• Business

    Αυτή η τράπεζα θα γλιτώσει από τον Αρμαγεδδώνα του Brexit


    Eίναι γνωστό πως όλες οι βρετανικές τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν την καταστροφή σε περίπτωση που γίνει το Brexit. Όμως υπάρχει μια που θα γλιτώσει. Αυτή η τράπεζα είναι η Standard Chartered, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Bernstein. Στην πρόσφατη αναφορά τους, οι αναλυτές της Bernstein, παρουσίασαν λεπτομερώς τι θα προκαλέσει ένα Brexit στο βρετανικό τραπεζικό σύστημα. Στην πρόσφατη αναφορά τους, οι αναλυτές της Bernstein, παρουσίασαν λεπτομερώς τι θα προκαλέσει ένα Brexit στο βρετανικό τραπεζικό σύστημα. Εν ολίγοις, πρόκειται για συντέλεια – τα κατά κεφαλήν εισοδήματα θα μειωθούν δραματικά, τα χρέη των τραπεζών θα εκτοξευτούν και γενικά η κατάσταση θα θυμίζει τοπίο μετά την επέλαση ενός τυφώνα.

    Όλες σχεδόν οι βρετανικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν βουνά από μπελάδες με τους μεγάλους δανειστές να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος.

    Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τη Bernstein, υπάρχει μια βρετανική τράπεζα που μπορεί να αποφύγει όλο το χάος που θα επέλθει και μπορεί ακόμα και να επωφεληθεί από το Brexit.

    Η τράπεζα αυτή είναι η Standard Chartered, η οποία φιγουράρει και στη λίστα FTSE 100, (στις 14:30 ώρα Ελλάδος η μετοχή της υποχωρούσε κατά 6%) που επικεντρώνεται στις αναδυόμενες αγορές. Ο λόγος που η Bernstein πιστεύει τόσο πολύ στη συγκεκριμένη τράπεζα είναι ακριβώς ότι δεν έχει καθόλου έκθεση στη βρετανική αγορά, όσο παράδοξο κι αν αυτό ακούγεται.

    Η Standard Chartered δεν έχει καθόλου παραρτήματα στη Μεγάλη Βρετανία και οι δραστηριότητές της επικεντρώνονται κυρίως στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία. Ως εκ τούτου, η Bernstein σημειώνει ότι οι βρετανικές τραπεζικές μετοχές με τη μεγαλύτερη απόδοση τώρα θα είναι αυτές της Standard Chartered – συμβουλεύει στην ουσία τους επενδυτές να αγοράσουν τώρα με σκοπό να σημειώσουν άνοδο στο προσεχές μέλλον.

    Και προσέθεσε ότι την ίδια στιγμή που η Standard Chartered θα βγει σχεδόν σώα και αβλαβής από την κατάσταση, το μεγάλο πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουν οι δύο βρετανικοί τραπεζικοί κολοσσοί Barclays και Lloyds.

    Και ενώ ένα Brexit φαίνεται να μην προκαλεί σημαντικό πλήγμα στην Standard Chartered βραχυπρόθεσμα, η εν λόγω τράπεζα αντιμετωπίζει και μια σειρά άλλων προβλημάτων που αφορούν κυρίως τον εσωτερικό δανεισμό μεταξύ των στελεχών με πολύ υψηλά επιτόκια, κάτι που ο CEO της τράπεζας, Bill Winters, αποκαλεί ως τον “καρκίνο” που κατατρώει την τράπεζα.

    Δείτε παρακάτω 4 σχεδιαγράμματα με την πτώση των  4 βασικών τραπεζικών μετοχών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Λονδίνου:

    screen shot 2016-06-24 at 11.57.20 screen shot 2016-06-24 at 11.56.34 screen shot 2016-06-24 at 11.56.57 screen shot 2016-06-24 at 11.58.50



    ΣΧΟΛΙΑ