• Business

    Alibaba: Βουτιά 10% στη μετοχή μετά το «μπλόκο» των ΗΠΑ στις εξαγωγές τσιπ

    • Bloomberg
    Ο Τζακ Μα, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Alibaba

    Ο Τζακ Μα, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Alibaba


    Ένας κλιμακούμενος πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τεχνολογική κυριαρχία έχει προκαλέσει μια από τις πιο εντυπωσιακές ανατροπές της εταιρικής στρατηγικής μέχρι σήμερα.

    Την Πέμπτη, η Alibaba Group Holding απέσυρε τα σχέδιά της για την πλήρη απόσχιση του ομίλου cloud, καθώς δέχθηκε σημαντικό πλήγμα από τις ΗΠΑ, οι οποίες έβαλαν περιορισμούς στις εξαγωγές τσιπ.

    Ο πρόεδρος Τζόζεφ Τσάι και ο Διευθύνων Σύμβουλος Έντι Γου, δύο από τα μακροβιότερα στελέχη κοντά στον ιδρυτή της Alibaba, Τζακ Μα, δήλωσαν ότι ο ηγέτης του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ηλεκτρονικών υπολογιστών της Κίνας χρειάζεται «επανασχεδιασμό» στρατηγικής.

    Ο Γου μάλιστα ανέφερε, στις πρώτες του δημόσιες παρατηρήσεις από τότε που ανέλαβε το “τιμόνι” στην εταιρεία, ότι οι συνεχώς αυξανόμενοι περιορισμοί των ΗΠΑ στις πωλήσεις τσιπ στην Κίνα, ανάγκασαν την εταιρεία να επανεξετάσει το σχέδιό της και ενδεχομένως να διαλύσει την αυτοκρατορία που ο Μα πέρασε δεκαετίες προσπαθώντας να χτίσει, συγκεντρώνοντας έξι οντότητες.

    Η Alibaba ανέφερε επίσης ότι αναστέλλει τη λειτουργία της δημοφιλούς επιχείρησης παντοπωλείου Freshippo.

    Η “απάντηση” της Wall Street

    Η Wall Street δεν άργησε να απαντήσει στην κατάρρευση σχεδίων της Alibaba: Οι μετοχές υποχώρησαν 10% στις συναλλαγές της Νέας Υόρκης, “εξαφανίζοντας” περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια της αγοραστικής της αξίας, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση τους εδώ και έναν χρόνο.

    Η αλήθεια είναι ότι η Alibaba έχει βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς προσπαθεί εδώ και καιρό να επιστρέψει από την πανδημία Covid-19.

    Επίσης, προσπαθεί να αντιμετωπίσει την καταστολή της τεχνολογίας σε ολόκληρη τη βιομηχανία στην Κίνα, ενώ κάνει τα πάντα για να φέρει πίσω traders και αγοραστές που έφυγαν προς άλλες εταιρείες και εταιρικούς πελάτες που έχουν στραφεί σε υπηρεσίες cloud, που υποστηρίζονται από το κράτος.

    Η στιγμή για την Alibaba να αναζητήσει μια δημόσια εγγραφή για το τμήμα cloud της «έχει ήδη παρέλθει», δήλωσε ο Li Chengdong, επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης τεχνολογίας Haitun με έδρα το Πεκίνο.

    «Η δύναμη της ίδιας της επιχείρησης είναι ένα ζήτημα», πρόσθεσε.

    Αντί για διάσπαση, ανέφεραν στελέχη της Alibaba – σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους μετόχους – η εταιρεία θα επικεντρωθεί στην οργανική ανάπτυξη της μονάδας cloud και στην έκδοση του πρώτου ετήσιου μερίσματος συνολικού ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

    Πολλά υποσχόμενη start up

    Πριν από ένα μήνα περίπου, ο κινεζικός ηγέτης του ηλεκτρονικού εμπορίου, ανακοίνωσε ότι μαζί με τον κολοσσό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Tencent Holdings, θα θέσει δημόσια τις προκλήσεις που έχουν επιφέρει οι εμπορικοί περιορισμοί των ΗΠΑ.

    Οι προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να εμποδίσει την κινεζική κυβέρνηση να αποκτήσει τσιπ αιχμής για στρατιωτικές εφαρμογές έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τον ιδιωτικό τομέα της χώρας με απροσδόκητους τρόπους.

    Kινεζικοί τεχνολογικοί γίγαντες είναι μεταξύ των υποστηρικτών της Zhipu, μίας start-up τεχνητής νοημοσύνης που η χώρα ελπίζει ότι μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για την αμερικανική εταιρεία OpenAI που λάνσαρε το δημοφιλές ChatGPT.

    Οι παραβιάσεις ασφαλείας

    Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους αναλυτές, άλλοι παράγοντες μπορεί να έπαιξαν ρόλο στην ανατροπή της Alibaba.

    Η επιχείρησή της στο cloud έχει επιβραδυνθεί και χάνει μερίδιο αγοράς εδώ και χρόνια, ενώ έχει οδηγήσει σε κυβερνητικούς ελέγχους για τυχόν παραβιάσεις ασφάλειας.

    Διαβάστε επίσης: 

    Lawrence Stroll: Ο ιδιοκτήτης της Aston Martin πούλησε μερίδιο της ομάδας F1

    Πωλήσεις ρεκόρ στα ενεχυροδανειστήρια – Πόση δύναμη έχει το «μεταχειρισμένο»;

    ΟΛΠ: Πραγματοποίηση άσκησης με σενάριο την αντιμετώπιση θαλάσσιας και χερσαίας ρύπανσης από ατύχημα



    ΣΧΟΛΙΑ