• Business

    Οι Ρώσοι ολιγάρχες προσπαθούν να γλυτώσουν την κατάσχεση. Πού έχουν κρύψει τα σούπερ γιοτ τους (χάρτης)

    • Newsroom
    Το σούπερ γιοτ Ocean Victory μήκους 140 μέτρων, ιδιοκτησίας του Ρώσου μεγιστάνα Victor Rashnikov

    Το σούπερ γιοτ Ocean Victory μήκους 140 μέτρων, ιδιοκτησίας του Ρώσου μεγιστάνα Victor Rashnikov


    Μετά την εισβολή του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία και μια σειρά κυρώσεων που ακολούθησαν, τα σούπερ γιοτ που ανήκουν σε Ρώσους ολιγάρχες βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος διεθνώς.

    Το Insider, xρησιμοποιώντας δεδομένα αυτόματης παρακολούθησης  χαρτογράφησε την τοποθεσία που βρίσκονταν στις 3 Μαρτίου 19 γιοτ που ανήκουν σε μεγιστάνες του στενού κύκλου του Ρώσου προέδρου.

    Οι τοποθεσίες και οι διαδρομές τους υποδηλώνουν ότι αρκετοί κατευθύνονται σε μέρη στα οποία τα σκάφη τους δεν μπορούν να κατασχεθούν ή ισχύουν σημαντικά φορολογικά πλεονεκτήματα.

    Η κατάσχεση αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τους Ρώσους μεγιστάνες.

    Την Πέμπτη, το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι κατάσχεσε το Amore Vero, ένα σούπερ γιοτ 120 εκατομμυρίων δολαρίων που ανήκει στον διευθύνοντα σύμβουλο της Rosneft, Igor Sechin, το οποίο ήταν αγκυροβολημένο σε γαλλικό λιμάνι.

    Το 500 ποδιών Dilbar, που ανήκει στον Alisher Usmanov, βρισκόταν στο Αμβούργο από την Πέμπτη. Εκείνη την ημέρα, οι λιμενικές αρχές του Αμβούργου διέψευσαν ένα δημοσίευμα του Forbes σύμφωνα με το οποίο είχαν κατασχέσει το πλοίο, ανέφερε το Reuters. Ο Usmanov περιλαμβάνεται στις κυρώσεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

    Το Graceful του Βλαντιμίρ Πούτιν έφυγε από το Αμβούργο στις 7 Φεβρουαρίου

    Το Graceful του Βλαντιμίρ Πούτιν έφυγε από το Αμβούργο στις 7 Φεβρουαρίου, δείχνει ο χάρτης του Insider, και εθεάθη για τελευταία φορά στο Καλίνινγκραντ της Ρωσίας.

    Σύμφωνα με τον χάρτη τέσσερα σούπερ γιοτ, που ανήκουν στους Vladimir Potanin, Alexander Abramov, Alexei Mordashovis και Oleg Deripaska, βρίσκονταν στις Μαλδίβες.

    Οι Μαλδίβες, μία μικρή νησιωτική χώρα στον Ινδικό Ωκεανό, δεν έχουν συνθήκη έκδοσης με τις ΗΠΑ.

    Το Nirvana, που ανήκει στον Potanin, είχε δηλώσει προορισμό το Bandos, ένα νησί στις Μαλδίβες, αλλά στην πραγματικότητα κατευθυνόταν βορειοδυτικά. Στις 4 Μαρτίου, ο Potanin – ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας – δεν ήταν στόχος κυρώσεων.

    Το αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων Titan, του Alexander Abramov, έφτασε στις Μαλδίβες στις 28 Φεβρουαρίου, ανέφερε η Guardian. Ο δισεκατομμυριούχος  πρόεδρος της μεγαλύτερης ρωσικής χαλυβουργικής εταιρείας, έχει επίσης μέχρι στιγμής γλυτώσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

    Εν τω μεταξύ, δύο γιοτ που ανήκουν στον Roman Abramovich ήταν αγκυροβολημένα στον φορολογικό παράδεισο Σαιντ Μάρτιν από την Πέμπτη.

    Το γιοτ του Dmitry Rybolovlev, με το όνομα Anna, αποχώρησε από το Σαιντ Μάρτιν στις 14 Φεβρουαρίου και από την Πέμπτη έπλεε κοντά στον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες, έναν άλλο φορολογικό παράδεισο.

    Ούτε ο Rybolovlev ούτε Abramovich περιλαμβάνονται στις κυρώσεις, ωστόσο, είναι και οι δύο υψηλού προφίλ μεγιστάνες του ποδοσφαίρου και βρίσκονται υπό αυξημένο έλεγχο καθώς τα ρωσικά στρατεύματα προχωρούν στην Ουκρανία.

    Τα γιοτ, που συχνά αποτιμώνται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, αποτελούν τεράστιες “αποθήκες” πλούτου.

    Εξελίχθηκαν σε ακόμη πιο σημαντικά περιουσιακά στοιχεία όταν οι δυτικές χώρες άρχισαν να πολεμούν τους ολιγάρχες, οι οποίοι έχουν χάσει περίπου το ένα τρίτο του συνολικού πλούτου τους λόγω των επιπτώσεων των κυρώσεων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires’ Index.

     Διαβάστε ακόμη:

    Οι Ευρωπαίοι κατάσχουν τα mega yachts των Ρώσων δισεκατομμυριούχων

    Οι πωλήσεις των superyacht εκτινάχθηκαν κατά 77% το 2021 – Παραγγελίες από Jeff Bezos και Steven Spielberg



    ΣΧΟΛΙΑ