• Business

    Agrino: Έμφαση στις εξαγωγές και ανάδειξη των ελληνικών οσπρίων

    Διευθυντής εξαγωγών και μάρκετινγκ της εταιρείας, Άγις Πιστιόλας


    Ώθηση στην εξαγωγική δραστηριότητά της επιχειρεί να δώσει η Agrino, μέσα από την καλύτερη διείσδυση στις μεγάλες αγορές της ΕΕ, των ΗΠΑ αλλά και στις αναπτυσσόμενες χώρες της Ανατολικής Ασίας και την Αυστραλία.

    Σύμφωνα με τον διευθυντή εξαγωγών και μάρκετινγκ της εταιρείας, Άγι Πιστιόλα, η Agrino έχοντας κατακτήσει την ελληνική αγορά, θέτει στόχο την ενίσχυση της εξαγωγής των επώνυμων προϊόντων της και του αποτυπώματός της στις διεθνείς αγορές, όπου βρίσκεται το μέλλον των ελληνικών επιχειρήσεων.

    Ήδη, οι εξαγωγές της εταιρείας παρουσιάζουν ικανοποιητική αύξηση της τάξεως του 8% και, πλέον, αντιπροσωπεύουν το 13% του τζίρου της εταιρίας, ενώ σε επίπεδο όγκου ξεπερνούν το 20%.

    Την ίδια ώρα, δρομολογούνται νέες επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2019 έως το 2022, προκειμένου τη δημιουργία νέων προϊόντων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες, αλλά και τον εκσυγχρονισμό των γραμμών παραγωγής.

    Να σημειωθεί πως η Agrino λάνσαρε στις αρχές του 2019 μια ολοκαίνουρια σειρά ρυζογκοφρετών σε 5 διαφορετικές γεύσεις ακολουθώντας το παγκόσμιο trend του healthy snacking.

    Έμφαση δίδεται και στην καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων στο χώρο των οσπρίων, οι οποίες τείνουν να γίνουν μάστιγα. Ο κ. Πιστιόλας στο πλαίσιο αυτό τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ειδικών δομών που με σύγχρονα μέσα θα διασφαλίσουν την ιχνηλασιμότητα, ενώ πρόσθεσε ότι η Agrino «τρέχει» προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας διασφάλισης ελληνικών σπόρων, στηρίζοντας πάνω από 300 αγρότες.

    Εξίσου μεγάλο θέμα σύμφωνα με τον κ. Πιστιόλα είναι η διαμόρφωση για όλα τα ελληνικά επώνυμα προϊόντα μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής ώστε να ανακτήσουν το «χαμένο» έδαφος σε επίπεδο δικτύων, αλλά και να διασφαλίσουν αγορές για τους αγρότες μας.

    Να σημειωθεί πως η Agrino είναι 100% ελληνική εταιρεία και διατηρεί ηγετικά μερίδια στην εγχώρια αγορά οσπρίων και ρυζιού. Ειδικότερα, στην κατηγορία του ρυζιού η εταιρία κατέχει την πρώτη θέση με ποσοστό 32%, την δεύτερη θέση στην κατηγορία των οσπρίων με ποσοστό 25% ενώ στην κατηγορία της ρυζογκοφρέτας διατηρεί επίσης ηγετικό μερίδιο με ποσοστό 10%.

    Διαθέτει 2 παραγωγικές μονάδες στο Αγρίνιο και την Σίνδο και μία μικρότερη στην Καστοριά για συλλογή κι επεξεργασία των φημισμένων Γίγαντων-Ελεφάντων Καστοριάς ΠΓΕ, καθώς και 3 κέντρα Αποθήκευσης και Διανομής, σε Αγρίνιο, Αθήνα και Σίνδο και απασχολεί 174 εργαζόμενους.

    Το 2019, παρουσίασε καθαρές πωλήσεις 29,3 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας οργανική ανάπτυξη, χωρίς εμπόριο α’ υλών της τάξεως του +6,3%. Η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) υπερέβη τα 2 εκατ. ευρώ έναντι 1,56 εκατ. ευρώ το 2018.



    ΣΧΟΛΙΑ