• Business

    Αγριεύουν τα πράγματα στις ελληνικές τράπεζες. Τι λένε τα επιτελεία τους στην Αθήνα


    Με συνεχείς συσκέψεις τα επιτελεία των τραπεζών προσπαθούν να ανακόψουν το «κύμα» αρνητικών επιπτώσεων από το συνδυασμό της κακής παγκοσμίως χρηματιστηριακής συγκυρίας, η οποία χτυπά αλύπητα και την ελληνική αγορά και της στασιμότητας που προκαλεί η αβεβαιότητα για την αξιολόγηση.

    Οι διοικήσεις Σάλλα – Λεκκάκου στην Τράπεζα Πειραιώς, Μαντζούνη – Φιλάρετου στην Alpha Bank, Καραμούζη – Καραβία στην Eurobank και Κατσέλη – Φραγκιαδάκη στην Εθνική Τράπεζα έχουν να αντιμετωπίσουν τον κλυδωνισμό των αγορών που λαμβάνει χώρα διεθνώς αλλά έχει πολλαπλασιαστική ισχύ για την μικρή και «ταλαιπωρημένη» εγχώρια αγορά. Την ίδια στιγμή καλούνται να ολοκληρώσουν τους προυπολογισμούς του 2016, μη έχοντας όμως βασικές παραμέτρους σχετικά με τα μακροοικονομικά της χώρας.

    Όπως τονίζει κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος στο mononews, «ανησυχούμε μήπως κάνουμε budget, τα οποία θα πέσουν πολύ έξω, όπως έγινε το 2015». Ενώ μέχρι το Νοέμβριο του 2014, ο σχεδιασμός προέβλεπε για παράδειγμα, αύξηση των χορηγήσεων, οι προυπολογισμοί έκτοτε άρχισαν να αλλάζουν συνεχώς τους επόμενους μήνες, μέχρι που τινάχθηκαν στον αέρα.

    Το αβέβαιο χρονοδιάγραμμα αξιολόγησης αποτελεί το μεγαλύτερο προβληματισμό για τους τραπεζίτες, αφού από μια επιτυχή αξιολόγηση εξαρτάται η επιστροφή σε κανονικότητα, η επαναπρόσβαση στη χρηματοδότηση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας και η μείωση του κόστους ρευστότητας.

    Υπό αυτές τις συνθήκες, η κατάρτιση των budget γίνεται μετ΄εμποδίων ενώ το «κερασάκι» είναι η περιπέτεια των διεθνών αγορών που πλήττει και τους ελληνικούς τίτλους και κάνει καθημερινές τις επαφές των αρμόδιων στελεχών του Investment Relations με ανήσυχους επενδυτές.

    Oι επικεφαλής των τραπεζικών ομίλων, στην πρώτη γραμμή όλοι κατά την ανάπτυξη του κλάδου, επικεντρώνονται στην αναστροφή της συρρίκνωσης που βίωσε ο κλάδος τα τελευταία χρόνια, με την προυπόθεση ότι θα ομαλοποιηθεί το μέτωπο των δημοσιονομικών.

    Ενδεικτικά, την πενταετία 2009-2015, το μέγεθος των εγχώριων τραπεζών έχει υποχωρήσει στο μισό: έχουν χαθεί περίπου 50.000 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 25.000 στην Ελλάδα και επίσης 25.000 στο εξωτερικό ενώ το συνολικό δίκτυο καταστημάτων έχει μειωθεί στα 4.200 σήμερα από 7.715 που ήταν στο τέλος του 2008.

     Τα καταστήματα στην Ελλάδα έχουν μειωθεί κατά 42,3%, οι εργαζόμενοι κατά 36% και τα ΑΤΜ κατά 28,7% και στο εξωτερικό, τα καταστήματα έχουν μειωθεί κατά 49% και οι εργαζόμενοι κατά 52%.

    Οσο αφορά τις καταθέσεις, από το επίπεδο των 240 δισ. ευρώ που διαμορφώνονταν οι καταθέσεις το 2009, σήμερα έχουν υποχωρήσει στα 120 δισ. ευρώ ενώ το υπόλοιπο δανείων διαμορφώνεται στα 204 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 35% από το επίπεδο του 2009. Από τα δάνεια σήμερα, περίπου 100 δις.ευρώ θεωρούνται προβληματικά και δεν εξυπηρετούνται κανονικά.

    Με δεδομένη την μείωση του ΑΕΠ την περίοδο 2009 – 2015 κατά 25%, έχει συντελεστεί  προσαρμογή του κλάδου στη νέα οικονομική πραγματικότητα, ενώ περαιτέρω μειώσεις δικτύου και προσωπικού βρίσκονται στα σκαριά. Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του 2017 οι συστημικές τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν στη μείωση των θέσεων εργασίας κατά τουλάχιστον 5.694 εργαζομένους και στη διακοπή λειτουργίας 179 καταστημάτων.



    ΣΧΟΛΙΑ