• Business

    Πωλήσεις ρεκόρ στα ενεχυροδανειστήρια – Πόση δύναμη έχει το «μεταχειρισμένο»;

    • Bloomberg

    Chris Gillespie, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου H&T (Πηγή: H&T)


    Πλήγμα έχουν δεχτεί οι πωλήσεις επώνυμων brands μόδας και καταστημάτων κοσμημάτων σε όλο τον κόσμο, από το αυξανόμενο κόστος ζωής και τους πολέμους στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Από την άλλη, οι ίδιοι παράγοντες αποδεικνύονται όφελος για ένα υποσύνολο λιανοπωλητών που δεν θεωρούνται και τόσο “fancy”: τους ενεχυροδανειστές, που αγοράζουν και πωλούν μεταχειρισμένα ρολόγια και κοσμήματα.

    Οι αυξημένες τιμές του χρυσού – που τροφοδοτούνται από τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή – και οι πληθωριστικές πιέσεις ωθούν περισσότερους ανθρώπους στον δανεισμό μετρητών, χρησιμοποιώντας ως ενέχυρο κοσμήματα και ρολόγια, σύμφωνα με τους διευθύνοντες συμβούλους των κορυφαίων ενεχυροδανειστηρίων του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Μεγάλο ενδιαφέρον για τα μεταχειρισμένα

    Αυξάνεται επίσης το ενδιαφέρον για την αγορά μεταχειρισμένων ειδών πολυτέλειας, τα οποία συχνά θεωρούνται καλύτερης αξίας και πιο βιώσιμα.

    Ο μεταπωλητής ενδυμάτων RealReal την περασμένη εβδομάδα ανέφερε πωλήσεις και περιθώρια κέρδους για το γ’  τρίμηνο που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

    Μια βιτρίνα της H&T Pawnbrokers σε έναν κεντρικό δρόμο στο Hackney του Λονδίνου Φωτογράφος: Andrew Aitchison/Corbis News

    Σε δραματική αύξηση των εσόδων τους οδηγήθηκαν και οι δύο μεγαλύτεροι εισηγμένοι ενεχυροδανειστές του Ηνωμένου Βασιλείου, η H&T Group και η Ramsdens Holdings.

    Οι τιμές των μετοχών τους αυξήθηκαν κατά 60% και 28%, αντίστοιχα τα τελευταία δύο χρόνια, ακόμη και όταν οι παγκόσμιοι πολυτελείς οίκοι από την LVMH, στην οποία ανήκει η Tiffany έως τη Richemont, ιδιοκτήτρια της Cartier, αναφέρουν επιβράδυνση ή πτώση των πωλήσεων.

    Ταυτόχρονα, η ζήτηση για διαμάντια έχει μειωθεί τόσο δραματικά, που η De Beers Group έκανε πρόσφατα το ασυνήθιστο βήμα να αφήσει τους αγοραστές να δουν και να απομακρυνθούν χωρίς να αγοράσουν, όταν έφτασαν στα γραφεία της στη Μποτσουάνα.

    Η δύναμη του pre-hand

    «Η αγορά των μεταχειρισμένων είναι πολύ ισχυρή σε μια συνολική αγορά που δυσκολεύεται, επειδή είναι καλύτερη η σχέση ποιότητας-τιμής, αλλά και από περιβαλλοντικής πλευράς, επειδή το αποτύπωμα άνθρακα είναι χαμηλότερο», επισημαίνει ο Chris Gillespie, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου H&T .

    Οι ενεχυροδανειστές συνήθως προμηθεύονται το απόθεμά τους από άτομα που πωλούν αντικείμενα ή τα χρησιμοποιούν ως εγγύηση για να δανειστούν χρήματα, αλλά αποτυγχάνουν να επιστρέψουν τα χρήματα.

    Ρολόγια Rolex προς πώληση σε κατάστημα Ramsdens. Πηγή Ramsdens

    Επειδή το ποσό που προσφέρεται για κοσμήματα συνδέεται συνήθως με την πιθανή αξία σκραπ σε χρυσό, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχουν κάνει πιο ελκυστική αυτού του είδους την πώληση.

    Η τιμή του χρυσού έχει αυξηθεί κατά 10% τον περασμένο χρόνο.

    Ρεκόρ κερδών στους βρετανικούς γίγαντες του ενεχυροδανεισμού

    Επίσης, όλο και περισσότεροι άνθρωποι βάζουν ενέχυρο διάφορα κομμάτια της συλλογής τους.

    Η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου ενεχύρων της H&T, το οποίο αντιπροσωπεύει δάνεια από εμπορεύματα, έφτασε τα 114,6 εκατομμύρια £ (143 εκατομμύρια δολάρια) τον Ιούνιο, αυξημένη κατά 35% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

    Στην αντίπαλη Ramsdens, ο Αύγουστος ήταν ένας μήνας ρεκόρ για νέους δανεισμούς.

    Τα ίδια και στις  ΗΠΑ

    Σημειώνεται ότι αυτό δεν ένα φαινόμενο που περιορίζεται  μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο:

    Τον Οκτώβριο, αμερικάνικος γίγαντας ενεχυροδανεισμού FirstCash Holdings, ανέφερε έσοδα τρίτου τριμήνου ύψους 786,3 εκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών, σημειώνοντας αύξηση 17% από την ίδια περίοδο του 2022.

    «Βλέπουμε οπωσδήποτε αύξηση στους πελάτες, τόσο στο κατάστημα όσο και στο διαδίκτυο», δήλωσε πριν λίγο καιρό ο Lachlan Given, διευθύνων σύμβουλος της EZCorp, όταν η εταιρεία ανέφερε έσοδα 255,8 εκατομμυρίων δολαρίων για το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο, 18,5% υψηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

    «Όπως μπορείτε να δείτε από τα τριμηνιαία μας αποτελέσματα εδώ, οι αριθμοί παρουσιάζουν κάποια σοβαρή δυναμική», είπε χαρακτηριστικά.

    Τα second hand ήρθαν για να μείνουν

    Σίγουρα, τα second hand κοσμήματα παραμένουν  το υποσύνολο της ευρύτερης αγοράς πολυτελείας.

    Ωστόσο, το ενδιαφέρον γι’ αυτό αυξάνεται, όπως και οι αλλαγές στη μόδα.

    Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει επίσης για τη βιωσιμότητα στη μόδα.

    Περίπου το 12% των ερωτηθέντων στην έρευνα που αναφέρθηκαν στην έκθεση της McKinsey & Co. State of Fashion 2022, ανέφερε τη βιωσιμότητα ως τη μεγαλύτερη ευκαιρία του κλάδου, ένα ποσοστό που αυξήθηκε στο 16% στην έκδοσή της για το 2023. 

    Νωρίτερα, το 2021, η εταιρεία συμβούλων προέβλεψε ότι μέχρι το 2025, έως και το 30% όλων των αγορών εκλεκτών κοσμημάτων θα αντανακλούσε τα συμφέροντα βιωσιμότητας.

    Ένα κατάστημα Ramsdens στο Bradford, West Yorkshire, UK. Πηγή Ramsdens

    Την ίδια στιγμή, οι αγορές χρυσού της Ramsdens αυξήθηκαν κατά 50% κατά τη διάρκεια των 12 μηνών που έληξαν τον Σεπτέμβριο του 2023 και πολλές από τις πωλήσεις κοσμημάτων της προέρχονται από κομμάτια που συνδυάζουν παλιά και νέα.

    Οι πολύτιμοι λίθοι συλλέγονται από ειδικούς της Ramsden από μεταχειρισμένα αντικείμενα, προτού επαναμεταφερθούν σε νέα καλούπια και χαραχθούν.

    «Περίπου το 40% έως 50% του αποθέματος που αγοράζουμε αναδιαμορφώνεται και μεταπωλείται, και το άλλο μισό από αυτά που αγοράζουμε λιώνει», τονίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ramsdens, Peter Kenyon.

    «Υπάρχει μια τεράστια ποσότητα χρυσού, την οποία οι άνθρωποι έχουν βάλει στα συρτάρια τους και δεν φορούν ποτέ», συμπληρώνει.

    Αγορά 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων

    Αυτό είναι μέρος μιας τάσης που εκτείνεται πέρα ​​από τις πωλήσεις πολυτελείας.

    Η παγκόσμια αγορά μεταχειρισμένων ενδυμάτων πρόκειται να διπλασιαστεί σχεδόν, στα 350 δισεκατομμύρια δολάρια, έως το 2027 και αναμένεται να αναπτυχθεί τρεις φορές πιο γρήγορα κατά μέσο όρο από τη συνολική αγορά, σύμφωνα με την Έκθεση Μεταπώλησης του 2023 thredUP .

    «Καθώς οι καταναλωτές στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την πρόκληση του πληθωρισμού, περιμένουμε η μεταπώληση να “λάμψει”», λέει ο Poonam Goyal, ανώτερος βιομηχανικός αναλυτής στο Bloomberg Intelligence.

    Ρολόι Rolex

    Προσθέτει ακόμη ότι είναι απίθανο οι μάρκες πολυτελείας υψηλού επιπέδου να είναι διατεθειμένες να μειώσουν τις τιμές, με κίνδυνο να βλάψουν το εμπορικό σήμα τους.

    Επομένως, επισημαίνει ότι «Τα κοσμήματα έχουν είναι περισσότερο υποψήφια για μεταπώληση, επειδή για παράδειγμα, ένα βραχιόλι από χρυσό 24 καρατίων είναι απίθανο να διαφέρει ουσιαστικά από την αγορά νέου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Διαβάστε επίσης: 

    GasLog (Πήτερ Γ. Λιβανός): Εξασφάλισε δάνειο 2,8 δισ. δολαρίων

    Cenergy: Στα 1,17 δισ. ευρώ οι πωλήσεις στο εννεάμηνο – Πάνω από τα 3 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο παραγγελιών

    Τζον Πόλσον: Παραμένει η δικαστική διαμάχη με πρώην συνεργάτη του



    ΣΧΟΛΙΑ