Από παράταση σε παράταση βαδίζει το έργο ανέγερσης του νέου διοικητικού συγκροτήματος της Γενικής Γραμματείας Υποδομών στον Ταύρο – Μοσχάτο, καθώς καθυστερήσεις και πολύπλοκες διαδικασίες αναβάλλουν διαρκώς την οριστικοποίηση της σχετικής σύμβασης. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 139,59 εκατ. ευρώ, υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ και έχει ανατεθεί στην κοινοπραξία ΑΚΤΩΡREDEX του ομίλου Κοπελούζου.

Ωστόσο, παρά τον αρχικό προγραμματισμό και τη μεσολάβηση παράτασης της προθεσμίας έως τις 30 Ιουνίου 2025, η κοινοπραξία υπέβαλε νέο αίτημα για επιπλέον χρονική παράταση, επικαλούμενη την αυξημένη πολυπλοκότητα και σπουδαιότητα των συμβατικών εγγράφων, την εμπλοκή πλήθους συμμετεχόντων φορέων, καθώς και τις εκτεταμένες και χρονοβόρες διαδικασίες χρηματοδότησης.

1

Σε σχετική τεκμηρίωση αναφέρεται, επιπλέον, και το μείζον ζήτημα που προέκυψε από την κατάργηση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) και την αντικατάστασή του, γεγονός που επηρεάζει ενδεχομένως τον βασικό σχεδιασμό του έργου και μπορεί να οδηγήσει σε αναπροσαρμογές τόσο στη μελέτη όσο και στη σύνθεση των τελικών εγγράφων.

Παρότι καταγράφεται πρόοδος σε επιμέρους τομείς, η συνολική εικόνα δείχνει ότι απαιτείται επιπλέον χρόνος για την ολοκλήρωση του προσυμβατικού σταδίου και την αντιμετώπιση όλων των τεχνικών και χρηματοοικονομικών θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αποφάσισε την έγκριση νέας παράτασης της προθεσμίας οριστικοποίησης της Σύμβασης Σύμπραξης για χρονικό διάστημα 183 ημερών, έως τις 30 Δεκεμβρίου 2025, προκειμένου να διασφαλιστεί η ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη κατάρτιση των Κύριων και Δευτερευουσών Συμβάσεων Χρηματοδότησης, των Συμβάσεων του Έργου, καθώς και των συνοδευτικών εγγράφων της ΣΔΙΤ, με στόχο την αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη υλοποίηση του έργου.

Σημειώνεται ότι κατά το παρελθόν είχε εκδηλωθεί πρόθεση αποχώρησης της REDEX από την κοινοπραξία, όπως είχε δημοσίως αναφέρει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ, κ. Εξάρχου, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει χώρα κάποια επίσημη αναδιάρθρωση της εργολαβικής σύνθεσης.

Το έργο, το οποίο προχωρά με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), αφορά την κατασκευή του νέου κτηρίου που θα στεγάσει τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, επί της οδού Πειραιώς 166, στον Δήμο Μοσχάτου–Ταύρου. Η αρχιτεκτονική του χαρακτηρίζεται από φουτουριστική αισθητική, όπως αποτυπώνεται και στις σχετικές μακέτες.

Η παρέμβαση περιλαμβάνει την ανέγερση ενός σύγχρονου διοικητικού συγκροτήματος, το οποίο θα καλύψει τις στεγαστικές ανάγκες των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας, καθώς και την κατασκευή και λειτουργία πεζογέφυρας επί της οδού Πειραιώς, με σκοπό την ασφαλή πρόσβαση στο συγκρότημα και την ομαλή κυκλοφορία των πεζών στην περιοχή.

Το νέο κτήριο θα ανεγερθεί σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 8.770,23 τ.μ., ενώ ο συνολικός του κτηριακός όγκος θα φτάσει τα 52.578,17 κυβικά μέτρα. Το κτηριακό σύνολο θα διαμορφώνεται από δύο βασικές ενότητες, οι οποίες θα συνδέονται μέσω ενός διαγώνιου άξονα κυκλοφορίας με καμπυλωμένη γεωμετρία, που θα διατρέχει όλο το πλάτος του οικοδομικού τετραγώνου.

Στο υπόγειο προβλέπεται η δημιουργία σταθμού αυτοκινήτων με δυναμικότητα 332 θέσεων στάθμευσης, εκ των οποίων 141 στο δεύτερο και 191 στο τρίτο υπόγειο επίπεδο. Στο εσωτερικό του κτηρίου θα φιλοξενούνται ποικίλες λειτουργίες, όπως τα γραφεία της Διεύθυνσης Γ.Δ.Π.Μ.Α. Δ23-Κ.Ε.Δ.Ε., τα γραφεία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, αρχεία και αποθηκευτικοί χώροι, εστιατόριο, μουσείο τεχνολογίας, συνεδριακό κέντρο, αμφιθέατρο, κυλικείο και χώροι αναψυχής. Επιπλέον, θα περιλαμβάνονται χώροι υποδοχής και ενημέρωσης, εμπορικές χρήσεις, παιδικός σταθμός, καθώς και εγκαταστάσεις για στάθμευση και διαχείριση όμβριων υδάτων, γεωθερμία και λοιπά τεχνικά δίκτυα.

Η κατασκευή θα ακολουθεί τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και θα ενσωματώνει καινοτόμες λύσεις για υψηλή ενεργειακή απόδοση και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Ο σχεδιασμός προβλέπει την αξιοποίηση του φυσικού φωτισμού και του παθητικού δροσισμού, ενώ το κτήριο θα περιβάλλεται από έναν εξωτερικό «βιοκλιματικό μανδύα», ο οποίος θα αποτελείται από τρία στρώματα: υαλοπετάσματα, επιφάνειες με αναρριχώμενη βλάστηση και κατακόρυφες ρυθμιζόμενες περσίδες αλουμινίου. Παράλληλα, θα αξιοποιηθούν φυτεμένα δώματα και ψυχρά υλικά, συνθέτοντας ένα λειτουργικό και περιβαλλοντικά φιλικό δημόσιο κτήριο.

Συμπληρωματικά προς το διοικητικό συγκρότημα, προβλέπεται η κατασκευή πεζογέφυρας επί της οδού Πειραιώς, η οποία θα έχει μήκος γεφύρωσης 16 μέτρων και συνολικό κατασκευαστικό μήκος 29,35 μέτρων. Το καθαρό ύψος από το οδόστρωμα θα είναι 5,35 μέτρα και το συνολικό ύψος της κατασκευής θα φτάνει τα 9,75 μέτρα. Στις πλευρές της γέφυρας θα κατασκευαστούν πυρήνες από οπλισμένο σκυρόδεμα, στους οποίους θα ενσωματωθούν κλιμακοστάσια και ανελκυστήρες, εξασφαλίζοντας πλήρη προσβασιμότητα και ασφάλεια για όλους τους χρήστες.

Διαβάστε επίσης:

Ευθύμιος Μπουλούτας (Ελλάκτωρ): Στόχευση σε ακίνητα και τουρισμό με όχημα τη Μαρίνα Αλίμου

ΑΚΤΩΡ: Το σχέδιο Εξάρχου για να γίνει η πρώτη κατασκευαστική

Αλέξανδρος Εξάρχου: “Make AKTOR Great Again”- Στόχος 2025 1,5 δισ. κύκλος εργασιών