιαφέρον ως προς τις στρατηγικές επιλογές της ALUMIL είναι ότι οι νέες επενδύσεις δημιουργούν πολλές νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας, με επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα, μια περιοχή με υψηλή ανεργία.

  Πέρα, ωστόσο, από τις μεγάλες επενδύσεις και τις αυξημένες πωλήσεις, η οικονομική υγεία της ALUMIL αποτυπώνεται και στη συνεχώς μειούμενη δανειακή της έκθεση, σε μια εποχή, μάλιστα, που το κόστος δανεισμού αυξήθηκε σημαντικά λόγω της ανόδου των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

  Alumil

  Εξωστρέφεια και συμμετοχή σε εμβληματικά έργα

  Η ALUMIL αποτελεί μια από τις ελάχιστες ελληνικές πολυεθνικές βιομηχανίες. Διαθέτει ισχυρή παρουσία σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλες τις ηπείρους, 32 θυγατρικές, καθώς και 12 εργοστάσια στην Ευρώπη, με τις πλέον σύγχρονες γραμμές παραγωγής, ενώ οι εξαγωγές προϊόντων ανέρχονται σε ποσοστό 80% των συνολικών της πωλήσεων!

  ALUMIL

  Καθοριστικό ρόλο στην εξωστρέφεια της εταιρείας διαδραματίζει το Τμήμα Διεθνών Έργων, που διαθέτει μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία σε projects μεγάλης κλίμακας, είναι στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων και υποστηρίζει την υλοποίηση σημαντικών έργων, με πρόσφατο παράδειγμα την παρουσία της ALUMIL στο εμβληματικό έργο του Ελληνικού, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, με συμμετοχή στο Κέντρο Φροντίδας ΑΜΕΑ, στο Experience Center και προσεχώς στον εντυπωσιακό ουρανοξύστη Riviera Tower.

  Alumil

  Βιωσιμότητα και καινοτομία

  Παράλληλα, η ALUMIL δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και τη μείωση του ανθρακικού της αποτυπώματος, επενδύοντας σε πρωτοβουλίες όπως το Loop 60, το πρώτο πιστοποιημένο ανακυκλωμένο αλουμίνιο στην Ελλάδα για προφίλ αρχιτεκτονικών συστημάτων, η παραγωγή του οποίου απαιτεί 95% λιγότερη ενέργεια συγκριτικά με την παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου.

  Την ίδια στιγμή, η Έρευνα και η Καινοτομία παραμένουν κεντρικοί πυλώνες της επιχειρηματικής της στρατηγικής. Πρόσφατα, μάλιστα, η εταιρεία πέτυχε τη συμμετοχή της στο πρωτοποριακό ευρωπαϊκό πρόγραμμα RecAL του Horizon Europe, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών ανακύκλωσης και ψηφιακών εργαλείων, με σκοπό την προώθηση της κυκλικής οικονομίας του αλουμινίου.

  Πρωτοπορώντας και οδηγώντας τις εξελίξεις

  Στη μέχρι τώρα πολύπλευρη πορεία της, η ALUMIL χαρακτηρίζεται από κινήσεις που αλλάζουν τα δεδομένα του κλάδου και ανεβάζουν τον πήχη της ποιότητας και της καινοτομίας. Όπως αποτυπώνεται μέσα από τις επενδύσεις που έχουν γίνει ή δρομολογούνται, η ALUMIL όχι μόνο διατηρείται στο ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο που μας έχει συνηθίσει, αλλά… «γράφει» ήδη τις επόμενες λαμπρές σελίδες της διαδρομής της!