• Business

    Alexander Abramov: Αγώνα δρόμου για τα ασφαλή νερά της Τουρκίας κάνει το megayacht του Ρώσου μεγιστάνα

    • Bloomberg
    Alexander Abramov, Ρώσος μεγιστάνας

    Alexander Abramov, Ρώσος μεγιστάνας


    Το αξίας 100 εκατ. δολαρίων megayacht Titan του Ρώσου μεγιστάνα του χάλυβα Alexander Abramov ταξιδεύει με τη μέγιστη ταχύτητα για να φτάσει στη Διώρυγα του Σουέζ, πιθανότατα με προορισμό τα ασφαλή νερά της Τουρκίας στα οποία έχουν βρει καταφύγιο από τις κυρώσεις και άλλοι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι.

    Το Titan, που μπορεί να φιλοξενήσει 14 επισκέπτες και 19 μέλη πληρώματος, κατευθύνεται προς τη Διώρυγα του Σουέζ μετά από μακρά παραμονή στο Ντουμπάι και τις Μαλδίβες, δύο προορισμούς που θεωρούνται επίσης ασφαλή καταφύγια για την αποφυγή της κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

    Ο Abramov, ο οποίος έχει περιουσία περίπου 7,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και είναι συνιδρυτής της δεύτερης μεγαλύτερης χαλυβουργίας της Ρωσίας, Evraz Plc, βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων της Αυστραλίας.

    Το megayacht πιθανότατα κατευθύνεται προς την Τουρκία, όπου και άλλοι Ρώσοι μεγιστάνες έχουν μεταφέρει τα πλωτά παλάτια τους αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς η χώρα δεν συμμετέχει στην επιβολή κυρώσεων των δυτικών κυβερνήσεων.

    «Εξετάζοντας τα ιστορικά δεδομένα, ο πιθανός προορισμός για το Titan, αφού που περάσει από τη Διώρυγα του Σουέζ και τη Μεσόγειο θα μπορούσε να είναι το Αιγαίο Πέλαγος, το σημείο εισόδου στην Τουρκία», δήλωσε ο Jerome Weiss, επιστήμονας ναυτιλιακών δεδομένων στην Spire Global. «Τα ταξίδια στην Τουρκία, μια χώρα που δεν έχει ακόμη επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μπορεί να είναι ο λόγος που βλέπουμε αυξημένη κίνηση yacht στην περιοχή».

    Από τότε που επιβλήθηκαν οι κυρώσεις, το Αιγαίο Πέλαγος έχει γίνει σταθμός προορισμού για το 9% των yacht που συνδέονται με Ρώσους ολιγάρχες που βρέθηκαν στη λίστα των κυρώσεων τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, από περίπου 1% τους αντίστοιχους μήνες του 2019, σύμφωνα με την Spire.

    Οι κατασχέσεις

    Σχεδόν δώδεκα super yacht έχουν ήδη κατασχεθεί. Η Γερμανία κατάσχεσε το Dilbar του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Alisher Usmanov, αξίας 750 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Οι ιταλικές αρχές ένα yacht αξίας 530 εκατομμυρίων ευρώ (558 εκατομμυρίων δολαρίων) που ανήκει στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Andrey Melnichenko, ενώ η Ισπανία κατάσχεσε το Tango των 90 εκατομμυρίων δολαρίων του Viktor Vekselberg καθώς και το Crescent αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων που πιστεύεται ότι ανήκει στον Igor Sechin, επικεφαλής της Rosneft Oil με έδρα τη Μόσχα.

    Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ αναζητούν αμοιβαία νομική συνδρομή από τα Φίτζι για την κατάσχεση του Amadea των 325 εκατομμυρίων δολαρίων που συνδέεται με τον δισεκατομμυριούχο του χρυσού Suleiman Kerimov. Δικαστήριο των Φίτζι διέταξε την κράτηση του πολυτελούς σκάφους, εμποδίζοντάς το να εγκαταλείψει το έδαφος του Νότιου Ειρηνικού, ενώ οι αρχές συνεργάζονται με τις ΗΠΑ για την επίσημη κατάσχεσή του. Ένας δικαστής στα Φίτζι θα αποφανθεί σχετικά με το ένταλμα κατάσχεσης των ΗΠΑ στις 3 Μαΐου.

    Ο αγώνας δρόμου του Titan

    Το Titan του Abramov, μήκους 263 ποδιών, έφτασε στις Μαλδίβες στις 4 Φεβρουαρίου. Την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, το πλοίο μετέδωσε ότι κατευθυνόταν προς το εντυπωσιακό θέρετρο Ritz Carlton στα νησιά Φάρι, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg.

    Τέσσερις ημέρες αργότερα, το πλοίο μετέδωσε ότι κατευθυνόταν προς το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Μάλι, το οποίο είναι προσβάσιμο και μέσω νερού με υδροπλάνα.

    To megayacht Titan

    Στις 15 Μαρτίου, την ημέρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε τον τέταρτο γύρο κυρώσεων που στόχευαν τους ολιγάρχες Roman Abramovich, German Khan και άλλους εξέχοντες επιχειρηματίες, το yacht άρχισε να απομακρύνεται από τις Μαλδίβες.

    Μέχρι τις 17 Μαρτίου, βρισκόταν στο Ντουμπάι, όπου έχουν ελλιμενιστεί άλλα megayacht που συνδέονται με υπό κυρώσεις Ρώσους. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στα οποία περιλαμβάνεται το Ντουμπάι, δεν έχουν επιβάλει διεθνείς κυρώσεις και φαίνεται να καλωσορίζουν ακόμη τους Ρώσους.

    To Titan ήταν αγκυροβολημένο στο Ντουμπάι στις 7 Απριλίου όταν η Αυστραλία πρόσθεσε τον Abramov, μαζί με άλλους 66 Ρώσους, στον κατάλογο οικονομικών κυρώσεων και ταξιδιωτικής απαγόρευσης για «τον ρόλο τους στην απρόκλητη, άδικη και παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών.  Ο Abramov δεν υπόκειται επί του παρόντος σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο ή την ΕΕ.

    Εάν το σκάφος του φτάσει την Τουρκία, θα βρεθεί με άλλα αντίστοιχα σκάφη Ρώσων ολιγαρχών, όπως το Eclipse του Abramovich.

    Το superyacht, Clio, του Oleg Deripaska έκανε ένα παρόμοιο ταξίδι αυτό το μήνα. Αναχώρησε από τις Μαλδίβες, διέσχισε τη Διώρυγα του Σουέζ και αγκυροβόλησε σε δύο τουρκικά λιμάνια προτού σταματήσει να εκπέμπει το σήμα προσδιορισμού της θέσης του.

    Διαβάστε ακόμη:

    Οι Ευρωπαίοι κατάσχουν τα mega yachts των Ρώσων δισεκατομμυριούχων



    ΣΧΟΛΙΑ