• Business

    Αegean Baltic Bank: Σήμερα η κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών – Εκτός η Παγκρήτια, πώς έχει το παζλ των μνηστήρων

    Γιάννης Κούστας και Νίκος ΤσάκοςΓιάννης Κούστας και Νίκος Τσάκος

    Γιάννης Κούστας και Νίκος Τσάκος


    Μπαίνει σήμερα στην τελική της ευθεία η διαγωνιστική διαδικασία εκχώρησης πλειοψηφικού «πακέτου» της Aegean Baltic Bank. Μιας μικρής αλλά υγιέστατης τράπεζας, εξειδικευμένης στον τομέα των ναυτιλιακών δανείων, με 20χρονη παρουσία στην ελληνική αγορά.

    Το εναρκτήριο λάκτισμα δίδεται με την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών, η οποία εκτός απροόπτου αναμένεται να ολοκληρωθεί το απόγευμα της σημερινής μέρας. Τότε και θα πιστοποιηθεί ποιοι και πόσοι από τους δυνητικούς ‘’μνηστήρες’’ θα θελήσουν να κάνουν το επόμενο βήμα.

    Υποβάλλοντας τους φακέλους των προτάσεών τους για την απόκτηση του 55% της τράπεζας. Με το ζητούμενο τίμημα να έχει ώς βάση εκκίνησης τη λογιστική αξία της AegeanBank. Η οποία υπολογίζεται στα 115 εκατ. ευρώ και ώς εκ τούτου για το παραχωρούμενο ‘’πακέτο’’ θα πρέπει οι προτάσεις να υπερβαίνουν τα επίπεδα των 63,3 εκατ. ευρώ.

    Έχοντας κτίσει τη μετοχή τους συμμετοχή στην ΑΒΒank από το 2008, οι εφοπλιστές Γιάννης Κούστας και Νίκος Τσάκος πουλάνε το σύνολο της θέσης τους ( 48%) που είναι ισομερώς κατανεμημένη. Όπως όλα δείχνουν η κίνηση εξόδου από την τράπεζα γίνεται κοντά στα κόστη κτήσης, χωρίς να αφήνει ουσιώδη περιθώρια υπεραξιών. Άλλωστε οι σχέσεις τους με τον 75χρονο ιδρυτή και CEO της Aegean Bank Θόδωρο Αφθονίδη απέχουν παρασάγγας από το να χαρακτηριστούν ως αρμονικές.

    Από το χαρτοφυλάκιο Αφθονίδη που τώρα ελέγχει το 41% θα πουληθεί το 5%, δίνοντας με τον τρόπο αυτό και κάποιες ανάσες στις προσωπικές του δανειακές υποχρεώσεις, σε δύο τράπεζες.

    Το ‘’παζλ’’ των πωλητών συμπληρώνει ο Κωνσταντίνος Χατζηπαναγιώτης, Πρόεδρος και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Aegean Baltic Bank ( μέλος επίσης του Δ.Σ της Ιντρακάτ), από τον οποίο παραχωρείται το 2% στην εν εξελίξει διαδικασία.

    Μια διαδικασία όπου ο Θόδωρος Αφθονίδης, που δεν είναι ούτε ο ευκολότερος, ούτε και πιο συζητήσιμος άνθρωπος στο κόσμο, παραμένει ένας αστάθμητος παράγοντας. Ειδικά στην περίπτωση κατά την οποία θα θελήσει να έχει στα χέρια του τη διοίκηση της τράπεζας και μετά από την παραχώρηση του πλειοψηφικού ‘’πακέτου’’ των μετοχών. Όντας ο ίδιος μειοψηφία…

    Οι δυνητικά ενδιαφερόμενοι για το «πακέτο» του 55%

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά σε ότι αφορά τη σημερινή κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών.

    Αν και η Παγκρήτια Τράπεζα των Εξάρχου- Μπάκου-Καϋμενάκη εμφανιζόταν ως ισχυρός μνηστήρας για την Aegean Bank, εν τούτοις δεν θα μπει στη διαδικασία διεκδίκησης, σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες, που εν τέλει θα κριθούν εν τοις πράγμασι.

    Μένει επίσης να διακριβωθεί ποια θα είναι η στάση που θα τηρήσει και η Alpha Bank, η οποία συγκαταλέγεται στους δυνητικά ενδιαφερόμενους. Δηλαδή αν θα συνεχίσει ή θα αποσυρθεί.

    Πέραν τούτων το ενδιαφέρον για την απόκτηση του 55% της τράπεζας έχουν εκφράσει: Ένα σχήμα-έκπληξη ιδιωτικού φορέα, που έχει και ναυτιλιακό βραχίονα. Ένας ισχυρός Έλληνας επιχειρηματίας, ο οποίος και στο παρελθόν έχει δείξει ενδιαφέρον συμμετοχής σε τράπεζα. Κι ακόμη 2 ή 3 σχήματα εφοπλιστών, στο ένα εκ των οποίων ηγείται ο Νίκος Μουνδρέας.

    Απομένει όμως να φανεί το ποιοι τελικά θα αποφασίσουν να δείξουν το χρώμα του χρήματος. Καθοριστικό στοιχείο για την εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας, όπως επίσης και οι ενεχόμενοι όροι που μπορεί να υπάρξουν από τους μνηστήρες. Πρόθεση των πωλητών είναι να τρέξει γρήγορα η παραχώρηση του πλειοψηφικού «πακέτου», ειδικά και για την περίπτωση της εξασφάλισης του απαιτούμενουfit&proper από την εποπτική αρχή, καθώς η συναλλαγή υπερβαίνει το 10% της τράπεζας.

    Το status της τράπεζας και η παράμετρος Αφθονίδης

    Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι αν δεν ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο σχετικά με το ποιος στο εξής θα διοικεί την τράπεζα, τότε μπορεί να αναπτυχθούν φυγόκεντρες δυνάμεις. Τουλάχιστον για ορισμένους από τους μνηστήρες.

    Όπως και να΄χει όμως η τράπεζα συγκεντρώνει ελκυστικά χαρακτηριστικά καθώς: Είναι επαρκέστατα κεφαλαιοποιημένη (με τον σχετικό δείκτη στο 16%) έχει μηδαμινό δείκτη «κόκκινων» δανείων(κάτω του 1% στο τέλος της περσινής χρήσης) , διαθέτει καταθέσεις 1,08 δις, ενώ το υπόλοιπο των δανείων μετά από τις προβλέψεις ανέρχεται στα 607 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 87% αποτελείται από ναυτιλιακά δάνεια.

    Με ενεργητικό 1,21 δις και διατραπεζικό δανεισμό στα 4 δις η AegeanBalticBankέχει ισχυρή απόδοση ιδίων κεφαλαίων, αφού τα καθαρά κέρδη του 2022 αναμένεται να ανέλθουν στα 15 εκατ. ευρώ, έναντι των 6,9 εκατ. ευρώ της προηγούμενης ετήσιας χρήσης. Η τράπεζα διατηρεί 3 καταστήματα, σε Μαρούσι, Ακτή Μιαούλη και Γλυφάδα, ενώ έχει περίπου 100 άτομα προσωπικό.

    Για κάποιους στην αγορά, θα είχε νόημα η τράπεζα να αναπτύξει τις δραστηριότητες της και πέραν της ναυτιλίας, καθώς τώρα μοιάζει να λειτουργεί σαν μπρόκερ ναυτιλιακών δανείων. Αυτά βεβαίως θα τα κρίνει η επόμενη μέρα, εφ όσον σηματοδοτηθεί από τις δρομολογούμενες εξελίξεις. Αρκεί φυσικά να μην υπάρξει κάποιου είδους τρικλοποδιά από την πλευρά Αφθονίδη, που φέρεται να επιθυμεί την επικράτηση ενός πολυμετοχικού σχήματος, έτσι ώστε να παραμείνουν στον ίδιο τα διοικητικά ηνία.

    Στην τράπεζα, ποσοστό της τάξεως του 7% ελέγχεται από το fund Orasis του Τζορτζ Έλλιοτ, μαζίμε δύο πελάτες του (τα επενδυτικά σχήματα των Chenavari και Serengeti). Αγορασμένο προ πέντε ετών από το χαρτοφυλάκιο του ιδρυτή της τράπεζας, χωρίς να ευδοκιμήσει έκτοτε κάποια άλλη κίνηση.

    Η εν λόγω συμμετοχή θα μπορούσε υπο όρους και προϋποθέσεις να αποτελέσει αντικείμενο πρόσθετης εξαγοράς από τον νικητή της τρέχουσας διαδικασίας. Εάν αυτή τελεσφορήσει.

    Διαβάστε επίσης:

    Aegean Baltic Bank: Αποχωρούν οι εφοπλιστές Γιάννης Κούστας και Νίκος Τσάκος πουλώντας το 48% των μετοχών τους



    ΣΧΟΛΙΑ