• Business

    Αγορά ενέργειας: Παιχνίδια καταγγέλλει ο Κωστής Χατζηδάκης-Με την πλάτη στον τοίχο οι μικροί προμηθευτές

    Εργασίας

    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Οικονομικών


    Συνεχίζονται οι.. “παιδικές ασθένειες” του νέου συστήματος στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας του target model, το οποίο, αν και στην ορθή εφαρμογή του μαζί με τις διεθνείς συνδέσεις της χώρας, θα ενισχύσει τελικά τον ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών, (όπως λέει ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης), κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ακόμη.

    Μάλιστα συμβαίνει το αντίθετο, φέρνει τον κίνδυνο αυξήσεων της τάξης του 20% στις μη καθετοποιημένες εταιρείες προμήθειας,  από τον Ιανουάριο και αναβρασμό στην αγορά ενέργειας.

    Στην ομιλία του στη Βουλή την Δευτέρα το Βράδυ ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μίλησε με γρίφους, καθώς περιορίστηκε να αναφερθεί σε παιχνίδια στην αγορά ενέργειας, χωρίς άλλες εξηγήσεις. Ειδικότερα, είπε: “Ξεκαθαρίζω και από αυτό εδώ το βήμα προς κάθε κατεύθυνση: Παιχνίδια με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας δεν θα γίνουν ανεκτά από καμία πλευρά! Τελεία και παύλα!  Ξέρω ότι μετά το αυστηρό μήνυμα του ΥΠΕΝ, η αγορά αντέδρασε θετικά τις τελευταίες ημέρες μετά την παρέμβαση του υπουργείου, αλλά  επαναλαμβάνω ότι δεν εφησυχάζουμε ούτε δευτερόλεπτο, το μήνυμα είναι απολύτως σαφές”.

    Που απευθύνεται όμως το μήνυμα; Ποιος “παίζει παιχνίδια” στην αγορά ενέργειας;

     Η φράση αυτή του υπουργού δημιουργεί ερωτηματικά, για τη στάση του υπουργείου σε μια κατάσταση συνεχιζόμενου αναβρασμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, στην οποία οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά κινούνται ανοδικά. Ποιοι παίζουν τα παιχνίδια και τί είδους είναι αυτά; Ποια μέτρα θα πάρει ώστε να μην είναι ανεκτά;
    Οι τιμές εν τω μεταξύ συνεχίσουν ανοδικά στην Ημερήσια Αγορά (DAM). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αυριανές τιμές στην Ημερήσια αγορά είναι στο 64,9 ευρώ /MWh όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 50-55 ευρώ/MWh στην Ιταλία  58 ευρώ/MWh, στη Βουλγαρία 60,09 ευρώ/MWh, στο Βέλγιο και την Ολλανδία 47 ευρώ/MWh.
    Ωστόσο τις επόμενες μέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί η σύζευξη με την αγορά της Ιταλίας, οπότε αναμένεται οι τιμές να αποκλιμακωθούν.
    Το πρόβλημα με την αγορά Εξισορρόπησης

    Το μεγάλο πρόβλημα όμως της αγοράς, είναι η αγορά Εξισορρόπησης, όπου οι εταιρείες προμήθειας πληρώνουν επιπλέον μεγάλα κόστη ανά MWh στους παραγωγούς ενέργειας.

    Οι τιμές στην χρηματιστηριακή αγορά εξισορρόπησης παραμένουν σε υψηλά επίπεδα (που απέχουν, όπως όλα δείχνουν, από τα 43,37 €/MWh της πρώτης εβδομάδας του Δεκέμβρη, αλλά δεν παύουν να είναι 3, 4 και 5 φορές υψηλότερες από εκείνες που ίσχυαν πριν το terget model).

    Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα   ΑΔΜΗΕ και ΡΑΕ  έβγαλαν σε διαβούλευση τροποποίηση του κανονισμού εξισορρόπησης, στην οποία εισηγούνται αλλαγές για να δρομολογηθεί αποκλιμάκωση.

    Εν τω μεταξύ για τη Δευτέρα ήταν προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη της ΡΑΕ  με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) της Κομισιόν, προκειμένου να τεθούν υπόψη των Βρυξελλών τα δεδομένα που έχουν προκύψει κατά την εφαρμογή του target model στη χώρα μας και οι επιπτώσεις στη λειτουργία του ανταγωνισμού στην ηλεκτρική αγορά. Φήμες για καταγγελία στην Κομισιόν, από κάποια μη καθετοποιημένη εταιρεία προμηθευτών δεν επιβεβαιώνονται.

    Με την πλάτη στον τοίχο οι μη καθετοποιημένοι: Ασφαλιστικά, πιέσεις να μην πληρώσουν και στα βάθος αυξήσεις

    Οι μη καθετοποιημένοι προμηθευτές ωστόσο βρίσκονται “με την πλάτη στον τοίχο” καθώς καλούνται ή να πληρώνουν τα τεράστια κόστη στους παραγωγούς Ενέργειας για την Αγορά Εξισορρόπησης, ή να αυξήσουν τις τιμές στους πελάτες τους, πυροβολώντας τα πόδια τους, αφού σε αυτή την περίπτωση θα χάσουν τους πελάτες τους. Ωστόσο, με βάση τα σημερινά δεδομένα οι αυξήσεις στα τιμολόγια από 10-20% θεωρούνται αναγκαίες.

    Η άλλη επιλογή τους, είναι το επίσημο και νόμιμο “δεν πληρώνω”, δηλαδή να κινηθούν  νομικά ζητώντας να μην πληρώνουν τα κόστη της Αγοράς Εξισορρόπησης. Ήδη τα πρώτα ασφαλιστικά της αγοράς έγιναν, σύμφωνα με πληροφορίες από την volterra και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες.

    Πληροφορίες έχουν αναφέρει, ότι η ΡΑΕ έχει λάβει Αίτημα Λήψης Προσωρινών Μέτρων για άμεση αναστολή των οικονομικών υποχρεώσεων των Προμηθευτών από την Αγορά Εξισορρόπησης. Στη συνέχεια (και επειδή, όπως αναφέρεται, η Αρχή δεν προέβη σε κάποια ενέργεια) κατατέθηκε στη ΡΑΕ καταγγελία εναντίον του Διαχειριστή (ΑΔΜΗΕ) για παράβαση των υποχρεώσεών του.

    Ζητείται μάλιστα να διαταχθεί ο ΑΔΜΗΕ να τροποποιήσει άμεσα, με αναδρομική ισχύ, την σχετική Τεχνική Απόφασή του, αλλά και να του επιβληθεί πρόστιμο ανάλογο με τη ζημία που έχει προκληθεί στους μη καθετοποιημένους Προμηθευτές.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ