• Business

    Η Airbnb τρομοκρατεί την αγορά ακινήτων στο Λονδίνο!

    • NewsRoom
    london


    Η Airbnnb “απειλεί” τη βρετανική πρωτεύουσα. Η μεγάλη απήχηση της εταιρείας έχει εκτοξεύσει τα ενοίκια του Λονδίνου στα ύψη, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να λάβει αυστηρότερα μέτρα ελέγχου της. Φαίνεται πως η δημοφιλής ψηφιακή πλατφόρμα ενοικίασης ιδιωτικών ακινήτων, έχει “ταράξει” την αγορά real estate της πόλης.

    Οι ανησυχίες ξεκίνησαν μετά την εφαρμογή νομοθεσίας, η οποία επιτρέπει στους πολίτες να νοικιάζουν έναν χώρο της ιδιωτικής κατοικίας τους για διάστημα μέχρι και 90 ημερών το χρόνο. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες κρατούν διαμερίσματα μόνο για ενοικίαση μέσω Airbnb και δεν τα διαθέτουν για μακροχρόνια ενοικίαση. Ένα φαινόμενο που αυξάνει τις τιμές στην αγορά ακινήτων.

    Λονδίνο

    AdTech Ad

    Αυτή η διευκόλυνση είχε ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση των ενοικιάσεων μέσω airbnb. Η ζήτηση που έχουν πλέον τα δωμάτια αυτά θα φέρουν μια ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στα ενοίκια του Λονδίνου και της Μεγάλης Βρετανίας γενικότερα.

    Σύμφωνα με την αναφορά της Business, Innovation, and Skills (BIS): “Έχουμε ισχυρές αποδείξεις ότι ενώ εταιρείες σαν την Airbnb ενισχύουν την οικονομική κατάσταση ιδιοκτητών που νοικιάζουν κάποιο χώρο τους, ωστόσο μπορούν να ζημιώσουν ανεπανόρθωτα την πρωτεύουσα”.

    Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως για παράδειγμα η Βαρκελώνη, το Βερολίνο και το Παρίσι στις οποίες η εφαρμογή της Airbnb είναι ιδιαίτερα δημοφιλής.

    Airbnb
    Συνιδρυτές Airbnb, από τα αριστερά, Joe Gebbia, Nathan Blecharczyk και Brian Chesky.

    Μάλιστα, λίγους μήνες νωρίτερα και το Βερολίνο προσπάθησε να επιβάλλει αυστηρούς κανονισμούς στην εταιρεία, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τις τιμές των ενοικίων της, αλλά και να αποδεσμεύσει τους χώρους κατοικίας για μόνιμους κατοίκους και νέους που επιλέγουν να μετακινηθούν σε μόνιμη βάση στην πόλη.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πλειονότητα των οικοδεσποτών της Airbnb είναι Λονδρέζοι κάτοικοι οι οποίοι μοιράζονται ένα δωμάτιο του σπιτιού τους για να αυξήσουν το εισόδημα τους και να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά σε μια από τις ακριβές πόλεις του κόσμου.

    londoners

    Πάντως, ένας τυπικός ενοικιαστής Airbnb στο Λονδίνο βγάζει ένα επιπρόσθετο εισόδημα της κοντά στις 3,500 στερλίνες, διαθέτοντας απλώς το χώρο του για 50 βράδια. Από τη μεριά τους πάντως οι οικοδεσπότες της Airbnb υποστήριξαν πως για πέρσι απέφεραν στην οικονομία της πρωτεύουσας κέρδη που άγγιξαν τα 1.3 δισ. στερλίνες. Ένα διόλου ακαταφρόνητο ποσό.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

    http://www.mononews.gr/74670-2/74670



    ΣΧΟΛΙΑ